Madlene cu lamaie si ciocolata alba

1 ora +

foarte usor

30 madlene

Cauti o reteta fina si eleganta, cu gust proaspat de lamaie si o prezentare care sa cucereasca din prima? Cu textura lor pufoasa si aroma racoritoare, aceste madlene cu lamaie, ciocolata alba si decorate cu flori de liliac sunt prajiturelele perfecte pentru o ceasca de ceai, un brunch cu prietenele sau chiar un cadou dulce, homemade.

Iti voi povesti in continuare de ce este important sa racesti compozitia inainte de coacere, cum alegi tava potrivita pentru madeleines si cum poti pastra prospetimea acestor prajiturele mai multe zile. Fie ca urmezi reteta pas cu pas sau o personalizezi dupa gustul tau, te vei indragosti de textura pufoasa si de gustul intens de lamaie, completat perfect de ciocolata alba.

Madlene cu lamaie si ciocolata alba

Madlene cu lamaie delicate, parfumate si foarte usor de facut

In reteta de azi, am ales sa pastrez aroma clasica de lamaie, atat de potrivita pentru un desert de primavara. Coaja rasa fin si cateva picaturi de zeama de lamaie sunt suficiente pentru a parfuma aluatul si a-i oferi o nota fresh si revigoranta.

Dupa coacere, madlenele cu lamaie devin si mai speciale: le scufundam in glazura fina de ciocolata alba, care echilibreaza perfect aciditatea citrica si le ofera un luciu delicat si o textura crocanta la exterior. Daca vrei sa le transformi intr-un desert de primavara, poti adauga un detaliu special: flori comestibile, cum sunt florile de liliac.

Madlene cu lamaie si ciocolata alba

Decor cu flori comestibile – liliacul, vedeta primaverii

Pentru un plus de rafinament si culoare, am ales sa decorez aceste madeleines cu flori comestibile de liliac – un detaliu care le transforma in adevarate bijuterii de cofetarie. Florile comestibile nu sunt doar frumoase, ci si aromate.

Cum pregatesti florile de liliac pentru decor:

🌸 Culege flori proaspete dintr-o sursa sigura, fara pesticide.

🌸 Clateste-le rapid cu apa rece si eventual, lasa-le sa stea putin intr-un amestec de apa si otet. Lasa-le sa se usuce complet pe un prosop de hartie.

🌸 Foloseste doar florile, fara codite sau frunze.

Vrei sa mai incerci si alte deserturi florale? Gasesti pe blog mai multe retete care folosesc flori comestibile. Totodata, iti recomand si reteta de panna cotta cu liliac, miere si afine – are un gust incredibil!

Daca nu vrei sa folosesti flori, poti adauga colorant alimentar in ciocolata alba – o picatura de roz pudrat sau mov pastel si vei obtine un efect elegant, perfect pentru ocazii speciale sau mese festive.

Ce sunt madeleines si de ce au ramas in istorie

Madlenele sunt prajiturele frantuzesti in forma de scoica, originare din regiunea Lorraine. Sunt preparate dintr-un aluat asemanator cu cel de chec, dar mai aerat, mai fin. Secretul consta in odihnirea aluatului la frigider inainte de coacere si in contrastul termic care creeaza acea cocoasa specifica.

Se spune ca aceste prajiturele elegante au fost preparate pentru prima data in secolul al XVIII-lea de o tanara servitoare pe nume Madeleine, care le-a servit ducelui de Lorraine intr-un moment de criza, cand desertul planificat fusese compromis. Ducele a fost atat de incantat incat le-a numit dupa ea, iar reteta a ajuns rapid in curtea regala si, mai tarziu, in cofetariile din toata Franta.

Daca ai citit vreodata „In cautarea timpului pierdut” de Marcel Proust, probabil iti amintesti scena in care personajul principal gusta o madeleine inmuiata in ceai, iar acel gest declanseaza un lant de amintiri din copilarie. De atunci, aceste prajiturele delicate au ramas simbolul aromelor care ne poarta inapoi in timp.

Madlene cu lamaie si ciocolata alba

Astazi, madeleines sunt reinterpretate in nenumarate forme si arome – de la variantele clasice cu unt si lamaie, pana la combinatii moderne cu fistic, ciocolata sau flori comestibile. Insa indiferent de varianta, ele pastreaza aceeasi esenta: forma delicata de scoica, miezul pufos si gustul rafinat care incanta simturile. Pe blog gasesti si alte retete de madeleines, descopera-le!

Mai multe retete de madeleines

Mici secrete pentru madlene cu lamaie si ciocolata alba perfecte

Tava de madlene – esentiala pentru forma perfecta

Pentru a pregati madlenele, vei avea nevoie de o tava speciala, cu forma specifica de scoica, realizata fie din silicon, fie din otel inoxidabil. Numarul de prajiturele coapte simultan depinde de cate cavitati are tava ta. De exemplu, eu am folosit o tava din silicon cu 12 forme si am copt compozitia in mai multe ture. Dupa coacere, lasa madlenele sa se odihneasca cateva minute in tava, apoi transfera-le pe un grilaj, ca sa se raceasca complet. Pastreaza restul aluatului la frigider intre ture, pentru a mentine textura si forma caracteristica.

Aceeasi tava iti va fi de folos si pentru glazurare: toarna ciocolata topita in forme, apoi aseaza madlenele deasupra pentru un strat uniform si lucios.

De ce se lasa aluatul pentru madeleines la frigider?

Racirea compozitiei inainte de coacere ajuta untul (sau alte grasimi din aluat) sa se intareasca, ceea ce duce la o textura mai aerata si la obtinerea mai usoara a celebrei forme bombate a madlenelor. In cuptor, contrastul termic va favoriza cresterea prajiturelelor, oferindu-le volum si o miez mai pufos.

Un aluat cald, in schimb, poate compromite textura si aspectul final – grasimile se topesc prea repede, iar madlenele vor iesi mai plate si mai dense. Refrigerarea ajuta la pastrarea temperaturii ideale pentru o coacere uniforma si un rezultat reusit.

In plus, racirea intensifica aromele din aluat, oferindu-ti madlene mai parfumate, cu gust echilibrat si profund.

Madlene cu lamaie si ciocolata alba

Cum pastram madlenele dupa glazurare

Pentru a pastra madlenele proaspete cat mai mult timp, depoziteaza-le intr-un recipient de sticla cu capac etans. Evita cutiile din plastic, deoarece pot afecta textura delicata a prajiturelelor. Inainte de a le aseza, pune o bucata de hartie prosop pe fundul cutiei pentru a absorbi eventualul exces de grasime, iar cateva cuburi de zahar vor ajuta la reglarea umiditatii din interior. Madlenele trebuie sa fie complet racite inainte de a fi inchise in cutie, iar la temperatura camerei se pastreaza bine timp de 4-5 zile.

Daca vrei sa le congelezi, e important sa le pregatesti corect: aseaza-le intai pe o tava tapetata cu hartie de copt si pune-le la congelator pentru circa o ora, pana se intaresc. Apoi impacheteaza-le individual in folie alimentara si transfera-le intr-o punga sau un recipient pentru congelator. Se pot pastra in siguranta pana la trei luni.

Aceste madlene cu lamaie si ciocolata alba, decorate cu flori comestibile, sunt mai mult decat un desert – sunt o mica bucurie parfumata, un omagiu adus primaverii si aromelor delicate. Incearca-le si bucura-te de un moment simplu, dar memorabil! Nu uita sa urci o fotografie cu madlenele facute de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Briose cu mac si lamaie, glazurate cu ciocolata alba

🍰 Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere

🍰 Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure

🍰 Chec aromat cu tei, glazurat cu crema de branza si miere

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
125 g faina
5g praf de copt
un praf de sare
3 oua
100g zahar
coaja de la o lamaie
1 lingura ulei
50ml lapte
2 linguri miere / sirop de artar
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita extract / esenta de vanilie
135g unt topit
Glazura de ciocolata alba
200g ciocolata alba
flori de liliac / colorant alimentar

Pasii necesari

1.

Faina + praf de copt + sare

Intr-un bol cernem faina, praful de copt si adaugam sarea. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Zahar + coaja de lamaie

Amestecam zaharul cu coaja de lamaie pentru a elibera mai bine aromele. Optional, daca vrei sa folosesti flori de liliac si in compozitia pentru madlene, adauga-le acum, impreuna cu zaharul si coaja de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Oua + zahar + ingrediente lichide

Intr-un bol mare, batem ouale cu zaharul aromatizat pana cand amestecul devine deschis la culoare si spumos (2-3 minute).
Adaugam peste amestecul de oua uleiul, laptele, mierea (sau siropul de artar), extractul de vanilie si zeama de lamaie. Omogenizam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Ingrediente uscate + unt

Incorporam ingredientele uscate alternand cu untul topit: punem 1/3 din faina, amestecam usor, adaugam o parte din untul topit, amestecam. Repetam pana totul e incorporat, amestecand bland.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La frigider

Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam aluatul la frigider minimum 30 de minute (ideal 1 ora sau peste noapte).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

La cuptor

Preincalzim cuptorul la 170°C. Ungem forma pentru madeleines cu unt sau ulei, pentru a nu se lipi. Umplem formele cam 3/4 cu aluat (foloseste un pos pentru mai multa precizie) si coacem 8-10 minute, pana se rumenesc usor si se formeaza „cocoasa” specifica. Coacem in mai multe ture, in functie de marimea tavii. Iti recomand sa pastrezi compozitia pentru madlene la frigider cat timp se coc celelalte.
Le scoatem si le lasam sa se raceasca complet pe un grilaj de racire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Temperam ciocolata pentru glazura

Punem 150 g de ciocolata într-un bol termorezistent (aceasta o vom topi) si pastram 50 g deoparte (pentru racire). La baine-marie (pe aburi), topim ciocolata amestecand continuu pana ajunge la 45°C - trebuie sa fie complet topita, lichida, dar sa nu friga.
Luam de pe foc si adaugam treptat ciocolata pastrata (ne-topita), amestecand constant. Asta ajuta la scaderea temperaturii si formarea cristalelor stabile de unt de cacao.Ciocolata trebuie sa ajunga la 26-27°C. Punem bolul 3–5 secunde din nou peste baine-marie (cu foc oprit), amestecand. Verifica sa nu depaseasca 30°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Glazuram madlenele

👉 Daca folosesti flori de liliac: spala-le bine inainte si sterge usor cu un prosop de bucatarie. Asezam cateva flori in formele pentru madeleines, apoi, cu un pos, punem ciocolata. Asezam deasupra madlenele si dam la frigider cateva minute, cat sa se intareasca ciocolata.
👉 Daca vrei madlene colorate: amesteca putin colorant gel in ciocolata. Eu am folosit o combinatie de roz si mov.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *