Tarta cu pere si ceai negru

foarte usor

Cand aerul devine mai racoros, iar frunzele ruginii fosnesc la fiecare pas, parca simti nevoia de ceva dulce, cald si parfumat. Ce zici de o tarta cu pere, cu un twist surprinzator: aroma subtila de ceai negru? Este un desert rapid, perfect pentru o dupa-amiaza de toamna petrecuta acasa, cu o cana de ceai sau cafea alaturi.

Combinatia dintre pere dulci, zemoase si ceai negru surprinde prin subtilitate: aroma ceaiului nu domina, ci se simte mai ales in aftertaste, adaugand un twist elegant. Practic, gusti o felie de tarta cu pere si dupa ce inghiti, ramai cu o nota calda, fina, usor amaruie care echilibreaza perfect dulceata fructelor.

Sectiune din tarta cu pere si ceai negru, aratand textura frageda a crustei si umplutura aromata

De ce iti va placea aceasta reteta de tarta cu pere

Se face rapid – aluatul fraged se pregateste usor si il poti lasa la frigider cat timp te ocupi de pere. Vei avea nevoie de putina dexteritate si rabdare pentru a-l transfera in tava, dar hey, nu trebuie sa fie perfect.

E desert de toamna prin excelenta – perele parfumate, ceaiul negru, scortisoara si crusta rumena creeaza o combinatie de arome cozy ce acompaniaza perfect o dupa-amiaza lenesa cu o ceasca de ceai.

Are un decor spectaculos – fie ca alegi un model impletit din aluat, fie ca optezi pentru un crumble (las reteta mai jos), rezultatul este o tarta demna de pus pe masa de sarbatoare.

Tips & tricks pentru o tarta cu pere reusita

Alege perele potrivite – cele mai bune sunt perele ferme, dar suculente, cum sunt Conference sau Abate Fetel. Daca folosesti pere foarte coapte, risti sa lase prea mult lichid.

Pregateste perele corect – caleste-le cateva minute in unt inainte de a le pune in tarta. Astfel, isi pastreaza textura si nu inmoaie aluatul.

Blind baking – coace partial aluatul inainte de a adauga umplutura. In felul acesta eviti o baza umeda si te bucuri de o crusta frageda si crocanta.

Ceaiul conteaza – alege un ceai negru de calitate, cu aroma puternica (Earl Grey, Assam, Ceylon). Chiar daca gustul final e subtil, diferenta se simte in complexitatea desertului.

Lasa tarta sa se raceasca – stiu ca e greu sa rezisti, dar daca tai tarta imediat, umplutura va curge. O ora de asteptare e suficienta ca sa se aseze frumos.

Modelul de deasupra – se face foarte simplu! Am filmat un video pas cu pas pentru a intelege mai bine.

Dar daca nu vrei sa te complici, poti apela la o varianta mai rapida: un crumble delicios. Ai nevoie de:

  • 90 g faina
  • 60 g zahar brun (sau alb, dar brunul da o nota caramel)
  • 60 g unt rece, taiat cubulete
  • 20 g fulgi de ovaz (optional, pentru textura; daca nu, poti inlocui cu faina)
  • 0.25 lingurita scortisoara (optional, dar completeaza perfect perele)
  • un praf de sare

Punem toate ingredientele intr-un bol. Framantam cu varfurile degetelor pana obtinem o textura sfaramicioasa, ca niste firimituri. Presaram crumble-ul peste umplutura cu pere inainte de copt.

Felie de tarta cu pere si ceai negru, cu pere coapte si crusta crocanta

Cum pastram tarta cu pere

Tarta se pastreaza foarte bine la frigider, timp de 3–4 zile, acoperita cu folie alimentara. Inainte de servire, poti incalzi feliile cateva minute in cuptor sau la cuptorul cu microunde, la temperatura mica, ca sa redevina fragede si parfumate. O alta varianta delicioasa este sa o servesti la temperatura camerei, cu o lingura de frisca sau o cupa de inghetata de vanilie.

Desert cu pere si ceai negru, prezentat pe farfurie, gata de servit

Intrebari frecvente despre reteta de tarta cu pere

Pot sa folosesc mere in loc de pere?
Da, poti inlocui perele cu mere, insa aroma va fi diferita. Merele sunt mai ferme si mai acide, deci vei obtine o tarta mai apropiata de apple pie.

Ce tip de pere e cel mai bun pentru tarta?
Cel mai bine merg perele ferme, care isi pastreaza forma la copt – de exemplu Conference, Bosc sau Abate Fetel. Evita perele foarte coapte, pentru ca se inmoaie prea mult.

Se simte tare aroma de ceai negru in tarta?
Aroma este subtila, dar eleganta. Nu domina gustul, ci ramane mai ales in aftertaste, unde completeaza perfect dulceata perelor. Desigur, daca nu iti place, poti renunta la el, iar tarta va fi la fel de delicioasa.

Pot congela tarta cu pere?
Da, poti congela atat aluatul crud, cat si tarta coapta. In cazul tartei coapte, lasa-o sa se raceasca complet, apoi congeleaz-o invelita bine in folie alimentara. Se pastreaza pana la 2 luni.

Aceasta tarta cu pere si ceai negru este un desert cozy, rapid si plin de savoare, perfect pentru zilele racoroase de toamna. Te indeamna sa incetinesti ritmul, sa aprinzi o lumanare parfumata si sa te bucuri de o felie dulce si aromata. Fie ca alegi modelul elegant de decor sau varianta rapida cu crumble, vei avea un desert care va cuceri pe oricine. Daca incerci tarta, spune-mi daca ti-a placut si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Tarta cu frangipane, pere si ciocolata

🍰 Prajitura invizibila cu mere

🍰 Mousse de ciocolata si pere fara gelatina, frisca sau oua crude

🍰 Gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara

🍰 Tarta cu pere si rubarba

🍂 Vezi mai multe retete de toamna

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
345g faina
un praf de sare
2 lingurite pudra de ceai negru
15g zahar pudra
0.5 lingurita scortisoara
225g unt rece
1 lingura otet din cidru de mere
2 galbenusuri
1-2 linguri de apa cantitate ajustata in functie de textura aluatului
1 ou batut pentru uns aluatul
Umplutura de pere
50g unt
1 kg pere aprox. 6 pere
60g zahar brun
0.5 lingurita scortisoara
0.25 lingurita cardamom macinat
1 lingurita pudra de ceai negru
1 lingura zeama de lamaie
100 ml ceai negru concentrat facut cu 2 pliculete de ceai
2 linguri amidon de porumb
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul

Amestecam faina cu sarea, zaharul pudra, scortisoara si pudra de ceai negru. Incorporam untul rece cu varfurile degetelor pana obtinem o textura nisipoasa (poti amesteca ingredientele si intr-un robot de bucatarie). Adaugam galbenusurile si otetul, adaugand 1–2 linguri de apa rece daca e nevoie.
Strangem apoi aluatul in doua discuri, una putin mai mare pentru baza si una mai mica pentru decor. Le invelim in folie si lasam la frigider cel putin 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Blind Baking

Intindem aluatul din discul mai mare si il asezam intr-o forma de tarta (am folosit de 27 cm), intepam baza cu furculita. Il acoperim cu hartie de copt si greutati (fasole, orez sau bile ceramice) si coacem 10 minute la 180°C, apoi mai coacem 2 minute fara greutati.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Umplutura de pere

Pregatim un ceai concentrat din 100 ml de apa si 2 pliculete de ceai, pe care il lasam sa se raceasca si dizolvam apoi amidonul. Perele curatate si taiate cuburi le amestecam cu zaharul brun, condimentele, ceaiul negru pudra si zeama de lamaie.
Topim untul intr-o tigaie incapatoare, apoi adaugam perele. Lasam sa fiarba cateva minute, cat sa se inmoaie perele, dar sa isi pastreze forma. Adaugam peste pere ceaiul negru cu amidon, amestecand pana se ingroasa usor sosul. Lasam umplutura sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Asamblam, decoram si coacem tarta

Turnam umplutura racita peste baza de aluat coapta partial si nivelam. Intindem restul de aluat si taiem fasii late pentru grilaj. Le asezam incrucisat deasupra tartei. Din resturi decupam frunzulite sau forme decorative si le asezam intre fasii.
Ungem decorul si marginile tartei cu ou batut si presaram putin zahar brun. Coacem tarta la 180°C timp de 35–40 minute, pana cand aluatul este rumen si crocant, iar umplutura face bule pe margini. Lasam tarta sa se raceasca cel putin o ora in tava, apoi o servim simpla sau cu inghetata de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *