Mini-tarte cu piersici, caise si migdale la air fryer
Cand vine vara si piata se umple de piersici si caise parfumate, nu pot sa rezist sa nu le transform intr-un desert delicios. Azi iti povestesc despre aceste mini-tarte cu piersici si caise caramelizate, coapte in air fryer. O reteta simpla, dar spectaculoasa, perfecta pentru zilele calde, mai ales ca nu trebuie sa pornesti cuptorul. Daca ai un air fryer, asta e reteta pe care sa o incerci ASAP!
Bonus: mini-tartele se fac rapid, iar combinatia dintre fructele caramelizate, umplutura fina de frangipane cu migdale rumenite si crusta cu gust bogat de unt te cucereste de la prima degustare.



Arome de vara in mini-tarte cu piersici si caise caramelizate la air fryer
Ceea ce transforma aceste mini-tarte cu piersici intr-un desert memorabil este chiar jocul de texturi si arome. Imi place sa caramelizez inainte piersicile si caisele pentru ca in felul asta isi pierd o parte din suc, isi intensifica dulceata naturala si capata un gust aproape ca de gem, cald, cu note usor caramelizate.
La baza, umplutura frangipane din migdale rumenite chiar in air fryer devine un strat catifelat si parfumat, cu o aroma usor prajita care completeaza perfect fructele. Iar totul este sustinut de o crusta frageda si bogata in unt, coapta la orb ca sa ramana crocanta si sa ofere contrastul perfect cu umplutura cremoasa . Cand gusti prima data, simti mai intai crocantul crustei, apoi notele parfumate ale frangipane-ului si, in final, dulceata fructelor caramelizate care se topesc pur si simplu in gura.
Este fix genul de desert te face sa uiti de caldura de afara si sa iti doresti sa mai coci inca o tura.

Deserturi la air fryer? Da, va rog!
Cred ca stii deja: un air fryer e un adevarat ajutor in bucatarie! Eu il folosesc de cel putin cateva ori pe saptamana pentru diverse lucruri, de la prepararea propriu-zisa a mancarii pana la decongelarea rapida. Nu de putine ori ne-am bucurat de o paine proaspata, de parca tocmai a fost coapta, chiar daca fusese congelata. Sau am servit rapid la micul dejun niste croissante fresh. Si toate astea datorita air fryerului!
Ei, dar stiai ca se pot face si deserturi la air fryer? Da, si inca foarte bine! Asa s-a intamplat si cu aceste mini-tarte frangipane cu piersici si caise, pentru care am folosit air fryer-ul de la Breville Romania, pe care l-am primit cu bucurie spre testare. E un adevarat mini cuptoras cu aer cald, cu 3 moduri de gatire (prajire cu aer cald, coacere si deshidratare). In plus, vine cu o multime de accesorii ce-ti vor starni pofta de gatit fel de fel de bunatati. Avem asa:
🍟 Cos rotativ cu plasa pentru gatirea si rumenirea uniforma a cartofilor, pulpelor de pui si a nucilor
🍗 Rotisor si frigaruie pentru gatirea puiului intreg
🍪 trei tavi cu gratar pentru circulatia aerului si inca o tava de colectare sau pentru prepararea gustarilor coapte, prajite sau pane

Ce imi place cel mai mult la el? E silentios, compact, dar in acelasi timp surprinzator de incapator – poti coace doua, poate chiar trei lucruri diferite in acelasi timp, fara probleme. Are un consum mai mic de energie decat un cuptor mare, se incalzeste rapid si pastreaza bine caldura. Am apreciat, de asemenea, faptul ca nu incepe programul de coacere pana nu atinge temperatura dorita. Adica, de exemplu, daca setam temperatura de 180°C si timpul de 10 minute, el afiseaza constant temperatura de la interior si incepe scaderea timpului setat odata ce aceasta atinge temperatura dorita. Fain, nu?
Practic, iti ofera toate avantajele unui cuptor clasic, dar intr-un format mai mic si, as spune eu, mult mai versatil decat un air fryer obisnuit cu cos. Ah, si spre deosebire de un air fryer clasic, vezi intotdeauna ce se intampla inauntru, avand o usa tip fereastra si lumina incorporata.
Chiar daca reteta e in parteneriat, sa stii ca sunt cat se poate de sincera: sunt foarte incantata de el si il folosesc aproape zilnic de cand l-am primit! 😍 Poti vedea mai multe detalii despre acest air fryer pe Breville Romania.


Tips & tricks pentru succesul retetei de mini tarte cu piersici si caise
✨ Pastreaza aluatul la frigider cel putin 30 de minute inainte sa-l intinzi. Asa devine mai fraged si nu se strange la copt. Optional, dupa ce ai pus aluatul in forme, le mai poti lasa la frigider inca 15-30 minute pentru a te asigura ca isi va pastra forma.
✨ Foloseste migdale crude, pe care le rumenesti chiar tu. Gustul va fi mult mai proaspat si intens fata de migdalele deja prajite din comert. Poti folosi migdale cu coaja sau blansate (fara coaja). Gustul va fi la de bun, dar difera coloritul final al umpluturii.

Ce rol are blind baking?
Cojile de tarta se coc la orb (adica fara umplutura, cu greutati de copt sau boabe de naut/orez) dintr-un motiv foarte important: vor ramane crocante, ferme si nu se vor inmuia atunci cand adaugi umplutura frangipane si fructele caramelizate.
Aluatul de tarta are mult unt, ceea ce il face fraged si gustos, dar in contact direct cu o umplutura umeda, risca sa se coaca insuficient pe fund sau chiar sa devina moale si umed. Coacerea la orb ajuta crusta sa isi formeze mai intai o baza stabila, rumenita si rezistenta, care apoi va sustine perfect umplutura si va pastra acea textura crocanta si placuta.
In plus, la air fryer coacerea e mai rapida, dar caldura vine mai mult de sus, asa ca aceasta etapa devine si mai utila pentru ca fundul crustei sa fie bine facut si sa nu ramana crud.
De ce caramelizam fructele in prealabil?
Caramelizarea fructelor in prealabil la air fryer are un rol esential in transformarea acestor mini-tarte cu piersici si caise intr-un desert cu adevarat special. Prin caramelizare, fructele pierd o parte din apa, devin mai dense, iar zaharurile lor naturale se intensifica si capata un gust cald, caramelizat, aproape ca de gem facut in casa. In plus, textura devine mai cremoasa si mai bogata, astfel incat, atunci cand le asezi peste umplutura de frangipane cu migdale rumenite, gustul e echilibrat perfect intre crocant, catifelat si dulce.
Fata de varianta in care ai pune fructele crude direct in tarta, caramelizarea previne lasarea de suc in exces care ar putea inmuia crusta si evidentiaza aroma naturala a piersicilor si caiselor, facand desertul si mai apetisant si mai rezistent la pastrare.

Cum pastram aceste mini-tarte frangipane cu piersici si caise?
Dupa ce le-ai copt si s-au racit complet, mini-tartele se pastreaza perfect la frigider, intr-o cutie inchisa ermetic sau acoperite cu folie alimentara. Vor rezista 3-4 zile fara sa-si piarda din gust si textura. Cand vrei sa le servesti, le poti reincalzi rapid in air fryer sau cateva minute la cuptorul cu microunde – crusta devine din nou frageda, umplutura e calda, iar fructele isi recapata aroma intensa.
Daca vrei sa le pregatesti cu mult timp in avans, vestea buna este ca pot fi si congelate! Ideal ar fi sa le congelezi dupa coacere si racire completa, bine infasurate in folie alimentara. In felul acesta, rezista si pana la 2 luni. Cand ti se face pofta, doar le lasi sa se dezghete in frigider peste noapte si le reincalzesti cateva minute la air fryer pentru a le reda textura crocanta si parfumul delicios de fructe caramelizate si frangipane cu migdale rumenite. Practic, ai un desert de vara gata oricand, perfect pentru musafiri neasteptati sau pentru o dupa-amiaza cand iti doresti ceva dulce si special fara prea mult efort.

Fie ca esti in cautare de mini tarte cu fructe, de idei de deserturi la air fryer sau vrei sa incerci prima ta tarta la air fryer, reteta asta e fix ce trebuie: usoara, rapida si fara batai de cap. Sper sa te inspire si pe tine sa folosesti fryer-ul si pentru prepararea deserturilor. Daca incerci reteta, nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii!
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍑 Tarta cu piersici (peach pie)
🍑 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda
🍑 Cheesecake fara coacere cu piersici
🍑 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
🍑 Cheesecake cu mac, branza si caise

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu Breville Romania. Parerile si experienta cu produsul oferit de ei sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
150g faina | |
un praf de sare | |
75g unt rece | |
50g zahar pudra | |
1 galbenus | |
1 lingura apa sau otet din cidru de mere |
Umplutura frangipane
120g unt moale, la temperatura camerei | |
100g zahar | |
2 oua | |
120g migdale maruntite | |
2 linguri faina | |
un praf de sare | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
FRUCTE CARAMELIZATE |
|
2 piersici | |
2 caise | |
2 linguri zahar brun | |
1 lingura unt topit | |
1 lingurita scortisoara / cardamom |
Lasă un răspuns