Tort cu ananas si cocos, cu confit de cirese & menta
Daca visezi la vacante tropicale, plaje insorite si cocktailuri savuroase, acest tort cu ananas si cocos e exact ce ai nevoie pentru a-ti satisface pofta. De dulce, cel putin. Un desert de vara cu arome exotice, usor, racoritor si plin de personalitate. Combinatia dintre blaturile pufoase cu cocos, crema fina de ananas, confit-ul acrisor de cirese cu menta si glazura lejera cu aroma de cocos aduce aminte de faimosul cocktail pina colada, dar intr-o forma de tort de casa, facut cu drag si ingrediente alese.
Eu l-am pregatit pentru ziua tatalui meu, care, ca si mine, adora deserturile cu note fresh. Iar mai nou, e mare fan a tot ce inseamna ananas. Asa ca am vrut sa creez un tort special, de vara, care sa imbine gusturile noastre si sa fie in acelasi timp elegant, dar lejer. Rezultatul? Un tort tropical, parfumat si echilibrat, cu straturi care se completeaza perfect si care aduce bucurie in orice anotimp, dar mai ales cand afara e cald si vrei ceva dulce, dar fresh.

De ce sa incerci acest tort de vara?
Tortul asta nu e doar gustos, e o experienta:
- Blaturile cu cocos sunt pufoase si usor umede, cu aroma discreta si textura aerata.
- Crema de ananas e catifelata, potrivit de dulce, cu un parfum natural de fruct exotic.
- Confit-ul de cirese cu menta adauga o nota acrisoara si proaspata, care taie din dulceata si echilibreaza intregul tort.
- Glazura cu crema de cocos e fina si cremoasa, dar nu grea, ideala pentru finisat tortul
Combinatia dintre ananas, cocos si cirese cu menta duce cu gandul la cocktailuri exotice si deserturi lejere, dar sofisticate. Daca iti place cocktailul pina colada, tortul acesta e clar pentru tine. Iar daca iubesti torturile de casa cu cocos, iti vei dori sa-l repeti iar si iar.

Sau poate vrei alte deserturi cu cocos si/sau ananas?
Esti fan al deserturile cu cocos? Iti recomand si tortul Bounty cu cocos si ciocolata. E o reteta indragita pe blog, cu gust intens si textura cremoasa, perfecta pentru iubitorii de combinatii clasice si decadente.
In plus, daca vrei sa explorezi si alte minunatii cu cocos, merita sa incerci prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa. E o combinatie irezistibila de blat crocant din biscuiti digestivi, crema dulce cu cocos si lapte condensat, acoperita cu ganache de ciocolata neagra.
In plus, daca te atrag deserturile fresh si exotice de vara, nu rata nici prajitura cu piscoturi, cocos si ananas fara coacere – o adevarata surpriza racoritoare cu crema de cocos, ananas macerat in menta si rom si strat de piscoturi. E ideala ca o alternativa usoara si rapida la tortul cu ananas si cocos.



Pentru ce ocazii e potrivit acest tort cu ananas, cocos si cirese
Acest tort cu cocos si ananas este alegerea perfecta pentru zilele de nastere, mai ales vara, cand simti nevoia de un desert racoritor si parfumat. Se potriveste de minune si la mesele festive in familie, la aniversari cu tematica tropicala, la petreceri in aer liber sau chiar la o simpla duminica speciala in care vrei sa aduci un strop de vacanta in farfurie.
E un tort care impresioneaza fara sa fie pretentios, iar aromele lui exotice il transforma intr-un desert memorabil, ideal pentru orice moment in care vrei sa oferi ceva diferit, proaspat si plin de personalitate.

Tips & Tricks pentru un tort tropical reusit
Ca sa-ti iasa perfect din prima, am adunat cateva sfaturi utile:
Crema de cocos vs. lapte de cocos – stii diferenta?
Crema de cocos este preferata in blaturi in locul laptelui de cocos pentru ca are o textura mai densa si un continut mai ridicat de grasime, ceea ce duce la un blat mai fraged si mai pufos. In plus, aduce o aroma de cocos mai intensa si autentica, fara sa fie nevoie de arome artificiale. Fiind mai concentrata, contribuie si la o structura mai stabila a blatului, importanta mai ales atunci cand urmeaza sa adaugi straturi de crema sau fructe. Laptele de cocos, fiind mai apos, poate dilua gustul si sa faca blatul prea umed sau instabil, de aceea crema de cocos ramane alegerea ideala pentru un rezultat reusit.
- Crema de cocos este groasa, densa si concentrata, cu mult mai multa grasime, un procent mai mare de cocos si foarte putina apa (sau chiar deloc).
- Laptele de cocos este mai fluid, cu o consistenta asemanatoare smantanii lichide, si contine apa + pulpa de cocos pasata si filtrata.
Cum obtii ananas zdrobit?
La noi nu prea se gaseste crushed pineapple la conserva, dar stai fara grija. Il poti face acasa din bucati de ananas din compot si putin suc, pasate grosier cu furculita sau in blender, in pulsuri scurte.
Confitde cirese si rolul lui in reteta
Cand am gustat crema de ananas, mi-am dat seama ca tortul are nevoie de un element acrisor. Asadar, confitul de cirese e optional, dar eu il recomand cu caldura. Aduga atat gust si prospetime, cat si un contrast frumos de culoare. Ciresele se potrivesc perfect cu ananasul, iar menta le da o nota proaspata si surprinzatoare.
Esentele conteaza… dar nu sunt un must have
Poti intensifica aromele cu putina aroma de ananas sau cocos in blaturi, crema si in glazura. Nu obisnuiesc sa folosesc arome, in afara de clasicele vanilie, portocale, lamaie si rar, rom. Insa cand vine vorba de cocos si ananas, mi se pare greu sa obtii o aroma cu adevarat pregnanta. De aceea, am folosit o cantitate mica de aroma gel de cocos si de ananas.

Cum pastram un tort cu ananas, cocos si cirese
Tortul trebuie pastrat la frigider, intr-o cutie inchisa sau acoperit. . Ideal ar fi sa-l consumi in 2-3 zile pentru a te bucura de prospetime si textura. Inainte de servire, scoate-l cu 10-15 minute mai devreme, sa se inmoaie, iar aromele sa devina mai puternice.

Daca inca nu ai incercat sa combini ananas, cocos si cirese, tortul asta e ocazia ideala. E un desert fresh, potrivit pentru vara, usor de facut si cu un rezultat spectaculos. E genul de tort de casa care arata ca de cofetarie, dar se face cu ingrediente simple si multa pasiune.
Sper sa-l incerci si sa-l iubesti la fel de mult cum l-am iubit noi. Iar daca il faci, da-mi de veste – sunt curioasa cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa iti placa si…
🍰 Fursecuri crapate crinkles cu lime, cocos & menta
🍰 Desert la pahar Raffaello cu cocos
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese
🍰 Tort Bounty cu nuca de cocos si ciocolata
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
5 oua | |
1 lingurita zeama de lamaie | |
114g unt moale, la temperatura camerei | |
150g zahar | |
60ml ulei | |
240ml crema de cocos | |
60ml lapte batut | |
1 lingurita extract de vanilie | |
1 lingurita aroma de cocos optional | |
1 lingurita aroma de ananas optional | |
270g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
90g fulgi de cocos |
Crema de ananas + confit de cirese + crema pentru glazurat
CREMA DE ANANAS |
|
5g gelatina | |
2 oua | |
2 galbenusuri | |
1 lingura zeama de lamaie | |
100g zahar | |
250g ananas zdrobit din conserva amestec fruct + suc din conserva | |
15g amidon | |
0.5 lingurita extract de vanilie | |
1 lingurita aroma de ananas optional | |
50g unt | |
CONFIT DE CIRESE & MENTA |
|
100g cirese (din compot) | |
50ml suc din compot | |
0.5 lingura zahar | |
cateva frunze de menta proaspata tocate marunt | |
1 lingurita amidon de porumb | |
10ml zeama de lamaie / apa | |
CREMA PENTRU GLAZURAT |
|
200g crema de branza | |
300ml smantana lichida (min. 30% grasime) | |
50g zahar pudra sau dupa gust | |
1 lingurita extract de vanilie | |
2 lingurite aroma de cocos optional | |
100g fulgi de cocos |
Lasă un răspuns