Pandispan cu fructe, pufos si aromat
Daca ar fi sa aleg o singura prajitura simpla, clasica si mereu apreciata, sunt sanse mari sa spun „pandispan cu fructe”. E acel desert care miroase a copilarie, a vacanta la bunici si a vara in toata puterea cuvantului. Se face usor, e incredibil de pufos si merge de minune cu orice fruct ai la indemana,fie ca sunt cirese, visine, caise, piersici, prune sau fructe de padure.
Iar vestea buna e ca nu trebuie sa te limitezi la sezonul cald: pandispanul iese la fel de bun si cu fructe congelate sau din compot. 😉

De ce pandispanul cu fructe ramane un clasic?
Poate pentru ca e desertul acela „de casa”, facut de mama si de bunica, cu ingrediente simple, dar rezultat spectaculos. In plus, pandispanul cu fructe este genul de prajitura care merge oricand – la cafeaua de dimineata, la o masa in familie sau ca gustare dulce intr-o dupa-amiaza linistita.

Ce fructe poti folosi?
Vara, oferta este atat de bogata incat e pacat sa nu incerci toate variantele. Indiferent de combinatia aleasa, secretul este mereu acelasi: un aluat bine aerat, fructe din belsug si coacere atenta.
- pandispan cu visine – usor acrisor, perfect pentru cei care nu vor ceva foarte dulce
- pandispan cu cirese – dulce si aromat, ideal pentru copii
- pandispan cu caise sau piersici – suculent si parfumat
- pandispan cu prune – mai spre toamna, cu un strop de scortisoara in blat
- pandispan cu fructe de padure – ai de unde alege pentru o prajitura gustoasa: afine, zmeura, capsuni, mure. Poti face si combinatii dintre acestea si alte fructe, asa cum am facut si eu in aceasta reteta.
In restul anului, poti apela cu incredere la fructe congelate (pe care le lasi la scurs inainte de a le folosi) sau fructe din compot, bine scurse si sterse cu un prosop de hartie.

Un pic de istorie: de unde vine pandispanul?
Desi astazi il asociem cu bucataria traditionala romaneasca si cu deserturile copilariei, pandispanul are o istorie care incepe in Italia secolului al XVIII-lea. Se spune ca reteta a fost creata de un cofetar genovez pe nume Giovan Battista Cabona, cunoscut sub numele de Giobatta. Acesta a fost invitat in Spania, la curtea unui marchiz, si, pentru a impresiona nobilii spanioli, a pregatit un desert complet nou, bazat pe oua batute foarte bine si faina, avand ca sursa de inspiratie Biscotto di Savoia (piscoturile, asa cum le stim noi). A numit prajitura “Pan di Spagna”, adica “painea Spaniei”, in semn de respect pentru gazdele sale.
La randul lor, spaniolii au fost atat de incantati de inventie, incat i-au dat numele “bizcocho genovés”, in cinstea orasului natal al telentatului patiser. Reteta a devenit rapid populara in toata Europa datorita texturii sale aerate, obtinute fara praf de copt sau alti agenti de crestere. Totul sta in tehnica de batere a oualor si in modul delicat de incorporare a ingredientelor. A ajuns si in Franta, unde a inspirat celebrul “pate genoise”, iar in bucataria englezeasca s-a transformat in “sponge cake”.
La noi, pandispanul a intrat in categoria prajiturilor clasice de casa, fiind adaptat si reinterpretat de fiecare generatie. Cu sau fara fructe, cu zahar pudra deasupra sau simplu, pandispanul a ramas un desert de baza in bucatariile romanesti – rapid, accesibil si mereu apreciat. Azi, il redescoperim si il reinventam, dar reteta de baza ramane neschimbata: oua, zahar, faina si multa dragoste in preparare. 😊


Sfaturi pentru un pandispan cu fructe reusit si pufos
Reteta de baza e simpla, dar sunt cateva trucuri care fac diferenta intre un pandispan reusit si unul banal:
🥚 Bate foarte bine albusurile pana obtii o spuma ferma si lucioasa. Aerul incorporat aici este ceea ce da volum si pufozitate pandispanului.
🥄 Adauga galbenusurile si faina cu miscari usoare, de jos in sus, ca sa nu pierzi aerul din compozitie.
📐 Foloseste o tava mai mica, daca vrei un pandispan inalt si cu miez generos. Tapeteaza cu hartie de copt pentru a preveni lipirea, dar si pentru a scoate usor prajitura din tava.
🍒 Trece fructele prin faina inainte sa le pui in compozitie – astfel eviti sa se lase toate la fundul tavii.
🍶 Foloseste un ulei bun, cu gust placut. De obicei, folosesc in prajituri ulei de rapita, pentru ca nu imi place neaparat gustul dat de cel de floarea soarelui. Dar recent, am descoperit un ulei foarte fain, de la Unisol, care are deja aromele integrate si este, ai ghicit, de rapita. L-am folosit pe cel cu Vanilie & Migdale, pe care l-am cumparat deja de doua ori, dar sunt sigura ca si celelalte sortimente sunt la fel de aromate. Da o nota subtila deserturilor, foarte placuta si chiar ti-l recomand (sa stii nu e promovare, doar imi place foarte mult).
⏱ Nu deschide cuptorul in primele 20 de minute, altfel pandispanul se poate lasa.
🧁 Joaca-te cu aromele. Poti adauga coaja rasa de lamaie, diferite alte esente (de portocale, lamaie, rom), putina scortisoara sau tonka, in functie de fructele folosite.

Cum pastram pandispanul?
Aceasta prajitura cu fructe ramane proaspata si pufoasa 2-3 zile, daca o pastrezi acoperita, la temperatura camerei. Daca ai pus multe fructe zemoase, e mai bine sa o tii la frigider, invelita in folie sau intr-o cutie inchisa. Se poate reincalzi usor la cuptor sau la microunde, si merge perfect cu o lingura de frisca, iaurt sau inghetata de vanilie alaturi.

In concluzie, pandispanul cu fructe e genul de prajitura pe care trebuie sa o incerci cel putin o data. Se face rapid, arata bine, e versatila si, cel mai important, aduce bucurie. E un desert usor de pregatit, dar cu acel gust de „ceva bun facut acasa”, care nu se demodeaza niciodata. Asa ca data viitoare cand ai cateva oua si niste fructe la indemana – stii ce ai de facut!
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍰 Prajitura desteapta cu vanilie in 3 straturi
🍰 Rulada Buturuga de Craciun (Buche de Noel)
🍰 Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie
🍰 Alivanca moldoveneasca (malai dulce)
🍰 Briose cu cirese, ciocolata si crumble
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
5 oua | |
150g zahar | |
1 lingurita zeama de lamaie | |
un praf de sare | |
5 linguri ulei | |
5 linguri lapte | |
250g faina | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
0.5 lingurita extract / esenta de migdale | |
fructele preferate (caise, piersici, capsuni, zmeura, afine, cirese, visine etc.) eu am folosit 3 caise, aprox. 20 g afine si 20 g zmeura |
Lasă un răspuns