Guguluf cu turta dulce, ciocolata alba si portocale

40 min. + timp pt. copt

foarte usor

14 felii

Daca esti in cautarea unui desert festiv, plin de arome calde si perfect pentru sezonul rece, acest guguluf cu turta dulce este exact ce iti trebuie. E genul acela de prajitura care umple casa cu parfum de sarbatoare chiar inainte sa o scoti din cuptor. Combinatia de condimente de turta dulce, coaja de portocala si glazura de ciocolata alba transforma acest desert intr-o alegere perfecta pentru masa de Craciun, pentru intalnirile cu prietenii sau pentru momentele in care vrei pur si simplu ceva bun langa cafeaua de dimineata.

Chec tip guguluf aromat cu condimente de turta dulce si glazura de ciocolata alba

Turta dulce, vedeta sezonului rece

Turta dulce este, fara indoiala, desertul pe care il asociem mai mereu cu Craciunului. Toata lumea o cauta, sub toate formele posibile – fursecuri, prajituri, creme, chiar si tiramisu. Asa ca de ce sa nu o integrezi si intr-un guguluf pufos, aromat si uimitor de simplu de facut? Fiecare felie te duce imediat cu gandul la Craciun: scortisoara, cuisoare, ghimbir, nucsoara, cardamom si anason – toate se contopesc intr-un chec de Craciun umed, catifelat si perfect echilibrat.

Daca iti plac deserturile inspirate de turta dulce, o sa iti placa si tiramisu cu turta dulce, mandarine si vin fiert, dar și fursecurile cu turta dulce. Iar daca ai motive de sarbatoare, poate o aniversare sau o zi onomastica, iti recomand tortul cu turta dulce, portocale si mandarine. Toate trei sunt retete la fel de festive, numai bune de incercat iarna asta.

Aroma care face diferenta: ciocolata alba si portocale

Dupa ce scoti guguluful din cuptor si il lasi sa se raceasca complet, urmeaza partea mea preferata: GLAZURA. Bineinteles, poti servi guguluful si simplu, dar glazura ii va da si mai multa aroma.

Eu am ales o glazura fina de ciocolata alba infuzata cu coaja de portocala si cardamom, care transforma prajitura intr-un desert demn de o vitrina de cofetarie. Ciocolata alba ii da un plus de cremozitate, portocala aduce prospetime, iar cardamomul completeaza perfect aromele de turta dulce. Totul curge frumos peste forma de bundt, imbracand-o intr-o haina lucioasa si eleganta, dar fara sa se scurga complet.

Felie de guguluf cu turta dulce si glazura de ciocolata alba

Un desert pentru orice moment al zilei

Desi este ideal ca guguluf de Craciun, desertul acesta nu are nevoie de o ocazie speciala. Il poti savura dimineata, langa o cafea fierbinte, dupa-amiaza, cu o cana de ceai sau seara, dupa cina, ca un mic rasfat dulce. Fara indoiala ca e o optiune minunata si pentru momentele cand ai musafiri si vrei sa ii surprinzi cu ceva delicios si rapid de preparat.

Este un chec cu turta dulce care se pastreaza perfect moale cateva zile, iar glazura de ciocolata alba ramane fina si aromata.

Guguluf de Craciun cu arome de turta dulce si glazura din ciocolata alba

Tips & tricks pentru un guguluf reusit

Foloseste toate ingredientele la temperatura camerei – vei obtine un aluat mai aerat si o textura mai pufoasa.

Nu amesteca excesiv compozitia dupa ce adaugi faina – acest lucru poate face guguluful mai dens.

Alege o forma de bundt de buna calitate si unge-o foarte bine cu unt sau spray de copt, insistand pe fiecare detaliu al formei.

Lasa guguluful sa se raceasca complet inainte de a turna glazura – altfel va aluneca prea repede.

Infuzarea smantanii lichide pentru glazura cu coaja de portocale si cardamom ii intensifica aroma fara a fi nevoie de esente artificiale.

Ajusteaza consistenta glazurii cu cate o lingura de frisca calduta daca o vrei mai curgatoare sau cu putina ciocolata in plus daca o vrei mai densa.

Guguluf cu turta dulce decorat pentru masa de Craciun

Cum pastram guguluful cu turta dulce?

Dupa ce glazura s-a intarit usor, guguluful se pastreaza foarte bine. Il poti tine acoperit, la temperatura camerei, aproximativ doua zile, timp in care ramane moale si aromat.

Daca vrei sa il pastrezi mai mult timp, il poti pune in frigider, intr-o cutie inchisa, unde rezista pana la 4–5 zile. In acest caz, e bine sa il lasi cateva minute la temperatura camerei inainte de servire, pentru ca textura sa revina la fel de pufoasa ca in prima zi.

Guguluful cu turta dulce poate fi congelat foarte bine, doar ca ideala este congelarea fara glazura, pentru a-si pastra textura perfecta.

Daca iti place sa explorezi deserturi inspirate de sezon, acest guguluf cu turta dulce este genul de reteta care merita repetata an de an. Aromele lui calde si glazura parfumata il transforma intr-un desert memorabil, simplu, elegant si incredibil de gustos. Perfect pentru Craciun… sau pentru orice zi in care ai pofta de ceva care sa iti faca sufletul fericit. Daca il incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

Conuri de brad din brownie si cereale

Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie

Briose rasturnate cu portocale

Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Vezi mai multe retete festive 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
200g unt moale, la temperatura camerei
50g zahar Muscovado sau brun
50g zahar alb
200g miere
4 oua
360g faina
2 lingurite scortisoara
1 lingurita nucscoara
1 lingurita cardamom macinat sau 5-6 seminte macinate in mojar
1 lingurita coaja de portocala
0.5 lingurita ghimbir macinat
0.5 lingurita cuisoare macinate
0.5 lingurita anason macinat
1 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
240g lapte batut
1 lingurita extract / esenta de vanilie
Glazura ciocolata alba
130g ciocolata alba
60g smantana lichida
2 lingurite coaja de portocala
0.5 lingurita cardamom macinat

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 170°C. Ungem foarte bine cu unt sau ulei o tava de guguluf (am folosit una cu diametrul de 25 cm).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Unt + zahar + oua + miere

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) batem timp de 2-3 minute untul moale, la temperatura camerei, cu zaharul Muscovado (il recomand pentru mai multa aroma de turta dulce, dar merge si zahar brun) si zaharul alb.
Adaugam treptat ouale si batem inca vreo 2 minute, iar la final amestecam si mierea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Faina + condimente + coaja de portocala + praf de copt + bicarbonat + sare

Intr-un bol separat cernem faina si o amestecam cu condimentele (scortisoara, ghimbir, nucsoara, cuisoare, cardamom, anason), coaja rasa de portocala, praful de copt si bicarbonatul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Alternam faina cu laptele batut si vanilia

Incorporam treptat faina in amestecul cu unt si oua, alternand cu laptele batut amestecat cu vanilie. Nu amestecam mult, ci doar cat sa se omogenizeze.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Turnam compozitia in tava pentru guguluf si dam la cuptor pentru aprox. 50 de minute.
Lasam sa se raceasca, apoi scoatem cu grija din tava, rasturnand guguluful pe o farfurie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Pregatim glazura

Dupa ce s-a racit bine guguluful, il putem pune putin si la frigider pentru a prinde mai bine glazura.
Taiem cat mai marunt ciocolata alba si o punem intr-un bol termorezistent. Incalzim smantana lichida amestecata cu 1 lingurita de coaja de portocala si cardamom, apoi oprim focul si mai lasam cateva minute sa se infuzeze. Turnam frisca fierbinte peste ciocolata alba si lasam 2-3 minute, sa se topeasca. Apoi omogenizam cu o spatula.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazuram si decoram guguluful

Cu o lingura, turnam glazura peste guguluf. Presaram apoi coaja de portocala extra si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Condimentele si cantitatile lor pot fi ajustate dupa preferinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *