Placinta cu dovleac, foi subtiri si nuci

1 ora + timp pt. coacere

foarte usor

12 portii

Toamna e anotimpul care miroase a dovleac copt, scortisoara si nuci prajite. E vremea cand aprinzi cuptorul nu doar ca sa-ti fie cald, ci ca sa umpli casa cu miros de placinta proaspat scoasa din tava. Si daca te gandesti la o placinta cu dovleac clasica, dar vrei ceva mai interesant, te invit sa incerci varianta mea preferata – o placinta cu dovleac cu foi subtiri si strat de nuci crocante. Ce o face atat de speciala? Fiind inspirata de placintele grecesti, vom folosi in loc de aluat fraged foi subtiri de placinta. Iar rezultatul? O placinta usor crocanta la exterior si cremoasa in interior, care se prepara mult mai rapid decat varianta clasica.

Daca iti plac deserturile rustice, dar elegante in simplitatea lor, aceasta tarta cu dovleac va deveni rapid una dintre preferate. Are textura perfecta – foi fine si aurii care se sparg usor la taiere, o umplutura moale si catifelata de dovleac si un strat de nuci care transforma totul intr-un desert memorabil.

De ce sa folosesti foi subtiri in loc de aluat clasic

Folosirea foilor de placinta are cateva avantaje grozave:

Preparare mai rapida – nu mai framanti aluat, nu mai astepti sa se odihneasca si sa se raceasca. Poti sa iei foile din orice magazin si ai nevoie doar de putina rabdare pentru a le aseza frumos in tava.

Textura stratificata si crocanta – fiecare foaie unsa cu unt topit devine aurie si frageda la copt.

Aspect rustic si surprinzator – marginile pliate si usor rasucite dau placintei un look spectaculos, asemanator cu galette-urile sau placintele grecesti.

Versatilitate – poti adauga ingrediente diverse intre straturi, cum ar fi nuci, migdale, ciocolata sau chiar fructe.

In aceasta reteta, am ales sa adaug un strat de nuci la baza, combinatia cu aroma de dovleac fiind pur si simplu dementiala. Nucile nu doar ca adauga un plus de textura, dar intensifica si aromele placintei, oferind acel contrast crocant-moale care o face irezistibila.

In plus, este o reteta care iti permite sa jonglezi cu condimentele – scortisoara, ghimbir, nucsoara sau un amestec de pumpkin spice, pentru aroma perfecta de toamna.

Tips & tricks pentru o placinta cu dovleac perfecta

  • Acopera foile cu prosop umed atunci cand lucrezi cu ele, ca sa nu se usuce. Astfel, iti va fi mai usor sa lucrezi cu ele.
  • Marginile foilor le poti proteja cu folie de staniol in timpul coacerii, mai ales daca sunt pliate peste umplutura, astfel incat sa se rumeneasca uniform fara sa se arda.
  • Untul topit intre foi este secretul unei texturi aurii si crocante. Poti chiar combina untul cu putin ulei de masline pentru extra aroma si textura crunchy.
  • Stratul de nuci la baza se amesteca cu zahar, scortisoara si unt si se preseaza usor, pentru a-l fixa cat mai bine. La coacere, zaharul si untul vor carameliza nucile.
  • Umplutura de dovleac trebuie sa fie bine legata (putin gris sau amidon) ca sa nu curga, dar in acelasi timp sa ramana cremoasa.

FAQ – Intrebari frecvente

Pot folosi piure de dovleac gata preparat?
Da, piureul de dovleac este perfect pentru aceasta reteta. Pe blog gasesti si reteta mea de piure de dovleac facut rapid acasa, perfect pentru placinta.

Ce condimente pot folosi in loc de pumpkin spice?
Daca nu ai amestec de pumpkin spice, poti sa combini condimente dupa propriile preferinte. Poti alege, de exemplu, scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare, cardamom sau anason. Ajusteaza dupa gust.

Pot face placinta doar cu foi de placinta si fara nuci?
Da, stratul de nuci este optional, dar adauga un plus de aroma si textura. Daca vrei ceva simplu, poti sa-l omiti. De asemenea, poti inlocui nucile cu migdale, arahide, alune de padure, nuci pecan sau de ce nu, chiar fistic.

Cum fac sa nu se lipeasca foile?
Pastreaza foile acoperite cu prosop umed pana le folosesti, unge fiecare cu unt topit si nu suprapune prea multe foi uscate.

Cum pastram placinta cu dovleac si foi subtiri de placinte?

Placinta se pastreaza foarte bine atat la temperatura camerei, cat si la frigider. Daca o lasi pe blat, acoper-o cu un servet curat de bumbac, pentru ca foile sa ramana fragede, nu moi. In frigider se mentine proaspata pana la trei zile, iar daca vrei sa o reincalzesti, e suficient sa o pui cateva minute in cuptor. Isi recapata instant textura crocanta.

Aceasta placinta cu dovleac, nuci si foi subtiri este varianta mea favorita de toamna: usor de facut, arata spectaculos, crocanta la exterior si cremoasa la interior. Perfecta pentru un brunch cozy, o dupa-amiaza cu prietenii sau chiar pentru cadouri dulci.

Daca vrei o reteta care sa impresioneze fara sa fie complicata, aceasta placinta cu dovleac cu foi subtiri este alegerea perfecta. Nu uita sa iti notezi trucurile de mai sus pentru un succes garantat! Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda

🍰 Cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos

🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

🍰 Placinta cu dovleac si lapte condensat

🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

 Vezi mai multe retete de toamna 

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
600g piure de dovleac
60g zahar brun
2 oua
100ml smantana lichida
2 linguri gris
1.5 lingurita condimente pumpkin spice
un praf de sare
1 lingurita extract / esenta de vanilie
un pachet de foi de placinta 400 g
80g unt topit
Strat cu nuci caramelizate
60g nuci
12g zahar brun
1 lingurita scortisoara
2 linguri unt topit

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Ungem cu unt o tava cu pereti detasabili cu diametrul de 21 cm. Preincalzim cuptorul la 170oC.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Umplutura cu dovleac

Amestecam intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura: piureul de dovleac, zaharul brun, ouale, smantana lichida, grisul, condimentele, sarea si vanilia. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Topim untul

Topim untul pe care il vom folosi pentru a unge foi, dar si pentru a amesteca cu nucile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Strat de nuci

Tocam nucile si le amestecam cu zaharul brun si scortisoara. Luam 2 linguri de unt topit din cele 80 g si le amestecam cu nucile. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Foile de placinta

Asezam in tava o foaie de placinta, lasand marginile sa atarne in afara tavii. Ungem ungem din belsug cu unt topit. Repetam procesul pana ajungem la ultima foaie, pe care, din nou, o ungem cu unt.
Imediat ce iei o foaie de placinta din pachet, acopera cu un prosop umed. Altfel, se vor usca foarte repede si vor fi foarte greu de manevrat. Invarte tava pe masura ce pui foile astfel incat colturile foilor sa imbrace tava de jur imprejur.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Asamblam si restul placintei

Deasupra ultimei foi asezam intr-un strat uniform nucile tocate.
Venim apoi cu umplutura cu dovleac, pe care o nivelam cu o lingura. Indoim apoi usor marginile foilor peste umplutura, ca sa formam acea crusta crocanta ce imbraca frumos placinta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Dam la cuptor

Ungem si marginile foilor cu unt topit si le acoperim cu folie de aluminiu (doar marginile, nu si centrul placintei). Facem asta pentru a da timp umpluturii sa se coaca, fara sa ardei foile.
Dam la cuptor pentru 40 minute. Apoi, inlaturam folia de staniol si mai lasam inca 20 de minute, cat sa rumeneasca si foile si sa devina aurii si crocante.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Lasam sa se raceasca

Dupa coacere, ar fi ideal sa lasi placinta sa se raceasca la temperatura camerei, apoi sa o tii la frigider minimum 1-2 ore, pentru a obtine felii mai bine legate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = o lingurita si jumatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *