Tort de Halloween in forma de lumanare cu ciocolata si piper roz

2 ore

medium

3 mini-torturi

Cauti un desert special pentru petrecerea de Halloween? Incearca un tort de Halloween in forma de lumanare, cu blat red velvet, ganache catifelat de ciocolata si piper roz si un efect wow garantat, dat de drippingul de ciocolata ce curge precum ceara topita. Pare o lumanare adevarata, dar se mananca pana la ultima firimitura! 😉

Desi arata spectaculos, acest tort de ciocolata pentru Halloween nu e complicat deloc. Fiecare mini tort (sau candle cake, cum l-am mai gasit in diferite retete) este format din blaturi pufoase red velvet, umplute si imbracate intr-un ganache fin de ciocolata neagra cu piper roz si cardamom. Drippingul de ciocolata cu lapte, turnat pe margini, creeaza efectul acela de ceara topita, iar o simpla lumanare infipta in centru transforma fiecare tort intr-o decoratiune comestibila de Halloween.

Mini torturi lumanare red velvet cu ciocolata si piper roz, decorate pentru Halloween

Inspiratia din spatele tortului de Halloween in forma de lumanare

Povestile despre suflete ratacite, lumanari aprinse in noapte, pentru a ghida sufletele celor absenti, toate par sa ne invite sa aducem putina mister si in bucatarie.

Traditia aprinderii lumanarilor in noaptea de 31 octombrie vine din vechile obiceiuri celtice, cand oamenii credeau ca flacarile protejeaza casele de spiritele care se intorc pe pamant in timpul Samhainului. Crestinii au preluat obiceiul in Luminatia sau Ziua Mortilor, cand aprindem lumanari pentru cei dragi plecati dintre noi. Din combinatia acestor doua lumi – cea a luminii si a umbrelor – a aparut ideea acestui tort in forma de lumanare, care imbina simbolismul flacarii cu un gust bogat si aromat de ciocolata.

Tort de ciocolata pentru Halloween cu decor spectaculos in forma de lumanare

Ciocolata, piper roz si un strop de cardamom – combinatia mea preferata

Ti-am mai spus, daca e sa aleg intre un desert cu ciocolata si unul cu arome mai vanilate, voi alege intotdeauna a doua varianta. Insa, atunci cand combin ciocolata cu piper roz si un praf fin de cardamom, se intampla ceva cu adevarat magic, care ma prinde parca si pe mine in vraja. Piperul roz aduce o nota florala, calda si usor picanta, care se potriveste perfect cu ciocolata neagra, iar cardamomul intensifica aromele si da profunzime desertului. Este genul acela de combinatie care te surprinde la prima lingurita si te cucereste definitiv la a doua.

Acest combo gusturi este perfect pentru Halloween, fiind misterios, usor neasteptat, exact ca o poveste veche spusa la lumina unei lumanari.

Interior de tort red velvet cu ganache de ciocolata neagra si piper roz

Tips & Tricks pentru succesul retetei de tort de Halloween in forma de lumanare

💡 Pudra de cacao pentru blatul red velvet: Iti recomand sa alegi cacao naturala, nu cea alcalinizata (cunoscuta si ca Dutch process cocoa). Cea naturala are un pH mai acid si o aroma mai intensa, ceea ce ajuta la pastrarea culorii rosii si la cresterea frumoasa a blatului atunci cand reactioneaza cu bicarbonatul de sodiu. In schimb, pudra de cacao alcalinizata este mai inchisa la culoare, are gust mai bland si neutralizeaza aciditatea din compozitie, ceea ce duce la o nuanta maronie. 10 g de cacao naturala sunt suficiente pentru aroma perfecta, fara sa afecteze culoarea.
💡 Colorantul: Ideal ar fi sa folosesti colorant alimentar gel, deoarece concentratia sa permite doza mai mica. Daca folosesti colorant pudra, dizolva-l in putin lichid inainte de a-l adauga in compozitie. Pentru cea mai intensa nuanta, le poti combina.
💡 Ganache-ul: Pastreaza raportul corect intre ciocolata si frisca (aproximativ 400 g ciocolata neagra la 230 ml frisca). Daca folosesti ciocolata cu peste 70% cacao, mai adauga 20–30 ml frisca. Ai grija sa nu bati foarte mult cu mixerul ganacheul pentru ca se poate taia.
💡 Asamblarea: Ca sa obtii un aspect autentic de lumanare, netezeste bine marginile si fa drippingul sa curga natural. Lumanarea trebuie infipta in centru, cu baza lipita de tort, ca sa nu se vada capatul.

Dripping pe tort de Halloween in forma de lumanare, efect de ceara topita

Cum pastram tortul de Halloween in forma de lumanare

Torturile se pastreaza la frigider, acoperite, pana la 4–5 zile. Inainte de servire, e bine sa le scoti cu 15–20 de minute mai devreme, pentru ca ganache-ul sa revina la textura cremoasa si ciocolata sa-si elibereze aromele.

Fie ca il servesti la o petrecere de Halloween, fie ca vrei doar un desert cu aer misterios si elegant, acest tort de Halloween in forma de lumanare e alegerea perfecta. Arata spectaculos, miroase divin si are un gust intens de ciocolata, cu accente florale si condimentate. Iar cand aprinzi lumanarea din mijloc, parca totul capata o stralucire aparte. Cu siguranta e un desert care aprinde atmosfera, la propriu! Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de Halloween de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🎃 Fursecuri de Halloween cu ciocolata, piper roz si ganache cu fistic

🎃 Placintele cu ciocolata, reteta de Halloween

🎃 Panna cotta cu ciocolata si rodie, desert de Halloween

🎃 Tort cu ciocolata, afine si vin rosu (tort de Halloween)

🎃 Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
280g faina
10 g cacao
1 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
120 g unt moale, la temperatura camerei
150g zahar
2 oua
240ml lapte batut sau 240 ml lapte + 1 lingura otet
1 lingurita otet
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita colorant alimentar rosu cantitatea poate diferi in functie de ce colorant folosesti
Ganache batut de ciocolata cu piper roz si cardamom
400g ciocolata neagra
250ml smantana lichida min. 30% grasime
2 lingurite piper roz
1 lingurita cardamom macinat
2 stelute anason optional

DRIPPING DE CIOCOLATA

200g ciocolata cu lapte
70ml smantana lichida
colorant rosu optional, pentru mai multa culoare

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blaturi

Preincalzim cuptorul la 170°C si tapetam o tava mare (aproximativ 30×40 cm) cu hartie de copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Faina + cacao + praf de copt + bicarbonat + sare

Cernem faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul si sarea intr-un bol si le amestecam bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Unt + zahar + oua

In alt bol (bolul mixerului planetar), mixam untul moale cu zaharul timp de 2–3 minute, pana devine pufos si deschis la culoare.
Adaugam ouale, unul cate unul, si continuam sa mixam pana se incorporeaza complet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Lapte batut + otet + vanilie + colorant

Intr-un vas mic, amestecam laptele batut cu otetul, vanilia si colorantul rosu. E de preferat sa folosesc colorant gel, dar daca ai colorant pudra, ia putin din cantitatea de lapte, incalzeste si apoi amesteca colorantul, pentru a-l activa. Abia apoi incorporeaza in amestecul final de lichid.
Daca nu ai lapte batut, amesteca 240 ml lapte integral cu 1 lingura otet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Ingrediente uscate + lichide in compozitia cu unt

Adaugam treptat ingredientele uscate si cele lichide peste compozitia de unt, alternand intre ele si incepand cu faina.
Omogenizam usor cu o spatula pana obtinem un aluat neted, fara sa mixam excesiv.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

La cuptor

Turnam compozitia in tava, o nivelam cu o spatula si coacem 20–25 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca complet inainte sa il decupam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Ganache de ciocolata

Taiem ciocolata in bucati mici si o punem intr-un bol rezistent la caldura.
Punem intr-o cratita smantana lichida impreuna cu piperul roz macinat intr-un mojar, cardamomul si stelutele de anason. Incalzim pana aproape de punctul de fierbere, apoi acoperim si lasam la infuzat cateva minute. Scoatem stelutele de anason, mai incalzim putin si turnam frisca fierbinte peste ciocolata. Lasam 2 minute fara sa amestecam, apoi incorporam si sarea si omogenizam cu o spatula pana obtinem o crema lucioasa si uniforma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Racim si batem ganache-ul

Acoperim bolul cu folie alimentara la contact si lasam ganache-ul sa se raceasca complet, apoi il tinem la frigider 3-4 ore.
Cand este bine racit, il mixam cu mixerul la viteza medie pana devine aerat si cremos. Avem grija sa nu-l batem prea mult, ca sa nu se taie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Dripping de ciocolata

Taiem ciocolata cu lapte in bucati mici si o punem intr-un bol rezistent la caldura. Incalzim frisca pana aproape de punctul de fierbere, fara sa o lasam sa clocoteasca si o turnam fierbinte peste ciocolata. Lasam 1–2 minute, apoi amestecam usor cu o spatula pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa. Optional, adaugam colorantul rosu treptat, amestecand pana ajungem la intensitatea dorita.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Taiem blaturile de tort

Dupa ce blatul red velvet s-a racit complet, il nivelam daca e nevoie si decupam cercuri, in functie de cate torturi vrem sa obtinem si ce diametru. Eu am taiat 4 blaturi cu diametrul de 11 cm, 3 blaturi cu diametrul de 6 cm si 2 cu diametrul de 5 cm. Poti sa jonglezi cum vrei cu dimensiunea si impartirea lor pe torturi, dar important e sa obtii 3 torturi cu diametre si inaltimi diferite.
Ca suport pentru torturi, am decupat un platou de tort din carton in dimensiunile dorite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Asamblam si imbracam torturile

Asezam cate un blat, venim cu strat de ganache, apoi repetam procesul in functie de cate blaturi avem. La final, imbracam intr-un strat subtire de ganache, ca sa fixam firimiturile, si dam la frigider 20–30 de minute. Apoi, aplicam un al doilea strat de ganache, netezind cu o spatula pana obtinem o suprafata uniforma.
Punem torturile din nou la frigider pentru inca 15–20 de minute, ca sa se intareasca usor inainte de dripping.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
12.

Facem efectul de ceara topita + adaugam lumanarile

Turnam cu grija drippingul peste marginile tortului, lasand sa curga controlat pentru efectul de “ceara topita”. Poti folosi o lingura sau un pos. Intindem uniform si deasupra tortului.
Infingem in centrul fiecarui tort o lumanare subtire, astfel incat partea superioara (cu fitilul) sa fie cat mai lipita de suprafata tortului si sa nu se vada partea de jos a lumanarii. Pastram torturile la frigider pana in momentul servirii si le scoatem cu 15–20 de minute inainte, pentru ca textura ganache-ului sa revina la cremos. Aprindem lumanarea in momentul servirii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru decuparea blaturilor, foloseste pahare sau decupatoare de prajituri.
Mie mi-a ramas putin ganache de ciocolata, pe care l-am amestecat cu resturile de blat pe care le-am faramitat. Am format bile, pe care le-am dat prin cocos si am obtinut astfel niste trufe delicioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *