Alivanca moldoveneasca (malai dulce)

30 min. + timp pt. coacere

foarte usor

9 felii

Cand se apropie Ziua Iei si sarbatoarea de Sanziene, simt mereu dorinta sa gatesc ceva cu radacini adanci in traditia noastra. De data asta, castigatoarea a fost alivanca moldoveneasca, cunoscuta si sub numele de malai dulce sau malai copt.

Daca nu ai mai auzit de alivanca, imagineaza-ti o prajitura rustica, coapta in cuptor, cu branza, smantana si malai, care se poate servi calda sau rece, simpla sau cu un strop de zahar pudra ori gem. Este unul dintre cele mai vechi deserturi din Moldova si Bucovina, o reteta transmisa din generatie in generatie, cu variatii sarate sau dulci.

Desi in mod traditional se pregateste in preajma sarbatorii de Sfantul Petru, pe 29 iunie, am ales sa o fac acum, de Sanziene. Cum sarbatorile sunt atat de apropiate in calendar, mi s-a parut cinstit sa o readuc in prim-plan ca omagiu adus bucatariei traditionale si sarbatorilor de vara romanesti.

Alivanca si ingredientele care ii dau savoare

Pentru o alivanca moldoveneasca reusita, ai nevoie de ingrediente simple, dar de buna calitate. Baza e formata din branza de vaci – ideal una mai grasa, bine scursa, care sa ofere textura cremoasa si gust bogat. Apoi vin ouale, smantana si un strop de unt, care leaga compozitia si adauga savoare. Pentru structura, se folosesc malai si faina, intr-un echilibru care asigura atat fermitate, cat si acea textura usor sfaramicioasa, specifica prajiturilor taranesti.

Daca vrei sa scoti in evidenta partea dulce, poti adauga zahar, vanilie sau chiar coaja rasa de lamaie sau portocala. Iar pentru un plus de autenticitate, un praf de sare este obligatoriu – chiar si in deserturi. Aceste ingrediente, desi simple, creeaza impreuna un desert cu gust cald, care aduce aminte de copilaria petrecuta la bunici si de aromele din bucataria moldoveneasca traditionala.

Felie de alivanca moldoveneasca servita cu smantana si dulceata de capsuni

Un desert cu istorie – ce este alivanca moldoveneasca?

Alivanca (sau pluralul „alivenci”) e un preparat emblematic al Moldovei si Bucovinei, cu o bogata incarcatura culturala. Numita de Radu Anton Roman “una dintre cele mai rafinate mancaruri pe baza de malai” in Moldova si Bucovina, era pregatita in casele care dispuneau de surplus de lactate, la ocazii precum SanPetru (29 iunie). Se oferea deseori vecinilor sau se dadea de pomana, ca simbol al generozitatii si al comuniunii.

Chiar si Ion Creanga povesteste despre alivenci si traditia pregatirii lor de Sf. Petru, in renumitele sale Amintiri din Copilarie.

„Si a doua zi, marti, taman in ziua de lasatul secului de postul SanPetrului, facand mama un cuptor zdravan de alivenci si placinte cu poalele-n brau, si parpalind niste pui tineri la frigare, si apoi tavalindu-i prin unt, pe la prânzul cel mic, cheama pe matusa Mariuca lui mos Andrei la noi si-i zice cu dragă inima…” (Ion Creanga, Amintiri din copilarie)

Etimologic, termenul alivanca poate veni de la Olivenka, forma slava. De asemenea, poate veni si de la numele muntelui Maslinilor, fiind asociat cu o turta cu branza si smantana, preparata in amintirea suferintelor lui Hristos.

Prajitura traditionala moldoveneasca – alivanca rumenita in tava

Exista atat variante dulci, cu branza de vaci, smantana, malai/faina si oua, cat si variante sarate, aromate cu marar, ceapa verde sau urzici, acoperite cu smantana. Varianta dulce, insa, e cea mai cunoscuta. In unele regiuni, se adauga stafide, coaja de lamaie, zahar vanilat, iar textura variaza de la mai densa la mai aerata, in functie de raportul dintre branza, malai si smantana.

Pastorel Teodoreanu, cunoscut gurmand si fin observator al gastronomiei romanesti, vorbea despre alivanca drept una dintre bucuriile simple ale Moldovei. O vedea ca pe un desert fara pretentii, dar cu o personalitate aparte. El o aseaza, cu umor si nostalgie, in galeria delicateselor taranesti care spun povestea unui popor prin ceea ce pune pe masa.

Ca in cazul atator retete transmise de la mame si bunici, cate bordeie, atatea obiceie… si retete. Nu-i exclus sa gasesti multe variante de diferite de alivanca, in care ingredientele sa difere.

Iata cum apare si in cartea lui Pastorel Teodoreanu, Gastronomice, aparuta in 1973:

„1 kg de branza, 6 oua, o ceasca de smantana, 4 linguri faina de grau, 8 linguri rase de faina de papusoi (malai), 50 gr unt, 250 gr lapte.
— Eu nu pun lapte, spuse una.
— Eu pun, fu raspunsul.
— Ma rog, ma amestecai eu, se poate si cu, si fara?
— Se poate, raspunse a doua, dar mai bine cu.
— Nu-s de parerea ta, replica prima.
— Va rog, intervenii eu conciliant, amanati polemica si sa urmam.” (Pastorel Teodoreanu, Gastronomice)

Daca vrei sa citesti mai multe despre alivenci, retetele si istoria lor, iti recomand cu caldura articolul de pe gastroart.ro. Mie mi s-a parut foarte interesant.

Alivanca moldoveneasca cu smantana groasa si dulceata de capsuni

Cum poti servi alivanca?

Poti savura alivanca moldoveneasca in mai multe moduri apetisante:

🧂 Pudrata cu zahar pudra, eventual vanilat

🥛 Cu o lingura de smantana rece si groasa – contrastul e irezistibil

🍓 Cu gem sau dulceata de capsuni, afine, zmeura, cirese sau visine pentru o nota acrisoara

Perfecta calda, direct din cuptor, sau rece, dupa ce a stat la frigider – gustul ramane acelasi, plin de nostalgie.

Buchet de sanziene

Cum pastram prajitura malai dulce?

Pastreaz-o intr-un recipient inchis, la frigider, pana la 2‑3 zile. Recomand sa o reincalzesti usor la cuptor sau la microunde. Sau o poti scoate cu 10–15 minute inainte de servire pentru a se inmuia.

Intr-o lume plina de cheesecake-uri moderne, alivanca moldoveneasca ramane un desert de traditie, care te conecteaza cu radacinile, gusturile copilariei si ospitalitatea rurala. Daca nu ai incercat-o pana acum, vara aceasta e ocazia perfecta! Daruieste-ti o felie din acest malai dulce si spune-mi cum ti-a iesit, cu ce ai servit-o. 😊 Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii!

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Prajitura cu gris si lapte Galatopita

🍰 Prajitura desteapta cu vanilie in 3 straturi

🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata

🍰 Lapte de pasare cu migdale caramelizate

🍰 Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
4 oua
400g branza de vaci
100g unt topit
80g smantana
100g zahar
50g malai
75g faina
un praf de sare
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala / esenta de portocala
smantana & gem de capsuni pentru servire

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 175°C. Ungem cu unt o tava cat mai apropiata de dimensiunile 23x28 cm. Scoatem ingredientele din frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Separam ouale

Separam albusurile de galbenusuri.
Batem spuma albusurile cu mixerul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Branza + unt topit + smantana + galbenusuri

Intr-un bol incapator, adaugam branza de vaci (recomand sa fie una cat mai fina) si o frecam cu lingura pana se face pasta. Amestecam cu untul topit si smantana si adaugam, pe rand, galbenusurile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Zahar + malai + faina + sare + arome

Incorporam zaharul, malaiul si faina cernuta. La final, adaugam un praf de sare si aromele - vanilie, coaja/esenta de portocala sau lamaie.
Cantitatea de zahar poate fi adaptata dupa preferinte. De asemenea, se poate face si varianta sarata de Alivanca, asadar omite zaharul si aromele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Albusuri in compozitia cu galbenusurile

Amestecam albusurile batute spuma cu restul compozitiei, folosind o spatula si miscari de jos in sus, pentru a pastra textura aerata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

La cuptor

Turnam compozitia si lasam la cuptor aprox. 40 de minute. Verifica dupa 35 minute cu o scobitoare in mijloc. Daca mai este umeda în interior, mai lasa cate 5 minute si verifica din nou.Prajitura trebuie sa fie frumos rumenita la exterior.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Decoram si servim

Cat este calduta, se taie in bucati patrate. Poate fi servita pudrata cu zahar pudra sau acoperita de un strat de smantana si dulceata/gem (am folosit de capsuni, merge foarte bine si zmeura, afine, visine sau cirese).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *