Tort cu ananas si cocos, cu confit de cirese & menta

2 ore +

usor

10-12 portii

Daca visezi la vacante tropicale, plaje insorite si cocktailuri savuroase, acest tort cu ananas si cocos e exact ce ai nevoie pentru a-ti satisface pofta. De dulce, cel putin. Un desert de vara cu arome exotice, usor, racoritor si plin de personalitate. Combinatia dintre blaturile pufoase cu cocos, crema fina de ananas, confit-ul acrisor de cirese cu menta si glazura lejera cu aroma de cocos aduce aminte de faimosul cocktail pina colada, dar intr-o forma de tort de casa, facut cu drag si ingrediente alese.

Eu l-am pregatit pentru ziua tatalui meu, care, ca si mine, adora deserturile cu note fresh. Iar mai nou, e mare fan a tot ce inseamna ananas. Asa ca am vrut sa creez un tort special, de vara, care sa imbine gusturile noastre si sa fie in acelasi timp elegant, dar lejer. Rezultatul? Un tort tropical, parfumat si echilibrat, cu straturi care se completeaza perfect si care aduce bucurie in orice anotimp, dar mai ales cand afara e cald si vrei ceva dulce, dar fresh.

Felie de tort cu cocos si ananas, cu strat vizibil de confit de cirese si menta

De ce sa incerci acest tort de vara?

Tortul asta nu e doar gustos, e o experienta:

  • Blaturile cu cocos sunt pufoase si usor umede, cu aroma discreta si textura aerata.
  • Crema de ananas e catifelata, potrivit de dulce, cu un parfum natural de fruct exotic.
  • Confit-ul de cirese cu menta adauga o nota acrisoara si proaspata, care taie din dulceata si echilibreaza intregul tort.
  • Glazura cu crema de cocos e fina si cremoasa, dar nu grea, ideala pentru finisat tortul

Combinatia dintre ananas, cocos si cirese cu menta duce cu gandul la cocktailuri exotice si deserturi lejere, dar sofisticate. Daca iti place cocktailul pina colada, tortul acesta e clar pentru tine. Iar daca iubesti torturile de casa cu cocos, iti vei dori sa-l repeti iar si iar.

Tort de vara cu arome exotice, decorat cu fulgi de cocos si banda de frosting alb

Sau poate vrei alte deserturi cu cocos si/sau ananas?

Esti fan al deserturile cu cocos? Iti recomand si tortul Bounty cu cocos si ciocolata. E o reteta indragita pe blog, cu gust intens si textura cremoasa, perfecta pentru iubitorii de combinatii clasice si decadente.

In plus, daca vrei sa explorezi si alte minunatii cu cocos, merita sa incerci prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa. E o combinatie irezistibila de blat crocant din biscuiti digestivi, crema dulce cu cocos si lapte condensat, acoperita cu ganache de ciocolata neagra.

In plus, daca te atrag deserturile fresh si exotice de vara, nu rata nici prajitura cu piscoturi, cocos si ananas fara coacere – o adevarata surpriza racoritoare cu crema de cocos, ananas macerat in menta si rom si strat de piscoturi. E ideala ca o alternativa usoara si rapida la tortul cu ananas si cocos.

Pentru ce ocazii e potrivit acest tort cu ananas, cocos si cirese

Acest tort cu cocos si ananas este alegerea perfecta pentru zilele de nastere, mai ales vara, cand simti nevoia de un desert racoritor si parfumat. Se potriveste de minune si la mesele festive in familie, la aniversari cu tematica tropicala, la petreceri in aer liber sau chiar la o simpla duminica speciala in care vrei sa aduci un strop de vacanta in farfurie.

E un tort care impresioneaza fara sa fie pretentios, iar aromele lui exotice il transforma intr-un desert memorabil, ideal pentru orice moment in care vrei sa oferi ceva diferit, proaspat si plin de personalitate.

Tort aniversar cu ananas, cocos si cirese - decor simplu si elegant pentru vara

Tips & Tricks pentru un tort tropical reusit

Ca sa-ti iasa perfect din prima, am adunat cateva sfaturi utile:

Crema de cocos vs. lapte de cocos – stii diferenta?

Crema de cocos este preferata in blaturi in locul laptelui de cocos pentru ca are o textura mai densa si un continut mai ridicat de grasime, ceea ce duce la un blat mai fraged si mai pufos. In plus, aduce o aroma de cocos mai intensa si autentica, fara sa fie nevoie de arome artificiale. Fiind mai concentrata, contribuie si la o structura mai stabila a blatului, importanta mai ales atunci cand urmeaza sa adaugi straturi de crema sau fructe. Laptele de cocos, fiind mai apos, poate dilua gustul si sa faca blatul prea umed sau instabil, de aceea crema de cocos ramane alegerea ideala pentru un rezultat reusit.

  • Crema de cocos este groasa, densa si concentrata, cu mult mai multa grasime, un procent mai mare de cocos si foarte putina apa (sau chiar deloc).
  • Laptele de cocos este mai fluid, cu o consistenta asemanatoare smantanii lichide, si contine apa + pulpa de cocos pasata si filtrata.

Cum obtii ananas zdrobit?

La noi nu prea se gaseste crushed pineapple la conserva, dar stai fara grija. Il poti face acasa din bucati de ananas din compot si putin suc, pasate grosier cu furculita sau in blender, in pulsuri scurte.

Confitde cirese si rolul lui in reteta

Cand am gustat crema de ananas, mi-am dat seama ca tortul are nevoie de un element acrisor. Asadar, confitul de cirese e optional, dar eu il recomand cu caldura. Aduga atat gust si prospetime, cat si un contrast frumos de culoare. Ciresele se potrivesc perfect cu ananasul, iar menta le da o nota proaspata si surprinzatoare.

Esentele conteaza… dar nu sunt un must have

Poti intensifica aromele cu putina aroma de ananas sau cocos in blaturi, crema si in glazura. Nu obisnuiesc sa folosesc arome, in afara de clasicele vanilie, portocale, lamaie si rar, rom. Insa cand vine vorba de cocos si ananas, mi se pare greu sa obtii o aroma cu adevarat pregnanta. De aceea, am folosit o cantitate mica de aroma gel de cocos si de ananas.

Tort racoritor cu blat de cocos si crema de ananas servit la petrecere

Cum pastram un tort cu ananas, cocos si cirese

Tortul trebuie pastrat la frigider, intr-o cutie inchisa sau acoperit. . Ideal ar fi sa-l consumi in 2-3 zile pentru a te bucura de prospetime si textura. Inainte de servire, scoate-l cu 10-15 minute mai devreme, sa se inmoaie, iar aromele sa devina mai puternice.

Daca inca nu ai incercat sa combini ananas, cocos si cirese, tortul asta e ocazia ideala. E un desert fresh, potrivit pentru vara, usor de facut si cu un rezultat spectaculos. E genul de tort de casa care arata ca de cofetarie, dar se face cu ingrediente simple si multa pasiune.

Sper sa-l incerci si sa-l iubesti la fel de mult cum l-am iubit noi. Iar daca il faci, da-mi de veste – sunt curioasa cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa iti placa si…

🍰 Fursecuri crapate crinkles cu lime, cocos & menta

🍰 Desert la pahar Raffaello cu cocos

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese

🍰 Tort Bounty cu nuca de cocos si ciocolata

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
5 oua
1 lingurita zeama de lamaie
114g unt moale, la temperatura camerei
150g zahar
60ml ulei
240ml crema de cocos
60ml lapte batut
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita aroma de cocos optional
1 lingurita aroma de ananas optional
270g faina
1 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
90g fulgi de cocos
Crema de ananas + confit de cirese + crema pentru glazurat

CREMA DE ANANAS

5g gelatina
2 oua
2 galbenusuri
1 lingura zeama de lamaie
100g zahar
250g ananas zdrobit din conserva amestec fruct + suc din conserva
15g amidon
0.5 lingurita extract de vanilie
1 lingurita aroma de ananas optional
50g unt

CONFIT DE CIRESE & MENTA

100g cirese (din compot)
50ml suc din compot
0.5 lingura zahar
cateva frunze de menta proaspata tocate marunt
1 lingurita amidon de porumb
10ml zeama de lamaie / apa

CREMA PENTRU GLAZURAT

200g crema de branza
300ml smantana lichida (min. 30% grasime)
50g zahar pudra sau dupa gust
1 lingurita extract de vanilie
2 lingurite aroma de cocos optional
100g fulgi de cocos

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea cremei de ananas

Pentru ca trebuie sa stea la rece, vom incepe pregatirea retetei cu crema de ananas. Punem la hidratat gelatina pudra in 2-3 linguri de apa rece si lasam 10 minute. Apoi, topim gelatina la microunde timp de cateva secunde. Dam ananasul din conserva impreuna cu sucul la blender, astfel incat sa obtinem cantitatea necesara (250 g).
Intr-o cratita, amestecam ouale, galbenusurile, zeama de lamaie, zaharul, ananasul zdrobit si amidonul. Dam pe foc mediu, amestecand constant pana incepe sa se ingroase. Oprim focul si incorporam untul moale, taiat cubulete. Adaugam si gelatina topita si aromele: vanilie si, daca ai la indemana, esenta/aroma de ananas. Mutam intr-un bol, acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei si lasam la racit la temperatura camerei. Mutam apoi la frigider, unde trebuie sa stea cel putin cateva ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Confit de cirese si menta

Pregatim in avans si confitul de cirese. Intr-o cratita adaugam ciresele din compot si sucul lor, zaharul si frunzele de menta tocate. Lasam sa fiarba pana cand ciresele incep sa se inmoaie. Amestecam amidonul cu zeama de lamaie si turnam peste cirese, amestecand pana se ingroasa si obtinem o textura ca de dulceata. Lasam la racit si acoperim cu folie alimentara. Pastram la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim cele necesare pentru blaturile tortului

Ungem cu unt 3 tavi de tort cu diametrul de 20 cm. Scoatem ingredientele din frigider, sa fie la temperatura camerei. Preincalzim cuptorul la 165°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Albusuri + zeama de lamaie

Separam ouale. Batem albusurile la mixer cu zeama de lamaie pana devin spuma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Unt + zahar + ulei + galbenusuri

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar), batem untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul, timp de 2-3 minute, pana cand untul se deschide la culoare si devine cremos. Adaugam incet uleiul si amestecam, apoi, treptat, galbenusurile. Batem inca 2-3 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Crema de cocos + lapte batut + arome

Adaugam crema de cocos, laptele batut si aromele (vanilie neaparat, aroma de cocos si ananas optional).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Separat - faina + praf de copt + bicarbonat + sare

Intr-un bol cernem faina, praful de copt si adaugam bicarbonatul si sarea. Amestecam si incorporam treptat in compozitia pentru blaturi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Fulgii de cocos + albusuri

La final, amestecam fulgii de cocos si adaugam treptat spuma de albusuri, amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

La cuptor

Impartim cantitatea in cele 3 tavi (poti coace si intr-una sau doua si sa tai apoi blatul). Dam la cuptor pentru 25-30 de minute - verifica cu scobitoarea sa fie copt.
Lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a asambla tortul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Crema pentru glazurat

Inainte de a incepe montarea tortului, pregatim si glazura. Batem la mixer crema de branza si zaharul pudra, adaugand si vanilia si, optional, aroma de cocos. Separat, batem smantana pana obtinem frisca si o incorporam cu grija, amestecand cu o spatula si miscari de jos in sus. Transferam intr-un pos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Asamblam tortul

Daca blaturile au nevoie, le nivelam, sa fie cat mai drepte. Batem putin crema de ananas cu mixerul sau o amestecam cu o spatula, cat sa devina inapoi cremoasa. O transferam intr-un pos.
Asezam pe o farfurie sau un suport de tort un blat. Optional, se poate insiropa cu siropul ramas de la ananas. Cu posul, punem pe margini un strat de glazura. Apoi, continuam spre mijlocul blatului cu un strat uniform de crema de ananas. Din loc in loc, punem confit de cirese. Acoperim cu al doilea blat si repetam procesul. La final, acoperim al treilea blat cu crema pentru glazurat si invelim intregul tort cu glazura. Presaram fulgii de nuca de cocos si decoram dupa preferinte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingura/lingurita = jumatate de lingura/lingurita
👉 Pentru blat: crema de cocos si laptele de cocos nu sunt acelasi lucru. Crema de cocos contine mai multa grasime, un procent mai mare de cocos si mai putina apa decat laptele de cocos.
👉 Pentru blat: obtii ananas zdrobit prin mixarea la blender a ananasului si a sucului din conserva.
👉 Pentru crema: Recomand sa folosesti ananas in suc propriu (de la Dole, de exemplu). Daca sucul e indulcit, redu cantitatea de zahar din crema.
Folosirea aromelor de cocos si ananas va potenta gustul tortului, dar acestea sunt optionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *