Prajitura cu mere, gris si lapte praf

30 minute

foarte usor

20 de bucati

Daca nu facem acum prajituri cu mere, in mijlocul toamnei, atunci cand? Prajitura cu mere, gris si lapte praf, pe cat e de usor de facut, pe atat e de buna. Cu un gust dulce-acrisor, usor caramelizat si o textura crunchy, garantez ca te va cuceri de la prima bucatica. Si daca tot e asa de simplu de pregatit, cu siguranta va deveni prajitura preferata de toamna!

Daca iti plac deserturile de casa simple si gustoase, atunci aceasta prajitura este exact ce cauti. Se face rapid, fara etape complicate, iar ingredientele sunt accesibile, perfecte pentru orice zi in care iti doresti ceva dulce. Textura frageda si aromata vine din combinatia de gris cu lapte praf, care transforma prajitura intr-o varianta usor diferita de clasica prajitura cu mere, dar la fel de iubita.

Prajitura cu mere, gris si lapte praf, un desert simplu si gustos

Prajitura cu mere si gris este una dintre acele retete care nu dau gres niciodata: merele se topesc frumos la copt, iar grisul absoarbe sucul si da un plus de consistenta. In plus, laptele praf adauga o nota delicata care completeaza perfect gustul fructelor. Este genul de prajitura pe care o poti pregati si pentru familie, si pentru musafiri, pentru ca arata bine si se taie frumos in portii.

Ai nevoie de putine ingrediente, pe care e posibil sa le ai deja in casa:

  • zahar
  • gris
  • lapte praf
  • unt
  • mere (evident!)
  • condimente

Atat! Si de jumatate la ora la dispozitie sa le pui pe toate la un loc. Apoi, cuptorul isi face treaba, in timp ce tu astepti plin(a) de nerabdare sa fie gata prajitura ce a umplut casa de un miros divin. Ah, si nu care cumva sa tai marginile, alea sunt cele mai bune!

Prajitura cu mere si… nostalgie

Reteta aceasta e o reteta de familie si poate de aceea imi e si asa draga. Cand eram mica, aveam obiceiul sa merg la bunica vinerea, dupa scoala, lucru care mai e valabil si acum, dar dupa serviciu. Ea ma rasfata cu un pranz delicios si imbelsugat (stii cum sunt bunicile 🤭), iar uneori, era incununat de acest desert, mai ales daca era si toamna. A facut si mama reteta asta de cateva ori, iar ei nu ii prea ii place sa faca prajituri si dulciuri. Dar tocmai, fiind o reteta asa simpla, e pe gustul ei!

Intr-o toamna i-am zis ca tare as manca niste ,,prajitura din aia cu mere si gris, cum face bunica”. Pe atunci nu eram inca asa pasionata de gatit, deci mi se parea ceva science-fiction prepararea ei. Dar cand mi-a zis mama cat de usor se face si ce putine ingrediente necesita, am incercat-o si a iesit super! Chiar daca a fost facuta de un incepator in tainele gatitului…

Prajitura cu mere, gris si lapte praf

Cum pastram prajitura cu mere, lapte praf si gris

Prajitura cu mere si gris se pastreaza cel mai bine la frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, unde rezista pana la 2–3 zile. Daca preferi, o poti lasa si la temperatura camerei, dar doar pentru maximum 24 de ore, intr-un loc racoros si acoperita, ca sa nu se usuce.

Trebuie sa stii ca stratul de deasupra se inmoaie in timp si nu va ramane la fel de crunchy ca atunci cand este proaspat scoasa din cuptor, asa ca ideal este sa o servesti in prima zi. Pentru un plus de prospetime, incalzeste usor feliile inainte de servire.

Prajitura cu gris, mere si lapte praf

UPDATE 2025: Reteta pentru o tava mai mica

Pentru ca am testat reteta de mai multe ori, iti las si o varianta actualizata, perfecta pentru o tava mai mica. E o varianta utila daca daca vrei sa obtii o prajitura mai inalta.

De exemplu, de data asta, am folosit o tava de 25×18 cm si am schimbat putin si cantitatile, astfel:

  • 400 g mere
  • 120 g gris
  • 120 g lapte praf
  • 90 g zahar (cantitatea de zahar o poti adapta si dupa preferinte)
  • condimentele raman la fel

Aceasta combinatie iti da exact cantitatea potrivita de mix pentru tava mica, fara sa ramana surplus, pastrand in acelasi timp gustul delicios al prajiturii cu mere.

Concluzia? Daca vrei un desert rapid si extra-delicios dar n-ai experienta in bucatarie, incearca prajitura cu mere, gris si lapte praf! Este genul de desert care aduce in casa mirosul copilariei si gustul autentic al prajiturilor de casa. Fie ca alegi varianta clasica sau reteta updatata pentru tava mai mica, rezultatul va fi mereu la fel de delicios. Este simplu de facut, cu ingrediente accesibile, iar textura frageda combinata cu aroma merelor coapte o face imposibil de refuzat.

Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa descoperi si alte bunatati de toamna:

🍰 Prajitura invizibila cu mere

🍰 Gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara

🍰 Placinta cu mere si nuci

🍰 Mini-tarte din aluat foitaj cu crema de vanilie, mere si caramel

🍰 Cinnamon rolls cu mere si caramel sarat

🍂 Vezi mai multe retete de toamna 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
600g mere 5-6 mere rase
1 lingura scortisoara
1 lingurita nucsoara
150g zahar
150g gris
150g lapte praf
50g unt

Pasii necesari

1.

Curatam merele de coaja si le dam prin razatoare, sa fie bucatele mai mari. Amestecam cu scortisoara si nucsoara si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam intr-un bol incapator ingredientele uscate: zaharul, grisul si laptele praf.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Ungem o tava cu unt - punem din belsug, sa fim siguri ca nu se lipeste. Eu am folosit o tava de 29 x 21 cm.
Punem jumatate din cantitate de ingrediente uscate si intindem uniform in toata tava. Punem deasupra stratul de mere rase, apoi presaram restul cantitatii de zahar-gris-lapte praf. Taiem cateva feliute de unt pe care le distribuim in tava. Putem presara un pic de zahar brun deasupra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Lasam la cuptorul preincalzit la 175°C aproximativ 25 minute, pana cand se rumeneste. O lasam sa se raceasca bine inainte de a o taia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *