Mousse vegan de roscove si cocos, cu prune posate si nuci
Daca ti-e pofta de un mousse de ciocolata, dar vrei ceva mai usor si fara zahar, incearca acest mousse vegan de roscove si cocos. Se face extrem de repede, nu necesita gatire, trextura e aerata si catifelata, iar gustul seamana surprinzator de mult cu un mousse de ciocolata. Totodata, combinatia de prune posate si nuci aduce un plus de aroma si prospetime. Este desertul ideal daca urmezi o dieta vegana, tii post sau pur si simplu iti doresti ceva dulce si echilibrat.
Reteta aceasta am gandit-o impreuna cu prietenii de la vegis.ro, unde gasesti toate produsele necesare pentru a o pregati acasa, de la conserva de lapte de cocos la pudra de roscove si siropul de agave. Cu exceptia prunelor, pe care le poti lua de la piata, toate ingredientele se gasesc usor si sunt 100% vegetale, perfecte pentru un mousse vegan delicios.

Mousse de roscove, un desert de post, fara zahar si cu gust surprinzator de delicios
Chiar daca este complet fara ciocolata, acest mousse are gustul intens al unui mousse vegan de ciocolata sau mousse vegan de cacao, doar ca e facut din ingrediente naturale si hranitoare. Este indulcit doar cu sirop de agave, ceea ce il face ideal pentru cei care evita zaharul rafinat sau urmeaza o alimentatie echilibrata.
Fiind un mousse de post, este potrivit si pentru perioadele in care vrei ceva dulce, dar fara oua, lactate sau gelatina. Este, de asemenea, o alegere excelenta pentru copii, mai ales daca vrei sa le oferi un desert sanatos si satios.

Un mousse vegan cu ingrediente naturale
Am pregatit acest mousse intr-o zi in care am avut pe cineva in vizita care tine o dieta vegana. Pentru restul oaspetilor am facut atunci un mousse cu pere si ciocolata, dar, cum nu aveam in casa o ciocolata potrivita – adica vegana, fara lapte sau unt (apropo, pe vegis.ro gasesti mai multe variante excelente de ciocolata vegana 😉), am optat pentru aceasta varianta cu roscove si cocos. Si bine am facut, pentru ca a fost extrem de apreciata. Si cred ca va fi pe placul oricui, indiferent de preferintele alimentare.
Roscovele dau mousse-ului o aroma asemanatoare ciocolatei, dar mai blanda si dulceaga, fara gust amar. Crema de cocos adauga onctuozitate si o textura matasoasa, iar prunele posate, usor condimentate cu scortisoara si anason, aduc un contrast perfect intre dulce, acrisor si fructat. Nucile tocate completeaza desertul cu o nota crocanta si parfum de toamna.

Pudra de roscove, alternativa sanatoasa la cacao sau ciocolata
Pudra de roscove (sau carob) este o alegere foarte interesanta si adesea mai avantajoasa fata de pudra de cacao sau chiar ciocolata, mai ales daca urmaresti un stil de viata mai echilibrat.
Spre deosebire de cacao, nu contine cofeina sau teobromina (care face parte din aceeasi familie chimica cu cofeina) si are un indice glicemic mai mic, ceea ce o face potrivita pentru deserturi mai blande si pentru diete cu consum de zahar redus. Gustul sau natural usor dulce, cu note caramelizate, permite sa folosesti mai putin indulcitor sau chiar deloc.
In plus, fiind bogata in fibre si calciu si avand un continut redus de grasimi saturate, este un ingredient ideal pentru smoothie-uri, budinci sau deserturi pentru intreaga familie, chiar si pentru cei mici. Dat fiind ca nu are nici gluten, nici lactoza, pudra de roscove este extrem de versatila si usor de integrat in retete, indiferent de dieta alimentara pe care o ai.
Pentru o calitate garantata, poti incerca pudra de roscove de la Sanovita, disponibila pe vegis.ro.

Cum servim mousse-ul vegan de roscove
Poti savura mousse-ul vegan de roscove in simplitatea lui, intr-un castronel, pentru momentele cand vrei doar un rasfat dulce rapid.
Daca vrei sa-l transformi intr-un desert spectaculos, poti crea un efect vizual si gustativ deosebit prin straturi: alege niste pahare sau cupe elegante, incepe cu un strat generos de mousse, adauga cateva jumatati de prune moi, posate si scufundate in siropul aromat si presara deasupra nuci crocante, tocate. Poti completa cu fulgi de ciocolata neagra sau cu un strop de crema vegetala usor batuta pentru un contrast cremos si elegant.
Rezultatul este un desert rafinat, cu texturi si arome care se impletesc armonios, perfect pentru a impresiona musafirii sau pur si simplu pentru a te rasfata intr-o zi speciala. Totul, fara efort si cu un aspect impecabil.

FAQ – Intrebari frecvente
1. Pot inlocui siropul de agave?
Da, cu miere (daca nu urmezi o dieta strict vegana) sau cu sirop de artar.
2. Pot folosi cacao in loc de roscove?
Sigur, dar gustul va fi mai intens si usor amarui. Roscovele ofera un gust mai dulce si natural. In plus, pudra de carob nu contine cofeina, fiind astfel ideala si pentru copii.
3. Este potrivit pentru post?
Da, 100%! Nu contine lactate, oua sau gelatina, asa ca e un mousse de post ideal.
4. Cat timp se pastreaza?
Se tine la frigider, acoperit, pana la 2 zile. Cel mai bun este insa in ziua prepararii, cand textura e aerata si ferma. Iti recomand sa il scoti de la rece chiar inainte de a-l consuma, pentru ca textura este cea mai placuta atunci cand e rece si ferma. Daca sta prea mult la temperatura camerei, incepe sa se inmoaie usor, asa ca cel mai bine e sa-l tii la rece pana in momentul servirii.

Acest mousse vegan de roscove si cocos e dovada ca deserturile simple pot fi si rafinate, si sanatoase. Se face in cateva minute, fara zahar, fara ciocolata si fara batut frisca, dar are tot gustul si farmecul unui mousse clasic. In plus, merge perfect cu prune posate si nuci crocante, pentru un desert cu arome calde, de toamna.
Daca esti in cautarea unui mousse de post, mousse vegan de ciocolata sau pur si simplu un desert usor pentru cei mici, incearca aceasta reteta – iti garantez ca o vei face din nou. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍰 Tort cu nuca, ciocolata si jeleu de prune
🍰 Prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu
🍰 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🍰 Mousse de ciocolata si pere fara gelatina, frisca sau oua crude

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
| 250g lapte de cocos partea groasa dintr-o conserva de lapte de cocos | |
| 20g pudra de roscove Sanovita | |
| 2 linguri sirop de agave |
Prune posate
| 4 prune taiate jumatati | |
| 200ml apa | |
| 2 linguri sirop de agave | |
| 2 batoane de scortisoara | |
| 2 stelute de anason | |
| 1 lingurita extract / pasta de vanilie | |
| nuci tocate pentru decor |
Pasii necesari
Batem laptele de cocos cu mixerul
Adaugam pudra de roscove si siropul de agave
La frigider
Prune posate
Lasă un răspuns