Tort cu zmeura, ciocolata alba si lavanda
Cauti un tort care sa fie diferit, cu arome rafinate, dar usor de iubit de toata lumea? Incearca acest tort cu zmeura, ciocolata alba si lavanda. Are tot ce ti-ai putea dori:
- blaturi pufoase de pandispan vanilat, insiropate cu un sirop delicat de lavanda
- straturi catifelate de mousse de ciocolata alba si mousse de zmeura
- insertii de confit de zmeura cu lavanda si zmeura proaspata care aduc un contrast perfect de prospetime
Este un tort cu gust floral, fructat si echilibrat, in care totul se imbina armonios. L-am creat cu drag pentru ziua mamei mele, care si-a dorit un tort cu zmeura, ciocolata alba si o nota subtila de lavanda. Si a fost atat de incantata, incat am stiut imediat ca trebuie sa impart reteta si cu tine.

Pentru ce ocazii e potrivit acest tort cu zmeura, cioco si lavanda?
Tortul acesta este potrivit pentru orice moment in care vrei sa oferi ceva cu adevarat special. Il poti pregati pentru o aniversare draga, asa cum am facut eu pentru mama mea.
E genul de tort care impresioneaza la prima vedere si cucereste la prima lingurita, asa ca se potriveste perfect pentru evenimente rafinate, petreceri de vara, botezuri, nunti in aer liber sau chiar ca tort de Paste, daca il accesorizezi cu decoruri festive.
Dar sa stii ca merge de minune si intr-o duminica linistita, cand ai pofta de ceva bun si parfumat. Lavanda ii da un aer poetic si il scoate din zona deserturilor obisnuite, ceea ce-l face ideal pentru ocazii in care vrei sa spui „te iubesc”, „multumesc” sau pur si simplu „hai sa ne bucuram de clipa asta impreuna”.



Lavanda in deserturi – secretul unui gust delicat si memorabil
Lavanda nu este doar pentru ceai sau parfumarea casei. Folosita corect, in cantitati mici, poate transforma o prajitura obisnuita intr-un desert rafinat, cu un aer usor romantic si deosebit. In acest tort, o regasesti discret in siropul pentru blaturi, dar si in mousse-ul de ciocolata alba si in confitul de zmeura.
Combinatia dintre zmeura, ciocolata alba si lavanda este una din cele mai inspirate: ciocolata aduce cremozitate si dulceata, zmeura echilibreaza cu aciditatea ei vibranta, iar lavanda le leaga pe toate cu un parfum floral subtil, care nu acapareaza, ci accentueaza.
Daca ti-a placut aceasta armonie delicata si iti doresti sa explorezi mai multe deserturi cu lavanda, pe blog gasesti si alte retete care o pun in valoare:
🌸 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda – un desert de vara, cu straturi crocante si piersici caramelizate, invaluit usor in aroma florala a lavandei.
🍪 Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba – perfecti langa o ceasca de ceai, acesti biscuiti sunt fragezi si parfumati, cu un echilibru ideal intre dulce, acrisor si floral.
🥧 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici) – o reteta simpla si rustica, dar spectaculoasa in gust, unde piersicile coapte si lavanda se completeaza minunat.

Tips & tricks pentru un tort reusit
Foloseste lavanda alimentara – adica flori uscate destinate consumului. Nu folosi lavanda pentru uz cosmetic sau decorativ.
Dozeaza cu grija – lavanda e intensa. Prea multa si desertul poate avea gust de sapun. O jumatate de lingurita (sau chiar mai putin) infuzata in sirop sau in piureul de zmeura e suficienta. De asemenea, pentru a potenta aroma, piseaza lavanda intr-un mojar inainte de a o adauga in reteta.
Infuzeaza, nu fierbe – in siropul de lavanda si in mousse-ul de ciocolata alba, adauga florile la final, dupa ce ai stins focul, si lasa-le sa infuzeze maximum 10-15 minute, apoi strecoara. Daca lasi mai mult, va capata un gust amar.
Blaturi pufoase, fara batai de cap – nu e nevoie sa separi ouale pentru a obtine un pandispan aerat. Tot ce trebuie e rabdare: bate ouale intregi cu zaharul timp de cateva minute bune, pana cand amestecul devine foarte deschis la culoare si cremos, iar volumul se tripleaza. Acesta e secretul unui blat usor si aerat.
Foloseste un inel pentru tort – Il vom folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm,
Pentru mousse-uri catifelate, ai grija ca amestecul in care adaugi gelatina sa fie cald, dar nu fierbinte. Iar frisca trebuie batuta lejer, nu tare, ca sa se incorporeze frumos.
Zmeura proaspata, taiata in jumatati si pusa pe marginea tortului, aduce un efect vizual spectaculos, dar si un contrast de textura.
Confitul de zmeura cu lavanda poate fi facut in avans si tine bine la frigider 4-5 zile. Ajuta la un plus de aroma si creeaza acele insertii minunate in stratul de mousse.
Decor floral din crema de unt – pentru decor, am folosit o crema de unt in nuante pastelate, din care am modelat flori cu ajutorul unor duiuri speciale pentru decorat torturi. Le am pe acestea dintr-un set, nu au numar, dar poti cauta mai multe info pe Youtube sau Pinterest. Florile adauga un aer romantic si elegant tortului si transforma fiecare felie intr-o mica opera de arta comestibila.

Cum se pastreaza tortul?
Tortul se pastreaza la frigider intr-o cutie de tort, pentru a nu prelua alte mirosuri si pentru a preveni uscarea. Rezista perfect 3-4 zile, iar aromele devin chiar mai armonioase dupa prima zi. Scoate-l din frigider cu 15-20 de minute inainte de servire, pentru ca aromele sa fie cat mai pronuntate.

Daca esti in cautare de retete de tort cu lavanda, tort cu ciocolata alba, tort cu zmeura, prajituri cu lavanda sau un tort de casa special, ai ajuns unde trebuie. Acest tort le are pe toate – e elegant, echilibrat si cu un parfum care cucereste discret, dar sigur.
Incearca-l si tu si spune-mi cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere
🍰 Fursecuri cu gem de capsuni si tonka
🍰 Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos
🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
6 oua | |
180g zahar | |
30ml ulei | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
180g faina | |
un praf de sare | |
0.5 lingurita praf de copt |
Mousse de zmeura + Mousse de ciocolata alba & lavanda + Confit zmeura + Sirop lavanda
MOUSSE DE ZMEURA |
|
300g zmeura | |
50g zahar | |
3 foi gelatina | |
150g crema de branza | |
30g zahar pudra | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
150g smantana lichida (min.30% grasime) | |
MOUSSE CIOCOLATA ALBA & LAVANDA |
|
200g ciocolata alba | |
280g smantana lichida | |
1 lingurita flori de lavanda pisate in mojar | |
un praf de sare | |
2.5 foi gelatina | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
CONFIT DE ZMEURA & LAVANDA |
|
100g zmeura | |
1 lingura zahar | |
30ml zeama de lamaie | |
1 lingurita amidon de porumb | |
0.5 lingurita flori de lavanda pisate in mojar | |
SIROP LAVANDA |
|
150ml apa | |
50g zahar | |
1.5 lingurite flori de lavanda pisate in mojar | |
+ aprox. 150 g zmeura proaspata pentru stratul din tort |
Lasă un răspuns