Tiramisu la pahar cu turta dulce, mandarine & vin fiert

2 ore

foarte usor

3 pahare de 360 ml

Sarbatorile vin intotdeauna cu dor de arome calde, deserturi frumoase si momente petrecute in familie. Iar daca esti in cautarea unui desert festiv, rapid si incredibil de gustos, acest tiramisu la pahar cu turta dulce, mandarine si vin fiert e exact ce ai nevoie. Il poti pregati pentru masa de Craciun, pentru noaptea de Revelion sau, de ce nu, pentru orice zi in care vrei ceva dulce, aromat si usor de facut. Pentru ca, pana la urma, cine ar putea refuza un tiramisu?

Ideea retetei a pornit tocmai de la dragostea universala pentru tiramisu. Stiu cat de indragit este acest desert italian clasic, atat pentru ca, sa recunoastem, e pur si simplu delicios, dar se face si extrem de rapid si usor. Si m-am gandit eu asa… cine ar refuza la masa de Craciun un tiramisu? 😁

De ce vei adora acest tiramisu la pahar cu turta dulce

✅ Se pregateste rapid si usor

✅ Are o prezentare eleganta, perfecta pentru masa festiva

Este usor, racoros si placut dupa felurile principale bogate

✅ Are arome tipice de iarna: turta dulce, condimente, vin fiert, citrice

✅ Poate fi facut in avans, ceea ce iti salveaza timp in ziua mesei de sarbatoare

O reinterpretare de sarbatoare: turta dulce, vin fiert si mandarine zemoase

Probabil stii foarte bine ca reteta originala de tiramisu are o crema pe baza de mascarpone si galbenusuri, piscoturi insiropate cu cafea, totul pudrat la final cu cacao. Imi place mult si asa, dar, cu Sarbatorile ce bat la usa, m-am gandit sa ii dau o nota festiva si sa il transform intr-o varianta sezoniera, perfecta pentru iarna.

Crema de mascarpone am pastrat-o, ba chiar am preparat-o exact ca in Italia, cu galbenus de ou. Desigur, daca vrei o scurtatura pentru aceasta reteta, poti prepara crema fara ou. Iti recomand cantitatile acestea: 250 g mascarpone, 200 ml smantana lichida si 2 linguri zahar pudra (sau după gust).

Abia acum vine partea interesanta si festiva! In locul piscoturilor obisnuite, am folosit turta dulce aromata, moale si parfumata. Iar pentru insiropare, am renuntat la espresso si am ales vinul fiert condimentat, bautura emblematica a sezonului rece. Are arome de scortisoara, cuisoare si portocala, iar in combinatie cu turta dulce creeaza un strat imbibat, parfumat si perfect echilibrat.

Pentru o nota de prospetime, dulceata naturala si un contrast placut de textura, am adaugat mandarine din compot, super zemoase si moi. Le-am posat putin in vin fiert, doar cat sa prinda o aroma si mai profunda, fara sa isi piarda delicatetea. In combinatie cu crema fina de mascarpone, acest tiramisu capata un gust care te duce instant cu gandul la sarbatori, brad, luminite si momente frumoase in familie.

Rezultatul? Un desert festiv care imbina perfect aromele iernii: crema fina si vanilata, turta dulce insiropata cu vin fiert si bucatele parfumate de mandarine.

Ce fel de vase folosim pentru a servi tiramisu?

Pentru acest tiramisu la pahar poti folosi orice tip de vas transparent, in functie de atmosfera pe care vrei sa o creezi. Iti las mai jos cateva poze de inspiratie, cu alte deserturi la pahar.

Paharele simple, cilindrice, pun foarte bine in valoare straturile si sunt cele mai usor de servit. Pahare de genul acesta am folosit si eu, iar din cantitatile din reteta, vei obtine 3 pahare de 360 ml.

Daca iti doresti un aspect mai elegant si festiv, paharele cu picior sau cupele de sampanie sunt o alegere perfecta, mai ales pentru mesele de Craciun sau Revelion.

Pentru un stil mai cozy si lejer, merg de minune bolurile individuale din sticla, iar daca vrei sa pregatesti desertul pentru musafiri care poate vor sa il ia si acasa, borcanele mici cu capac sunt varianta perfecta. In plus, aceasta varianta e minunata si pentru a crea mici cadouri dulci pentru cei dragi.

Un aspect de care ar fi bine sa tii cont este ca vasele alese sa fie transparente, pentru ca jocul de culori si texturi dintre crema, turta dulce si mandarine arata absolut spectaculos si merita sa fie cat mai bine pus in evidenta.

Bineinteles, cred ca poti face acest tiramisu si la tava, pentru a fi taiat bucati. Cel mai bine ar fi sa pastrezi, in acest caz, turta dulce intreaga si se le pui cat mai apropiate, pentru a fi mai usor sa obtii felii frumoase.

Tips & Tricks pentru un tiramisu perfect

Gateste galbenusurile la bain marie pana la 72°C
Aceasta este temperatura la care sunt sigure pentru consum, dar isi pastreaza textura cremoasa. Nu lasa sa fiarba, amesteca mereu.

Foloseste mascarpone la temperatura camerei
Daca e prea rece, se poate taia atunci cand il amesteci cu galbenusurile. Scoate-l din frigider cu 30 de minute inainte.

Bate frisca separat, apoi incorporeaz-o cu spatula
Asa pastrezi aerul si finetea cremei.

Nu inmuia excesiv turta dulce
Vinul fiert trebuie doar sa o parfumeze, nu sa o transforme in piure.

Strecoara vinul fiert inainte de a-l folosi
Condimentele pot fi neplacute in textura daca ajung accidental in pahar.

Lasa desertul la frigider minim 3-4 ore
Ideal peste noapte, ca sa se intrepatrunda aromele.

Cum pastram tiramisu la pahar cu turta dulce, mandarine si vin fiert?

Paharele cu tiramisu se pastreaza foarte bine la frigider, acoperite, pana la aproximativ 48 de ore, timp in care aromele devin chiar mai intense si mai armonioase. Daca il pregatesti in borcane cu capac, depozitarea devine si mai simpla, fiind usor de manevrat si de transportat. Este important sa il pastrezi doar la rece, deoarece crema cu mascarpone si galbenusuri este destul de perisabila. Totodata, isi pierde textura daca este congelata, asa ca varianta de congelare nu este recomandata.

Cred ca esti de acord cu mine cand spun ca acest tiramisu la pahar cu turta dulce, mandarine si vin fiert este genul acela de desert care aduce instant atmosfera de sarbatoare in casa. E usor de facut, arata spectaculos si imbina perfect aromele iernii intr-o textura fina, cremoasa si incredibil de placuta. Il pregatesti rapid, il poti face cu o zi inainte si, mai ales, cucereste pe oricine de la prima lingurita.

Fie ca il servesti la masa de Craciun, la petrecerea de Revelion sau intr-o seara obisnuita in care vrei ceva bun, te vei bucura de un desert festiv, parfumat si memorabil. Iar daca iubesti tiramisu, varianta aceasta reinterpretata sigur va deveni una dintre preferatele tale. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

Panna cotta cu Prosecco

Tort cu portocale, mandarine si turta dulce

Desert la pahar Raffaello cu cocos

Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

Fursecuri de turta dulce, aromate si glazurate

🎄 Vezi mai multe retete festive

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
150ml vin rosu
200g mandarine din compot
50 ml suc din compot
1 lingura zahar
1 baton scortisoara
2 cuisoare
1 steluta anason
1 lingurita coaja de portocala sau 2 felii de portocale
120g turta dulce
Crema tiramisu de mascarpone si galbenus de ou
3 galbenusuri
40g zahar
250g mascarpone
150ml smantana lichida minimum 30% grasime
1 lingurita extract / esenta / pasta de vanilie
un praf de sare

Pasii necesari

1.

Vin fiert

Intr-o cratita incapatoare turnam vinul rosu si sucul de mandarine din compot. Adaugam zaharul, condimentele (scortisoara, cuisoare, anason) si coaja de portocala. Lasam sa fiarba, apoi oprim si lasam 3-4 minute sa se mai raceasca si sa se infuzeze aromele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Mandarine in vin fiert

Strecuram mandarinele din compot si le adaugam in vinul fiert. Lasam pe foc 2-3 minute, apoi le lasam sa se raceasca complet in vin.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Galbenusurile pentru crema de mascarpone

Separam ouale, iar galbenusurile le punem intr-un bol termorezistent. Amestecam putin cu zaharul si le gatim la bain marie (pune bolul deasupra unei cratite cu apa, astfel incat sa se gateasca la aburi). Amestecam constant, pana devin cremoase si deschise la culoare. Nu trebuie sa fierba.
Daca ai un termomemetru de bucatarie, e si mai bine! Compozitia cu galbenusuri trebuie adusa la 72°C pentru a ne asigura ca acestea au fost gatite si sigure pentru consum. Lasam sa se raceasca inainte urmatorul pas.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Crema de mascarpone

Dupa ce galbenusurile s-au racit, adaugam branza mascarpone la temperatura camerei si amestecam cu o spatula pana devine omogena.
Separat, batem cu mixerul smantana lichida pana devine frisca, apoi o incorporam in crema in 2-3 transe, cu miscari de jos in sus. Adaugam la final vanilia si un praf de sare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblam in pahare

La baza fiecarui pahar punem un strat subtire de crema. Apoi, venim cu turta dulce - o taiem bucatele (eu am taiat turta dulce rotunda in 4) si inmuiem usor fiecare bucatica in vinul fiert. Putin, cat sa se umezeasca, dar nu sa balteasca. Asezam bucatelele de turta dulce in pahar.
Cu un pos sau cu lingura, punem un strat generos de crema de mascarpone. Asezam deasupra cateva mandarine din vinul fiert si din nou, cateva bucatele de turta dulce insiropata. Mai punem un strat de crema de mascarpone, nivelam frumos deasupra si acoperim cu folie alimentara. Dam la frigider pentru 3-4 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Decoram si servim

Decoram fiecare pahar dupa preferinte, iar inainte de servire, lasam 5-10 minute la temperatura camerei pentru ca aromele sa devina mai puternice.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *