Tarta cu mousse de ciocolata si tonka

1 ora

foarte usor

In mod garantat, aceasta e o reteta care iti va cuceri pe deplin inima! Iti prezint o combinatie divina de texturi si arome ce se reunesc intr-o tarta irezistibila cu mousse de ciocolata si note subtile de tonka, cu o baza crocanta din biscuiti Oreo. Este, pur si simplu, deliciul suprem pentru iubitorii de ciocolata, dar promit ca va incanta si gusturile celor ce prefera deserturile mai fresh. Secretul sta in prospetimea si aroma usor acrisoara oferite de iaurtul din compozitie, dar si de textura extrem de lejera si aerata a mousse-ului.

Aceasta delicioasa tarta cu mousse de ciocolata e alegerea perfecta pentru a sarbatori momente speciale. Imagineaza-ti cum ar fi ca, de Valentine’s Day, sa iti surprinzi persoana iubita cu o felie din acest desert rafinat. Si daca dragostea ta este mai degraba inspirata de traditiile romanesti, tarta cu mousse de ciocolata si tonka poate fi alegerea ideala pentru sarbatoarea Dragobetelor.

Nu uita ca aceasta tarta nu se rezuma doar la sarbatorile de iubire. Cu o baza atat de decadenta si un gust atat de exceptional, devine o alegere minunata si pentru aniversari sau orice alta petrecere speciala. Imagineaza-ti o masa festiva, inconjurati de prieteni si familie, cu o portie generoasa din aceasta tarta pe fiecare farfurie, starnind exclamatii de bucurie si satisfactie.

Imbratiseaza bucuria desertului si transforma momentele tale speciale in experiente culinare memorabile!

De ce iti va placea aceasta reteta de tarta cu mousse de ciocolata?

💟 Nu necesita coacere Baza tartei este facuta din doar doua ingrediente, biscuiti Oreo si unt topit. Nu e nevoie de coacere, ci doar sa te asiguri ca ingredientele la indemana. Biscutii Oreo ii poti inlocui si cu alte tipuri, precum biscuitii digestivi sau Speculoos. In plus, nici umplutura tartei nu necesita nici coacere, nici macar gatire pe aragaz, ci doar de putina rabdare pana se intareste si capata acea textura specifica mousse-ului.

💟 Se face extrem de usor si de repede Nu stiu daca am facut pana acum un desert atat de rapid. Mie mi-a luat aproximativ o ora in total pentru a pregati totul, dar cred ca e fezabila si in mai putin timp.

💟 Este fresh si foarte aromata Ti-am mai spus, eu nu ma dau neaparat in vant dupa deserturile cu ciocolata. Majoritatea mi se par mult prea dulci si usor greoaie. Insa tarta aceasta cu mousse de ciocolata a fost si pe placul meu. Asta pentru ca e foarte aerata si light si, in plus, contine iaurt, care ii da un gust acrisor. De asemenea, notele de tonka innobileaza gustul ciocolatei si ofera o aroma deosebita desertului.

Tarta cu mousse de ciocolata si tonka

Ce este tonka si cu ce poate fi inlocuita?

Boabele de tonka provin dintr-un arbore originar din America de Sud si se remarca prin aroma lor speciala. De aceea, sunt des folosite atat in industria alimentara, cat si in cea a parfumurilor, spre exemplu. Tonka are o aroma distinctiva, usor dulce, cu note de vanilie, migdale si scortisoara.

Sursa foto: amazon.com

Tonka poate fi data prin razatoare sau sub forma de pudra pentru a fi folosita in diferite deserturi, inclusiv creme, prajituri si ciocolata. De obicei, o cantitate foarte mica este de ajuns pentru a parfuma intregul desert. Nu de alta, dar, in caz ca nu stiai, compusii din tonka pot fi toxici.

In unele tari, printre care si Statele Unite, exista restrictii sau interdictii asupra utilizarii semintelor de tonka in alimente, deoarece contin cumarina, un compus care poate deveni toxic in doze mari (e de subliniat acest lucru). Interesant este ca aceasta substanta toxica se regaseste si in mod natural in multe alte plante, condimente sau fructe, cum ar fi lavanda, scortisoara, ciresele, capsunile, coacazele negre sau caisele.

Dar nu-ti face griji, situatia nu este atat de grava. Cu siguranta nu vei intampina probleme daca folosesti tonka doar pentru a-ti imbunatati preparatele cu aroma sa distinctiva. Pentru a avea un efect toxic, ar trebui sa consumi aproximativ 30 de boabe de tonka, ceea ce este practic imposibil, avand in vedere ca o singura boaba este suficienta pentru a parfuma intre 20 si 25 de portii. Asadar, te poti bucura cu incredere de savoarea delicata pe care o aduce tonka in preparatele tale culinare.

Daca iti place aceasta aroma, te invit sa incerci si alte retete cu tonka de pe blog, cum ar fi cheesecake in doua culori cu ciocolata si tonka sau cheesecake cu brownie si branza.

Se gaseste tonka in magazine?

E drept, am vazut destul de rar acest condiment. Exista varianta de boabe de tonka de la Fuchs, pe care trebuie sa le dai prin razatoare pentru a le folosi. Eu folosesc boabele de tonka de la Pronat, luate de pe vegis.ro, care sunt gata macinate, sub forma de pudra. Recent, am gasit si in Lidl pasta de tonka in cadrul gamei lor pentru prajituri (gama care apare periodic, de obicei inainte de Craciun sau Paste).

Cu ce putem inlocui tonka?

Sigur, daca nu ai la indemana acest condiment, nu inseamna ca nu poti face reteta. Tarta cu mousse de ciocolata va fi la fel de buna! Iar daca vrei, totusi, sa ai o combinatie de arome, poti folosi esente (de portocala, rom), coaja de portocala sau diferite condimente precum scortisoara, nucsoara.

Tarta cu mousse de ciocolata si tonka

Cum decoram tarta cu mousse de ciocolata si tonka

Raspunsul e simplu: asa cum iti doresti! Eu am pregatit-o cu ocazia zilei de Valentine’s Day/Dragobete, de aceea si decorul e tematic. Decorul din imagine e facut dintr-un ganache de ciocolata (pentru a realiza modelul de pe margini), iar textul l-am scris cu ciocolata alba topita. Gasesti reteta de ganache mai jos, unde sunt si ingredientele si pasii pentru reteta.

De asemenea, poti pastra totul simplu, presarand putina cacao peste tarta, poti decora cu diferite fructe sau alte elemente dulci (bezele, macarons, biscuiti, ciocolatele).

Tarta cu mousse de ciocolata si tonka

Cum pastram aceasta tarta cu ciocolata

Iti recomand sa pastrezi tarta la frigider, de preferabil intr-un recipient inchis sau acoperita cu folie alimentara, pentru a evita captarea mirosurilor din frigider. Ideal ar fi sa o consumi in maxium 4-5 zile.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tarta cu mousse de ciocolata si tonka. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Pe blog gasesti mai multa inspiratie pentru delicii de Valentine’s Day, dar si alte variante de tarta:

💖 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata si capsuni

💖 Creme brulee cu ciocolata si capsuni

💖 Prajitura cu gris si migdale, insiropata si foarte aromata

🥧 Cheesecake in doua culori cu ciocolata si tonka

🥧 Cheesecake fara coacere cu piersici

🥧 Tarta cu ciocolata si biscuiti

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
14 biscuiti Oreo 155 g
40g unt
8g gelatina
2 linguri apa
150g ciocolata neagra
15g zahar
200g iaurt
400g smantana lichida
0.25 lingurita tonka macinata

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Pentru tarta, am folosit o tava in forma de inima cu pereti detasabili. Poti folosi si o tava rotunda cu diametrul de 21 cm. Tapetam peretii tavii cu folie de acetat sau cu folie alimentara.
Scoatem iaurtul din frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Baza pentru tarta

Macinam biscuitii folosind un chopper, un robot de bucatarie sau ii punem intr-o punga cu zip si ii sfaramam cu ajutorul sucitorului. Amestecam biscuitii cu untul topit si asezam un strat uniform la baza tavii, presand cu mainile sau cu o spatula. Dam la frigider pana cand e gata si mousse-ul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Hidratam gelatina, topim ciocolata

Intr-un bol micut, termorezistent (sa fie bun si pt cuptorul cu microunde) punem gelatina impreuna cu 2 linguri de apa si lasam 10 minute la hidratat. Dupa aceea, dam bolul cateva secunde la cuptorul cu microunde pana cand gelatina s-a dizolvat.
Tocam ciocolata cat mai marunt, amestecam cu zaharul si o topim la bain marie (pe abur). Iti recomand sa folosesti un bol cat mai incapator, pentru ca vom mai adauga si alte ingrediente.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Amestecam iaurtul si gelatina

Peste ciocolata topita adaugam treptat iaurtul si amestecam rapid cu un tel, pana se omogenizeaza. Incorporam si gelatina dizolvata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Batem frisca

Batem cu mixerul smantana lichida pana cand se formeaza frisca. Poti adauga si putin zahar pudra pentru a grabi procesul. Adaugam si pudra de tonka.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Incorporam frisca in compozitia cu ciocolata

Treptat, adaugam frisca batuta peste compozitia cu ciocolata si iaurt, amestecand cu o spatula cu miscari de jos in sus pana cand am incorporat-o complet.
Turnam mousse-ul peste baza de biscuiti si lasam la frigider minimum 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

⭐ Pentru decor

Poti decora cu fructe proaspete sau poti presara putina cacao. Daca vrei sa obtii decorul din imagine, eu am pregatit un ganache de ciocolata pentru a realiza modelul de pe margini, iar textul l-am scris cu ciocolata alba topita.
Pentru ganache: am pus aproximativ 60 g ciocolata alba si 45 g smantana lichida. Incalzim smantana, turnam peste ciocolata taiata marunt, lasam cateva minute, apoi amestecam pentru a omogeniza. Eu am pus si putin colorant gel roz, dar acest pas este optional. Acoperim cu folie alimentara si lasam la frigider pentru cateva ore (am lasat peste noapte). Dupa ce s-a intarit ganache-ul, batem putin cu mixerul, sa devina mai spumos, apoi transferam intr-un pos cu dui si decoram tarta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Poti inlocui tonka cu diferite esente, cum ar fi portocala sau rom.
De asemenea, poti folosi si alte tipuri de biscuiti - digestivi, biscuiti Speculoos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *