Briose in forma de ghinda cu piure de castane si Nutella

50 min.

foarte usor

27 ghinde

Nu e nimic mai frumos decat sa aduci aromele padurii direct in bucatarie! Aceste briose in forma de ghinda iti ofera exact asta: un aluat moale si aromat cu piure de castane, un miez cremos de Nutella si un topping crocant de ciocolata si alune de padure. Fiecare muscatura e un contrast de texturi: moale, cremos si usor crocant, care te face sa vrei sa mai iei una imediat. Sa mai zic si cat de dragut arata?

Aceste mici delicii sunt perfecte ca desert de toamna, cand aroma de castane ne incalzeste sufletul, dar, de ce nu, se potrivesc si pentru masa festiva de Craciun. Nu degeaba canta Nat King Cole Chestnuts roasting on an open fire – sunt aromele de sezon ne duc cu gandul la seri linistite, cu miros de castane coapte.

Briose in forma de ghinda asezate pe o tava decorata cu frunze de toamna, pregatite pentru servire

Aromele perfecte de toamna

Ce face aceste briose cu Nutella atat de speciale? In primul rand, piureul de castane, ingredientul secret care transforma aceste briose intr-un desert sofisticat si aromat. Recunosc, e prima data cand il folosesc si sunt fascinata de aroma lui fina, dulce, usor caramelizata. Eu am folosit piure de castane de la Lidl (il gasesti la raionul de congelate) care contine deja zahar si esenta de rom, deci reteta trebuie adaptata daca folosesti de alt fel. Am vazut ca mai exista si de la alte branduri, cum ar fi Raureni sau Massa. Totodata, pe langa aroma delicata, piureul ofera umiditate blaturilor, pastrand textura pufoasa si fina.

Blatul moale si aromat se imbina minunat cu miezul cremos de Nutella, iar glazura de ciocolata cu alune de padure fac fiecare muscatura un mic rasfat crocant. Aceasta combinatie transforma prajiturile in forma de ghinde intr-un desert de sezon cu care sigur vei impresiona familia si prietenii.

Briose in forma de ghinda decorate cu ciocolata si alune, fotografiate pe fundal de toamna

Variante de toppings si umpluturi

Desi reteta clasica este cu Nutella si glazura de ciocolata cu alune de padure, poti sa te joci cu toppingurile si umpluturile dupa gust si inspiratie. De exemplu, in loc de Nutella, poti folosi unt de arahide, pasta de fistic sau un sos de caramel. Bineinteles, glazura de ciocolata neagra sau cu lapte poate fi inlocuita si de ciocolata alba sau de una mai clasica, din zahar pudra si zeama de lamaie sau lapte.

Deasupra, in loc de alune de padure, poti presara fulgi de migdale, nuci pecan tocate, bucatele de ciocolata sau chiar scortisoara pudra pentru un accent aromatic de toamna. Pentru un efect festiv, poti adauga fulgi de cocos, biscuiti zdrobiti sau migdale caramelizate, creand textura crocanta si aspect spectaculos.

Aceste briose se potrivesc si excelent ca desert de prezentare la masa de Craciun sau la orice ocazie speciala, pentru ca poti combina toppinguri diferite si astfel fiecare ghinda devine unica.

Sectiune de briosa in forma de ghinda cu miez cremos de Nutella si blat pufos cu piure de castane

Briose in forma de ghinda – cadouri dulci de Craciun

Aceste briose in forma de ghinda sunt perfecte si sub forma de cadouri dulci de Craciun. Le poti impacheta frumos in cookie box-uri, cutii decorative sau borcane de sticla, alaturi de alte delicii de sezon, si astfel creezi un cadou personal, festiv si delicios.

Sunt ideale pentru prieteni, familie sau colegi, iar aroma de castane si Nutella impreuna cu toppingul crocant de ciocolata si alune va face cu siguranta impresie. Daca vrei idei pentru a completa un astfel de cadou dulce, pe blog gasesti si alte retete de fursecuri de Craciun, care se potrivesc perfect intr-o cutie festiva alaturi de aceste briose, pentru un elegant.

De asemenea, mi se pare ca ar arata de minunte impachetate impreuna cu aceste fursecuri in forma de ciupercute, cu nuci si ciocolata. Sau poate cu fursecurile cu ceai negru in forme tomnatice? Ce spui, care care iti plac mai mult?

Tips & tricks pentru briose in forma de ghinda perfecte

  • Tava speciala de ghinde am folosit-o pentru un efect vizual minunat, dar daca nu ai, poti folosi si o tava normala de briose. Forma le face mai spectaculoase, dar gustul ramane la fel de bun.
  • Temperarea ciocolatei este esentiala pentru ca glazura sa fie lucioasa, crocanta si sa nu se topeasca usor la atingere.
  • Piureul de castane -pentru ca cel de la Lidl contine deja zahar si esenta de rom, ajusteaza cantitatea de zahar din aluat si evita adaosul de rom suplimentar, ca sa nu iasa prea dulce.
  • Umplutura de Nutella – o punem congelata in mijlocul brioselor pentru un centru perfect, care nu se scurge la copt.
  • Coacere si racire – lasa briosele sa se raceasca complet inainte de glazurare.
Tava pentru briose in forma de ghinda

Cum pastram briosele-ghinda cu piure de castane si Nutella?

Aceste briose in forma de ghinda se pastreaza cel mai bine intr-o cutie inchisa, la temperatura camerei, timp de 2–3 zile. Blatul ramane moale si aromat, iar miezul de Nutella isi pastreaza textura cremoasa.

Daca vrei sa le pastrezi mai mult timp, le poti pune in frigider, dar ciocolata se poate intari mai tare; inainte de servire, le lasi cateva minute la temperatura camerei pentru ca aromele sa se deschida si blatul sa se inmoaie.

De asemenea, briosele pot fi congelate: le pui intr-o cutie sau punga sigilata si le poti pastra pana la o luna. Cand vrei sa le servesti, le scoti din congelator si le lasi sa se decongeleze la temperatura camerei pentru a-ti bucura papilele cu textura si aroma lor perfecte.

Indiferent daca le pregatesti pentru briose cu Nutella de weekend sau pentru prajituri in forma de ghinde la masa festiva, sigur vor fi apreciate de toata lumea. Aroma fina de castane, textura pufoasa si miezul crocant de ciocolata cu alune transforma fiecare muscatura intr-un moment de rasfat. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Inimioare din aluat foitaj si Nutella 

🍰 Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure

🍰 Tort cu nuca, ciocolata si jeleu de prune

🍰 Placintele cu ciocolata

🍰 Tort cu Nutella si ciocolata

 Vezi mai multe retete de toamna 

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
150g unt moale, la temperatura camerei
60g zahar brun
2 oua
150g piure de castane
1 lingurita extract / esenta de vanilie
180g faina
1.5 lingurite praf de copt
un praf de sare
1 lingurita scortisoara sau condimente pumpkin spice
60ml lapte
120g Nutella aproximativ
Glazura de ciocolata si alune de padure
180g ciocolata neagra sau cu lapte
20g alune de padure tocate

Pasii necesari

1.

Congelam Nutella

Formam mici bilute de Nutella (aprox. o lingurita fiecare) si le dam la congelator 20–30 minute, ca sa fie mai ferme si mai usor de introdus in aluat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Preincalzim cuptorul si pregatim tava pentru briose

Preincalzim cuptorul la 175°C si ungem bine cu unt formele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Unt + zahar + oua + piure de castane + vanilie

Intr-un bol mare (bolul mixerului planetar), batem untul cu zaharul pana devine pufos. Adaugam ouale, unul cate unul, apoi piureul de castane si vanilia. Amestecam bine.
Eu am folosit piure de castane congelat, de la Lidl, care contine si esenta de rom si zahar. Daca folosesti de alt fel, poti adauga separat esenta de rom, dar acest ingredient e optional. De asemenea, daca piureul nu a fost indulcit, creste si cantitatea de zahar din reteta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Faina + praf de copt + sare + condimente

Intr-un alt bol, amestecam faina cernuta cu praful de copt, sarea si condimentele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Alternam faina cu laptele

Incorporam amestecul cu faina in compozitia cu unt si oua, alternand cu laptele. Trebuie sa obtinem un aluat moale, usor curgator, dar nu lichid.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Ungem bine formele cu unt si le umplem cam 3/4 cu aluat. Punem in mijloc o biluta de Nutella congelata si acoperim cu restul de aluat, niveland usor suprafata.
Coacem 18–20 minute, pana cand marginile sunt aurii si o scobitoare introdusa in blat (langa Nutella) iese curata. Lasam briosele sa se raceasca in forma 5 minute, apoi le transferam pe un gratar.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazuram briosele

Punem 100 g ciocolata tocata intr-un bol si o topim la bain-marie. Amestecam continuu pana se topeste complet. Luam bolul de pe aburi si adaugam restul de 50 g ciocolata tocata, amestecand pana se topeste complet.Ciocolata temperata trebuie sa fie calda la atingere, dar nu fierbinte (aproximativ 30–31°C pentru ciocolata neagra).
Luam fiecare ghinda si o inmuiem pe jumatate in ciocolata temperata, asigurandu-ne ca este acoperita uniform. Presaram imediat alune de padure tocate pe partea cu ciocolata. Asezam ghindele pe hartie de copt si le lasam 10–15 minute la temperatura camerei, pana ciocolata se intareste complet si devine lucioasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 lingurite = o lingurita si jumatate
Am folosit piure de castane congelat, de la Lidl, care contine si esenta de rom si zahar. Daca folosesti de alt fel, poti adauga separat esenta de rom. De asemenea, daca piureul nu a fost indulcit, creste si cantitatea de zahar din reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *