Prajitura cu gris si migdale, insiropata si foarte aromata

30 min. + timp de coacere

foarte usor

6-8 portii

Draga cititorule, te invit astazi in lumea magica a deserturilor orientale. Pasii ne sunt ghidati spre descoperirea unei prajituri speciale, care se remarca prin bogatia aromelor. Prajitura cu gris si migdale e imbogatita cu note exotice de cardamom, nucsoara si scortisoara, ce se imbina fabulos cu delicatetea siropului de lamaie cu apa de trandafiri.

E de remarcat textura speciala a acestui deliciu. Imagineaza-ti o prajitura pufoasa, din care poti distinge granulatia specifica a grisului si a migdalelor. Odata insiropata, profilul aromatic capata o noua dimensiune, dulceata prajiturii echilibrand in cel mai irezistibil mod siropul acrisor cu lamaie si trandafir. O bijuterie in lumea deserturilor, cunoscuta sub numele de Persian Love Cake, aceasta prajitura este ca o promisiunea a iubirii in fiecare bucatica savurata. Si daca tot suntem in Luna Iubirii, ce poate fi mai potrivit pentru a sarbatori dragostea decat o prajitura atat de imbietoare?

Persian Love Cake, o prajitura plina de dragoste

Cum iti spuneam mai sus, prajitura noastra cu gris si migdale este cu precadere cunoscuta in bucataria internationala sub numele de Persian Love Cake (prajitura persana a dragostei). Originea exacta e invaluita inca in mister. Unii sustin ca este o adaptare srilankeza a prajiturii portugheze Bolo di Amor (prajitura dragostei), ale carei ingrediente se aseamana destul de bine cu cele din reteta noastra. Doar ca, din cate am citit, nu contine migdale, ci nuci caju.

Bun, dar cum au ajuns srilankezii sa preia aceasta reteta portugheza? Parca ceva nu se leaga, asa-i? Ei bine, afla ca in secolul al XVI-lea, zonele de coasta din Sri Lanka erau controlate de portughezi. Si uite asa, prajitura incorpora un amestec de ingrediente clasice prajiturilor portugheze, cum ar fi grisul, impreuna cu condimente locale din Sri Lanka, cum ar fi nucsoara, scortisoara si cardamomul. Era servita la sarbatori speciale, cum ar fi aniversari, nunti si mai ales in perioada Craciunului.

De aici, reteta prajiturii a ajuns treptat catre Iran, unde a primit o nota distinctiva prin adaugarea de apa de trandafiri, o aroma foarte familiara in paleta gustativa a Orientului Mijlociu.

Legenda prajiturii Persian Love Cake

In Iran a luat nastere legenda care insoteste prajitura Persian Love Cake. Se spune ca ea a fost creata de o tanara care s-a indragostit de un print persan. Cu speranta de a-i castiga inima, ea a copt aceasta prajitura bogata in condimente si aromata cu apa de trandafiri. Te intrebi daca a functionat? Exista mai multe variante ale legendei. Mie imi place sa cred ca printul a fost cucerit de prajitura, pentru ca, sa fim seriosi, cum sa nu fii cucerit de asa un deliciu? Bine, poate a contat si efectul afrodiziac pe care il au toate acele condimente si apa de trandafiri din prajitura. 🤭

Sfaturi pentru a pregati prajitura cu gris si migdale

Foloseste ingrediente la temperatura camerei

Inainte de a incepe pregatirea prajiturii, scoate din frigider untul, ouale si iaurtul. Astfel, toate ingredientele se vor amesteca uniform si usor.

Joaca-te cu aromele

Pentru mine, cantitatea de cardamom si apa de trandafiri a fost perfecta. Insa poti experimenta dupa propriul plac. De asemenea, daca nu esti neaparat fan al cardamomului sau a apei de trandafiri, le poti omite sau inlocui cu mai multa nucsoara/scortisoara, dar te avertizez, prajitura nu va fi la fel de aromata.

Indulceste dupa preferinte

Eu am vrut ca siropul sa nu fie dulce, ci mai degraba acrisor, pentru a completa frumos profilul aromatic. Dar poti creste cantitatea de zahar, atat din prajitura, cat si din sirop, dupa preferintele tale.

Prajitura mai insiropata sau mai putin insiropata

Din nou, tine de preferinte. Mie nu imi plac prajiturile in care siropul balteste, asa ca a fost de ajuns cantitatea de sirop din reteta. Dar, desigur, poti dubla cantitatile pentru a obtine o prajitura si mai insiropata. Totodata, poti folosi zeama de portocala in loc de lamaie.

Ce fel de faina migdale folosim?

Eu am avut o faina de migdale cu granulatia mai mare, care a fost ideala. Daca nu ai la indemana faina de migdale, poti da printr-un chopper sau blender migdalele astfel incat sa fie cat mai fine. Desigur, daca ai alergie sau pur si simplu, nu iti plac migdalele, le poti inlocui cu nuci caju, pecan sau de ce nu, fistic. Daca vrei sa renunti complet la nuci, inlocuieste cantitatea de faina de migdale cu gris.

Contrast termic intre sirop si prajitura

Este foarte important sa existe un contrast termic intre temperatura prajiturii si cea a siropului. Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla. Daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece (de la frigider) si vice versa.

Explicatia ar fi ca atat prajitura, cat si siropul, sunt formate din molecule. Daca ar fi ambele la aceeasi temperatura, moleculele se vor ciocni unele de altele, fara a avea energie sa se deplaseze. Temperaturile opuse permit moleculelor prajiturii calde sa se loveasca si sa impinga in jos moleculele siropului rece. Acestea vor trece astfel prin prajitura, oferindu-ne un o prajitura umeda, perfect insiropata si plina de arome.

Asadar, siropul se va absoarbe in prajitura si va adauga o aroma deosebita. De asemenea, va ajuta la mentinerea prospetimii prajiturii.

Cum pastram prajitura cu gris si migdale Persian Love Cake?

Pentru a pastra aromele si textura rafinate a prajiturii, pastreaz=o intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, timp de pana la trei zile.

Daca vrei sa-i prelungesti prospetimea, tine prajitura la frigider, bine acoperita, pentru a preveni uscarea.

Pentru depozitare pe termen lung, inveleste prajitura in folie alimentara si pastreaz-o la congelator; aceasta metoda pastreaza prajitura delicioasa pana la o luna. Inainte de servire, lasa feliile de prajitura congelata sa se dezghete la temperatura camerei timp de o ora sau incalzeste-le usor in cuptor.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de prajitura orientala cu gris si migdale si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

 Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Chec cu portocale si susan (guguluf)

🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

🍰 Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Briose rasturnate cu portocale

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
120g unt moale, la temperatura camerei
50g zahar brun
50g zahar alb
2 oua
250g iaurt
200g faina de migdale
165g gris
1 lingurita praf de copt
1 lingurita nucsoara
0.5 lingurita scortisoara
1 lingurita cardamom
coaja de la o portocala
50g fistic
Sirop cu lamaie si apa de trandafiri
85ml zeama de lamaie
40g zahar
5 lingurite apa de trandafiri sau dupa preferinte

Pasii necesari

1.

Facem siropul

Pentru ca trebuie sa fie rece, vom incepe cu pregatirea siropului. Intr-o cratita adaugam zeama de lamaie si zaharul si dam pe foc pana fierbe si zaharul se dizolva. Oprim focul si adaugam apa de trandafiri, amestecam si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Apoi, mutam in frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 170°C. Tapetam cu unt o tava de guguluf - am folosit una cu diametrul de 24 cm si volumul de 1.8 litri - sau o tava mai mare de chec (poate chiar doua, in functie de marime). Presaram fistic tocat in tava, peste stratul de unt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Batem untul cu zaharul

Intr-un bol incapator (poate fi si bolul mixerului planetar) batem cu mixerul untul la temperatura camerei cu zaharul brun si cu zaharul alb pana cand obtinem o compozitie cremoasa si deschisa la culoare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam ouale si iaurtul

Adaugam pe rand cate un ou, mixand dupa fiecare, apoi incorporam iaurtul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Incorporam ingredientele uscate

Le poti amesteca pe toate intr-un bol si apoi sa adaugi amestecul peste ingredientele lichide sau le poti pune direct peste acestea. Amestecam, asadar, faina de migdale, grisul, praful de copt, condimentele (nucsoara, scortisoara, cardamom), coaja de portocala si le incorporam in compozitia cu unt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor si insiropam

Transferam compozitia in tava, presaram si deasupra putin fistic si dam la cuptor pentru aprox. 50-55 de minute (verifica cu o scobitoare daca e facut in interior).
Dupa ce scoatem din cuptorul, facem gauri in prajitura si apoi turnam siropul. Lasam in tava cat sa se mai raceasca putin, apoi scoatem cu grija si mutam prajitura pe un grilaj de racire. Optional, decoram cu boboci de trandafir comestibili.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *