Tort de Halloween in forma de lumanare cu ciocolata si piper roz
Cauti un desert special pentru petrecerea de Halloween? Incearca un tort de Halloween in forma de lumanare, cu blat red velvet, ganache catifelat de ciocolata si piper roz si un efect wow garantat, dat de drippingul de ciocolata ce curge precum ceara topita. Pare o lumanare adevarata, dar se mananca pana la ultima firimitura! 😉
Desi arata spectaculos, acest tort de ciocolata pentru Halloween nu e complicat deloc. Fiecare mini tort (sau candle cake, cum l-am mai gasit in diferite retete) este format din blaturi pufoase red velvet, umplute si imbracate intr-un ganache fin de ciocolata neagra cu piper roz si cardamom. Drippingul de ciocolata cu lapte, turnat pe margini, creeaza efectul acela de ceara topita, iar o simpla lumanare infipta in centru transforma fiecare tort intr-o decoratiune comestibila de Halloween.

Inspiratia din spatele tortului de Halloween in forma de lumanare
Povestile despre suflete ratacite, lumanari aprinse in noapte, pentru a ghida sufletele celor absenti, toate par sa ne invite sa aducem putina mister si in bucatarie.
Traditia aprinderii lumanarilor in noaptea de 31 octombrie vine din vechile obiceiuri celtice, cand oamenii credeau ca flacarile protejeaza casele de spiritele care se intorc pe pamant in timpul Samhainului. Crestinii au preluat obiceiul in Luminatia sau Ziua Mortilor, cand aprindem lumanari pentru cei dragi plecati dintre noi. Din combinatia acestor doua lumi – cea a luminii si a umbrelor – a aparut ideea acestui tort in forma de lumanare, care imbina simbolismul flacarii cu un gust bogat si aromat de ciocolata.

Ciocolata, piper roz si un strop de cardamom – combinatia mea preferata
Ti-am mai spus, daca e sa aleg intre un desert cu ciocolata si unul cu arome mai vanilate, voi alege intotdeauna a doua varianta. Insa, atunci cand combin ciocolata cu piper roz si un praf fin de cardamom, se intampla ceva cu adevarat magic, care ma prinde parca si pe mine in vraja. Piperul roz aduce o nota florala, calda si usor picanta, care se potriveste perfect cu ciocolata neagra, iar cardamomul intensifica aromele si da profunzime desertului. Este genul acela de combinatie care te surprinde la prima lingurita si te cucereste definitiv la a doua.
Acest combo gusturi este perfect pentru Halloween, fiind misterios, usor neasteptat, exact ca o poveste veche spusa la lumina unei lumanari.

Tips & Tricks pentru succesul retetei de tort de Halloween in forma de lumanare
💡 Pudra de cacao pentru blatul red velvet: Iti recomand sa alegi cacao naturala, nu cea alcalinizata (cunoscuta si ca Dutch process cocoa). Cea naturala are un pH mai acid si o aroma mai intensa, ceea ce ajuta la pastrarea culorii rosii si la cresterea frumoasa a blatului atunci cand reactioneaza cu bicarbonatul de sodiu. In schimb, pudra de cacao alcalinizata este mai inchisa la culoare, are gust mai bland si neutralizeaza aciditatea din compozitie, ceea ce duce la o nuanta maronie. 10 g de cacao naturala sunt suficiente pentru aroma perfecta, fara sa afecteze culoarea.
💡 Colorantul: Ideal ar fi sa folosesti colorant alimentar gel, deoarece concentratia sa permite doza mai mica. Daca folosesti colorant pudra, dizolva-l in putin lichid inainte de a-l adauga in compozitie. Pentru cea mai intensa nuanta, le poti combina.
💡 Ganache-ul: Pastreaza raportul corect intre ciocolata si frisca (aproximativ 400 g ciocolata neagra la 230 ml frisca). Daca folosesti ciocolata cu peste 70% cacao, mai adauga 20–30 ml frisca. Ai grija sa nu bati foarte mult cu mixerul ganacheul pentru ca se poate taia.
💡 Asamblarea: Ca sa obtii un aspect autentic de lumanare, netezeste bine marginile si fa drippingul sa curga natural. Lumanarea trebuie infipta in centru, cu baza lipita de tort, ca sa nu se vada capatul.

Cum pastram tortul de Halloween in forma de lumanare
Torturile se pastreaza la frigider, acoperite, pana la 4–5 zile. Inainte de servire, e bine sa le scoti cu 15–20 de minute mai devreme, pentru ca ganache-ul sa revina la textura cremoasa si ciocolata sa-si elibereze aromele.

Fie ca il servesti la o petrecere de Halloween, fie ca vrei doar un desert cu aer misterios si elegant, acest tort de Halloween in forma de lumanare e alegerea perfecta. Arata spectaculos, miroase divin si are un gust intens de ciocolata, cu accente florale si condimentate. Iar cand aprinzi lumanarea din mijloc, parca totul capata o stralucire aparte. Cu siguranta e un desert care aprinde atmosfera, la propriu! Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de Halloween de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🎃 Fursecuri de Halloween cu ciocolata, piper roz si ganache cu fistic
🎃 Placintele cu ciocolata, reteta de Halloween
🎃 Panna cotta cu ciocolata si rodie, desert de Halloween
🎃 Tort cu ciocolata, afine si vin rosu (tort de Halloween)
🎃 Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
| 280g faina | |
| 10 g cacao | |
| 1 lingurita praf de copt | |
| 0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
| un praf de sare | |
| 120 g unt moale, la temperatura camerei | |
| 150g zahar | |
| 2 oua | |
| 240ml lapte batut sau 240 ml lapte + 1 lingura otet | |
| 1 lingurita otet | |
| 1 lingurita extract de vanilie | |
| 1 lingurita colorant alimentar rosu cantitatea poate diferi in functie de ce colorant folosesti |
Ganache batut de ciocolata cu piper roz si cardamom
| 400g ciocolata neagra | |
| 250ml smantana lichida min. 30% grasime | |
| 2 lingurite piper roz | |
| 1 lingurita cardamom macinat | |
| 2 stelute anason optional | |
|
DRIPPING DE CIOCOLATA |
|
| 200g ciocolata cu lapte | |
| 70ml smantana lichida | |
| colorant rosu optional, pentru mai multa culoare |
Lasă un răspuns