Placintele cu ciocolata, reteta de Halloween

2 ore

usor

aprox. 30 de placintele

Cu zilele tot mai scurte si serile tot mai intunecate, se apropie cu pasi repezi una dintre cele mai fermecatoare si misterioase sarbatori ale anului: Halloween. Si ce mod mai bun de a sarbatori aceasta noapte a vrajitoarelor decat cu o delicioasa reteta care imbina farmecul mistic cu savoarea decadenta? Te invit sa incerci aceste placintele fragede, inspaimantator de gustoase si dragalase, umplute cu o delicioasa crema de ciocolata si alune de padure.

Si cum niciun Halloween nu poate fi lipsit de personaje de speriat, ce face aceasta reteta cu adevarat speciala sunt formele adorabile in care vom modela placintele. Dovleceii, mumiile si fantomele haioase, cu zambete strengaresti si priviri misterioase, vor adauga un strop de magie pe masa de Halloween. Cu ajutorul unui sablon simplu, poti sa tai aluatul fraged in formele pe care le doresti.

Aceste placintele cu ciocolata ii vor incanta si fermeca pe toti, de la mic la mare, aducand un strop de farmec spooky in seara de Halloween.

Crema de ciocolata si alune de padure pentru placintele infioratoare

Asociez mereu ciocolata cu sarbatoarea de Halloween. O fi de vina obiceiul americanilor de a merge la colindat, copiii fiind rasplatiti cu bomboane de ciocolata, o fi culoarea intunecata a ciocolatei de vina… nu stiu sigur, dar mi se pare ca dulciurile de Halloween trebuie sa aiba neaparat putina ciocolata.

Pentru placintele stiam ca va trebui sa folosesc o umplutura inchisa la culoare, pentru a contrasta cat mai bine formele. La propunerea prietenilor mei de la Vegis.ro, am aruncat o privire pe site si am dat peste Crema de Alune Nougat de la Rapunzel. Tare uimita am fost cand am gustat-o, pentru ca, obisnuita cu cremele de ciocolata din magazine, nu imi faceam mari sperante.

Crema De Alune Nougat Vegana Ecologica/Bio Rapunzel Vegis.ro

Nu iti poti inchipui cat de buna este aceasta crema! Pe langa faptul ca are o textura foarte fina si cremoasa, fiind usor de intins pe placintelele pe care le pregatim, este foarte, foarte aromata. Se simte din plin aroma alunelor de padure (pe care le gasim intr-un procent destul de mare, de 33%), care impreuna cu ciocolata, formeaza deliciul suprem. Nu credeam ca o crema tartinabila ma poate cuceri in asa mod!

Bine, mai are ea si alte avantaje: este bio, nu e asa de dulce precum alte creme populare, pe care le gasim in toate magazinele. In plus, este vegana, deci va puteti bucura de ea si in perioadele de post sau daca adoptati aceasta dieta. Am comparat putin si ingredientele si valorile nutritionale dintre ea si alte creme din comert, lucru ce confirma calitatea cremei Rapunzel. Mi-au atras atentia cateva lucruri:

  • Daca alte creme de comert au un procent de maximum 13% alune de padure (chiar 3% in cazul unora), in crema Rapunzel avem 33% alune de padure.
  • Crema Rapunzel contine zahar de trestie, care e putin mai sanatos decat cel alb, rafinat, intalnit in restul cremelor.
  • Alte creme contin vanilina, compus aromatic sintetic, pe cand crema Rapunzel contine vanilie bourbon.
  • Valoarea nutritionala per 100 g a glucidelor este in jur de 55-57 g, in timp ce la crema Rapunzel este de 35 g, cu 34 g zaharuri. Sigur, toate sunt dulci si nu sunt recomandate in cantitati mari.
  • Avand si un continut mai mare de alune de padure, crema Rapunzel contine si mai multe proteine (8.9 g), in comparatie cu alte creme care au o valoare maxima de aproximativ 6 g. Restul valorilor sunt asemanatoare.

Ei bine, ai dovada calitatii ridicate, ai parerea si recomandarile mele, nu ramane decat sa o incerci si tu, garantez ca iti va placea.

Dulciuri de Halloween

Aluat fraged pentru placintele cu ciocolata

Nu doar umplutura e importanta, dar si „invelisul” placintelelor. In ceea ce priveste aluatul, am un sfat pentru tine: toate ingredientele, cu exceptia apei, pot fi amestecate intr-un blender. Ingredientele se combina mai usor, untul se incorporeaza uniform si vei obtine un amestec omogen. Apoi, adauga doar apa si formeaza un disc de aluat. Evita sa framanti prea mult, deoarece acest lucru ar putea activa glutenul, ceea ce ar afecta textura frageda a placintelor tale.

De asemenea, poti ajusta cantitatea de zahar din aluat dupa propriul plac. Eu nu am vrut sa fie foarte dulci.

Placinte fragede cu ciocolata

Cum pastram aceste prajituri de Halloween?

Placintelele pot fi facute in avans si servite la temperatura camerei sau incalzite la cuptor. Desigur, cel mai bine e sa le servesti in ziua in care le-ai copt, cat sunt inca foarte proaspete. Totusi, poti sa le pastrezi intr-un recipient la temperatura camerei pentru 2-3 zile. Daca intentionezi sa le pastrezi mai mult (pana la 5 zile), pastreaza-le la frigider.

Sper sa fie pe gustul tau aceasta reteta pentru Halloween de placintele fragede cu umplutura de ciocolata . Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Mai sunt si alte retete de Halloween pe blog pe care te invit sa le descoperi!

🎃 Briose de Halloween cu ciocolata si portocale

🎃 Prajituri de Halloween: dovleci aromati

🎃 Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat

🎃 Tort cu ciocolata, afine si vin rosu (tort de Halloween)

🎃 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🎃 Panna cotta cu ciocolata si jeleu de rodie

🎃 Chifle cu dovleac si scortisoara, in forma de dovleac

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
350g faina
226g unt
6 lingurite zahar de trestie
1 lingurita scortisoara
un praf de sare
120ml apa rece
1 lingurita extract de vanilie
150g crema de ciocolata si alune de padure Rapunzel
1 ou pentru a unge placintele
zahar brun

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul

Amestecam faina, untul rece, taiat cubulete, zaharul, scortisoara si sarea pana cand obtinem o textura sfaramicioasa, nisipoasa. Eu de fiecare data amestec acest tip de aluat la blender, astfel untul se va distribui uniform.
Adaugam vanilia si treptat, cate o lingura de apa (s-ar putea sa nu fie nevoie de toata cantitatea din lista de ingrediente). Framantam putin, cat sa se lege aluatul si daca trebuie, mai adaugam apa. Aluatul nu trebuie sa fie lipicios. Formam un disc de aluat, pe care il infasuram in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Intindem aluatul si decupam formele

Dupa ce aluatul s-a racit, intindem cu sucitorul o foaie - nu trebuie sa fie foarte groasa, dar nici foarte subtire. Taiem formele dorite. Poti folosi decupatoare speciale sau le poti taia cu un cutit foarte bine ascutit. E de ajutor sa ai un sablon decupat dintr-o foaie de hartie, pe care sa il asezi deasupra aluatului, urmarind conturul acestuia cu cutitul.
Nu uita ca trebuie sa decupezi seturi de cate doua forme - una pentru baza placintelor (forma simpla, doar conturul), cealalta pentru a acoperi placinta (aici poti decupa si ochii si gura formelor, daca exista, sau poti face un X, unde se va vedea umplutura cand sunt scoase din cuptor).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam umplutura

Asezam un rand de forme simple intr-o tava acoperita cu hartie de copt si intindem uniform un strat de crema de ciocolata si alune de padure. Atentie sa nu pui prea mult, pentru ca va curge pe langa (max.o lingurita). Acoperim cu cealalta forma decupata (la fel ca la un sandwich), sigilam marginile cu o furculita, ungem cu un ou batut si presaram zahar brun.
In cazul mumiilor, am taiat fasii subtiri de aluat, pe care le-am asezat cu grija deasupra cremei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Dam la cuptorul preincalzit la 175°C timp de 25-30 de minute, pana cand se rumenesc si devin aurii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *