Panna cotta cu Prosecco

30 min. + timp pentru racire

foarte usor

4 pahare

Cauti un desert care sa impresioneze prin rafinament, dar care sa nu-ti dea batai de cap in bucatarie? Panna cotta cu prosecco este raspunsul perfect! Simplu de pregatit, dar cu un aspect demn de un restaurant de lux, acest desert este alegerea ideala pentru masa de Revelion sau orice alta ocazie festiva.

Panna cotta cu Prosecco

Simplitate si rafinament intr-un desert de milioane

Desi pare sofisticat, panna cotta cu prosecco este incredibil de usor de pregatit. Tot ce trebuie sa faci este sa incepi din timp, deoarece desertul are nevoie de cateva ore bune la frigider pentru a se inchega perfect. Desertul suprinde prin combinatie de doua straturi: unul cremos, de panna cotta cu note subtile de lamaie, si unul translucid, un jeleu delicat din Prosecco.

Ce imi place cel mai mult la aceasta reteta este versatilitatea ei. Daca nu ai Prosecco, poti folosi sampanie, vin alb sau rose. Pentru o varianta fara alcool, opteaza pentru vin fara alcool (da, exista!), suc de struguri sau chiar sampanie pentru copii. In functie de ce alegi, ajusteaza cantitatea de zahar pentru a pastra echilibrul de gust.

Daca vrei sa obtii un efect vizual si mai spectaculos, adauga putin colorant galben sau un varf de cutit de turmeric in jeleu. Iar daca iti doresti un desert cu adevarat festiv, amesteca putin sclipici alimentar in stratul de jeleu. Va face desertul sa straluceasca la propriu!

Vasele ideale pentru panna cotta cu Prosecco

Alegerea vaselor potrivite poate transforma acest desert simplu intr-o adevarata opera de arta. Importanta este ca acestea sa fie transparente pentru a scoate in evidenta cele doua straturi distincte – crema alba, catifelata, si jeleul translucid, stralucitor. Iata cateva sugestii:

🍸 Pahare sau cupe de sampanie / vin
Pentru un efect festiv si elegant, alege pahare inalte de sampanie sau de vin. Forma lor sofisticata va amplifica aerul luxos al desertului si va pune in valoare frumusetea straturilor.

🍸 Pahare de martini
Paharele de martini sunt o optiune excelenta daca vrei un look modern si indraznet. Cu forma lor larga, permit un decor mai generos, cum ar fi fructe proaspete sau frunze de menta.

🍸 Cupe pentru deserturi
Daca preferi ceva clasic, mergi pe cupe transparente pentru deserturi. Sunt usor de gasit si ofera suficient spatiu pentru a evidentia clar straturile.

🍸 Borcane din sticla
Pentru un vibe mai casual sau rustic, borcanele din sticla sunt perfecte. Le poti folosi la petreceri tematice sau in aer liber, iar avantajul este ca, avand capac, sunt usor de transportat si depozitat.

Mai mult, daca vrei sa mergi pe o tema festiva, poti lega o fundita subtire in jurul fiecarui vas. Un detaliu mic, dar de efect!

Panna cotta cu Prosecco

Idei festive de decor

Un desert atat de elegant merita si un decor pe masura. Decoreaza marginea paharului cu zahar – e simplu de facut daca inmoi usor marginea in suc de lamaie, apoi o treci prin zahar. Poti adauga deasupra desertului cateva boabe de rodie, frunze de menta proaspata sau rozmarin sau chiar stelute comestibila din zahar. Iar daca ai ales sclipiciul alimentar, esti deja la un alt nivel de sofisticare!

Acum cativa ani, am facut pentru prima oara acest desert si l-am decorat cu ornamente din zahar si o steluta din carton cu sclipici. Atunci am inversat si straturile, insa de data aceasta mi-am dorit sa fie accentul pus mai mult pe panna cotta, iar stratul de jeleu sa vina ca o completare a profilului aromatic.

Cum pastrezi panna cotta cu Prosecco

Desertul se pastreaza cel mai bine la frigider, in vasele in care l-ai pregatit, pana la momentul servirii. Stratul de jeleu trebuie sa fie bine inchegat, iar crema de panna cotta sa ramana ferma, dar delicata. Poti pregati acest desert cu o zi inainte, ceea ce il face ideal pentru momentele cand ai multe alte lucruri de organizat.

Eleganta, usor de pregatit si perfecta pentru orice masa festiva, panna cotta cu Prosecco va fi piesa de rezistenta a petrecerii tale!

Tu ce bautura vei folosi pentru jeleu? Spune-mi in comentarii! 🍾✨

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de panna cotta cu Prosecco. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti inspiratie pentru masa de Craciun sau Revelion? Arunca un ochi pe urmatoarele retete!

Aperitive cu branza si dulceata de rosii

Saratele fragede cu branza cheddar

Mousse de ciocolata si pere fara gelatina, frisca sau oua crude

Desert la pahar Raffaello cu cocos

Lapte de pasare cu migdale caramelizate

   🎄 Mai multe retete festive → 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
170ml lapte
8g gelatina
340ml smantana lichida
40g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita esenta / coaja de lamaie
Jeleu de Prosecco
250ml Prosecco sau sampanie, vin alb sau rose
7g gelatina
3 linguri de zahar cantitate adaptata in functie de gustul bauturii si dupa preferinte

Pasii necesari

1.

Pregatim panna cotta

Peste lapte presaram gelatina si o lasam la hidratat aproximativ 10 minute.
Intre timp, adaugam intr-o cratita smantana lichida si zaharul. Dam pe foc mic si incalzim, dar fara a ajunge la punctul de fierbere, pana se topeste zaharul. Oprim focul, iar dupa ce gelatina s-a hidratat, o adaugam in smantana lichida calda si amestecam pana se dizolva. Adaugam la final vanilia si esenta de lamaie. *Daca folosesti pastaie de vanilie si coaja de lamaie adauga-le la inceput, de cand incalzesti smantana lichida.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Turnam in pahare

Cu mare grija, turnam amestecul in pahare. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi mutam in frigider si lasam pentru minimum 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim jeleul de Prosecco

Dupa ce panna cotta a stat la frigider si s-a intarit suficient, putem pregati si stratul de jeleu de Prosecco. Din cei 250 ml de Prosecco, 100 ml ii turnam separat intr-un bol si presaram gelatina. Lasam la hidratat 10 minute. Restul cantitatii o amestecam cu zahar (optional, in functie de gustul bauturii si de preferinte) si o dam pe foc mic, sa se incalzeasca. Adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva. Lasam 2-3 minute sa se mai raceasca, apoi turnam cu grija peste stratul de panna cotta. Lasam la temperatura camerei, apoi mutam la frigider pentru cel putin 6 ore.
In loc de Prosecco poti folosi si sampanie, vin alb sau rose.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *