Prajitura cu gris si migdale, insiropata si foarte aromata
Draga cititorule, te invit astazi in lumea magica a deserturilor orientale. Pasii ne sunt ghidati spre descoperirea unei prajituri speciale, care se remarca prin bogatia aromelor. Prajitura cu gris si migdale e imbogatita cu note exotice de cardamom, nucsoara si scortisoara, ce se imbina fabulos cu delicatetea siropului de lamaie cu apa de trandafiri.
E de remarcat textura speciala a acestui deliciu. Imagineaza-ti o prajitura pufoasa, din care poti distinge granulatia specifica a grisului si a migdalelor. Odata insiropata, profilul aromatic capata o noua dimensiune, dulceata prajiturii echilibrand in cel mai irezistibil mod siropul acrisor cu lamaie si trandafir. O bijuterie in lumea deserturilor, cunoscuta sub numele de Persian Love Cake, aceasta prajitura este ca o promisiunea a iubirii in fiecare bucatica savurata. Si daca tot suntem in Luna Iubirii, ce poate fi mai potrivit pentru a sarbatori dragostea decat o prajitura atat de imbietoare?
Persian Love Cake, o prajitura plina de dragoste
Cum iti spuneam mai sus, prajitura noastra cu gris si migdale este cu precadere cunoscuta in bucataria internationala sub numele de Persian Love Cake (prajitura persana a dragostei). Originea exacta e invaluita inca in mister. Unii sustin ca este o adaptare srilankeza a prajiturii portugheze Bolo di Amor (prajitura dragostei), ale carei ingrediente se aseamana destul de bine cu cele din reteta noastra. Doar ca, din cate am citit, nu contine migdale, ci nuci caju.
Bun, dar cum au ajuns srilankezii sa preia aceasta reteta portugheza? Parca ceva nu se leaga, asa-i? Ei bine, afla ca in secolul al XVI-lea, zonele de coasta din Sri Lanka erau controlate de portughezi. Si uite asa, prajitura incorpora un amestec de ingrediente clasice prajiturilor portugheze, cum ar fi grisul, impreuna cu condimente locale din Sri Lanka, cum ar fi nucsoara, scortisoara si cardamomul. Era servita la sarbatori speciale, cum ar fi aniversari, nunti si mai ales in perioada Craciunului.
De aici, reteta prajiturii a ajuns treptat catre Iran, unde a primit o nota distinctiva prin adaugarea de apa de trandafiri, o aroma foarte familiara in paleta gustativa a Orientului Mijlociu.
Legenda prajiturii Persian Love Cake
In Iran a luat nastere legenda care insoteste prajitura Persian Love Cake. Se spune ca ea a fost creata de o tanara care s-a indragostit de un print persan. Cu speranta de a-i castiga inima, ea a copt aceasta prajitura bogata in condimente si aromata cu apa de trandafiri. Te intrebi daca a functionat? Exista mai multe variante ale legendei. Mie imi place sa cred ca printul a fost cucerit de prajitura, pentru ca, sa fim seriosi, cum sa nu fii cucerit de asa un deliciu? Bine, poate a contat si efectul afrodiziac pe care il au toate acele condimente si apa de trandafiri din prajitura. 🤭
Sfaturi pentru a pregati prajitura cu gris si migdale
Foloseste ingrediente la temperatura camerei
Inainte de a incepe pregatirea prajiturii, scoate din frigider untul, ouale si iaurtul. Astfel, toate ingredientele se vor amesteca uniform si usor.
Joaca-te cu aromele
Pentru mine, cantitatea de cardamom si apa de trandafiri a fost perfecta. Insa poti experimenta dupa propriul plac. De asemenea, daca nu esti neaparat fan al cardamomului sau a apei de trandafiri, le poti omite sau inlocui cu mai multa nucsoara/scortisoara, dar te avertizez, prajitura nu va fi la fel de aromata.
Indulceste dupa preferinte
Eu am vrut ca siropul sa nu fie dulce, ci mai degraba acrisor, pentru a completa frumos profilul aromatic. Dar poti creste cantitatea de zahar, atat din prajitura, cat si din sirop, dupa preferintele tale.
Prajitura mai insiropata sau mai putin insiropata
Din nou, tine de preferinte. Mie nu imi plac prajiturile in care siropul balteste, asa ca a fost de ajuns cantitatea de sirop din reteta. Dar, desigur, poti dubla cantitatile pentru a obtine o prajitura si mai insiropata. Totodata, poti folosi zeama de portocala in loc de lamaie.
Ce fel de faina migdale folosim?
Eu am avut o faina de migdale cu granulatia mai mare, care a fost ideala. Daca nu ai la indemana faina de migdale, poti da printr-un chopper sau blender migdalele astfel incat sa fie cat mai fine. Desigur, daca ai alergie sau pur si simplu, nu iti plac migdalele, le poti inlocui cu nuci caju, pecan sau de ce nu, fistic. Daca vrei sa renunti complet la nuci, inlocuieste cantitatea de faina de migdale cu gris.
Contrast termic intre sirop si prajitura
Este foarte important sa existe un contrast termic intre temperatura prajiturii si cea a siropului. Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla. Daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece (de la frigider) si vice versa.
Explicatia ar fi ca atat prajitura, cat si siropul, sunt formate din molecule. Daca ar fi ambele la aceeasi temperatura, moleculele se vor ciocni unele de altele, fara a avea energie sa se deplaseze. Temperaturile opuse permit moleculelor prajiturii calde sa se loveasca si sa impinga in jos moleculele siropului rece. Acestea vor trece astfel prin prajitura, oferindu-ne un o prajitura umeda, perfect insiropata si plina de arome.
Asadar, siropul se va absoarbe in prajitura si va adauga o aroma deosebita. De asemenea, va ajuta la mentinerea prospetimii prajiturii.
Cum pastram prajitura cu gris si migdale Persian Love Cake?
Pentru a pastra aromele si textura rafinate a prajiturii, pastreaz=o intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, timp de pana la trei zile.
Daca vrei sa-i prelungesti prospetimea, tine prajitura la frigider, bine acoperita, pentru a preveni uscarea.
Pentru depozitare pe termen lung, inveleste prajitura in folie alimentara si pastreaz-o la congelator; aceasta metoda pastreaza prajitura delicioasa pana la o luna. Inainte de servire, lasa feliile de prajitura congelata sa se dezghete la temperatura camerei timp de o ora sau incalzeste-le usor in cuptor.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de prajitura orientala cu gris si migdale si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Chec cu portocale si susan (guguluf)
🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata
🍰 Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata
🍰 Briose rasturnate cu portocale
🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
120g unt moale, la temperatura camerei | |
50g zahar brun | |
50g zahar alb | |
2 oua | |
250g iaurt | |
200g faina de migdale | |
165g gris | |
1 lingurita praf de copt | |
1 lingurita nucsoara | |
0.5 lingurita scortisoara | |
1 lingurita cardamom | |
coaja de la o portocala | |
50g fistic |
Sirop cu lamaie si apa de trandafiri
85ml zeama de lamaie | |
40g zahar | |
5 lingurite apa de trandafiri sau dupa preferinte |
Lasă un răspuns