Tort cu zmeura, ciocolata alba si lavanda

2 ore +

foarte usor

10 portii

Cauti un tort care sa fie diferit, cu arome rafinate, dar usor de iubit de toata lumea? Incearca acest tort cu zmeura, ciocolata alba si lavanda. Are tot ce ti-ai putea dori:

  • blaturi pufoase de pandispan vanilat, insiropate cu un sirop delicat de lavanda
  • straturi catifelate de mousse de ciocolata alba si mousse de zmeura
  • insertii de confit de zmeura cu lavanda si zmeura proaspata care aduc un contrast perfect de prospetime

Este un tort cu gust floral, fructat si echilibrat, in care totul se imbina armonios. L-am creat cu drag pentru ziua mamei mele, care si-a dorit un tort cu zmeura, ciocolata alba si o nota subtila de lavanda. Si a fost atat de incantata, incat am stiut imediat ca trebuie sa impart reteta si cu tine.

Pentru ce ocazii e potrivit acest tort cu zmeura, cioco si lavanda?

Tortul acesta este potrivit pentru orice moment in care vrei sa oferi ceva cu adevarat special. Il poti pregati pentru o aniversare draga, asa cum am facut eu pentru mama mea.

E genul de tort care impresioneaza la prima vedere si cucereste la prima lingurita, asa ca se potriveste perfect pentru evenimente rafinate, petreceri de vara, botezuri, nunti in aer liber sau chiar ca tort de Paste, daca il accesorizezi cu decoruri festive.

Dar sa stii ca merge de minune si intr-o duminica linistita, cand ai pofta de ceva bun si parfumat. Lavanda ii da un aer poetic si il scoate din zona deserturilor obisnuite, ceea ce-l face ideal pentru ocazii in care vrei sa spui „te iubesc”, „multumesc” sau pur si simplu „hai sa ne bucuram de clipa asta impreuna”.

Lavanda in deserturi – secretul unui gust delicat si memorabil

Lavanda nu este doar pentru ceai sau parfumarea casei. Folosita corect, in cantitati mici, poate transforma o prajitura obisnuita intr-un desert rafinat, cu un aer usor romantic si deosebit. In acest tort, o regasesti discret in siropul pentru blaturi, dar si in mousse-ul de ciocolata alba si in confitul de zmeura.

Combinatia dintre zmeura, ciocolata alba si lavanda este una din cele mai inspirate: ciocolata aduce cremozitate si dulceata, zmeura echilibreaza cu aciditatea ei vibranta, iar lavanda le leaga pe toate cu un parfum floral subtil, care nu acapareaza, ci accentueaza.

Daca ti-a placut aceasta armonie delicata si iti doresti sa explorezi mai multe deserturi cu lavanda, pe blog gasesti si alte retete care o pun in valoare:
🌸 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda – un desert de vara, cu straturi crocante si piersici caramelizate, invaluit usor in aroma florala a lavandei.
🍪 Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba – perfecti langa o ceasca de ceai, acesti biscuiti sunt fragezi si parfumati, cu un echilibru ideal intre dulce, acrisor si floral.
🥧 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici) – o reteta simpla si rustica, dar spectaculoasa in gust, unde piersicile coapte si lavanda se completeaza minunat.

Tips & tricks pentru un tort reusit

Foloseste lavanda alimentara – adica flori uscate destinate consumului. Nu folosi lavanda pentru uz cosmetic sau decorativ.

Dozeaza cu grija – lavanda e intensa. Prea multa si desertul poate avea gust de sapun. O jumatate de lingurita (sau chiar mai putin) infuzata in sirop sau in piureul de zmeura e suficienta. De asemenea, pentru a potenta aroma, piseaza lavanda intr-un mojar inainte de a o adauga in reteta.

Infuzeaza, nu fierbe – in siropul de lavanda si in mousse-ul de ciocolata alba, adauga florile la final, dupa ce ai stins focul, si lasa-le sa infuzeze maximum 10-15 minute, apoi strecoara. Daca lasi mai mult, va capata un gust amar.

Blaturi pufoase, fara batai de cap – nu e nevoie sa separi ouale pentru a obtine un pandispan aerat. Tot ce trebuie e rabdare: bate ouale intregi cu zaharul timp de cateva minute bune, pana cand amestecul devine foarte deschis la culoare si cremos, iar volumul se tripleaza. Acesta e secretul unui blat usor si aerat.

Foloseste un inel pentru tort – Il vom folosi pentru a taia si apoi pentru a stivui blaturile de tort. Foloseste unul cat mai inalt – eu am un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie si de folie de acetat. Folia are rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si de crema de peretii inelului.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel inel, de aceea ele trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm,

Pentru mousse-uri catifelate, ai grija ca amestecul in care adaugi gelatina sa fie cald, dar nu fierbinte. Iar frisca trebuie batuta lejer, nu tare, ca sa se incorporeze frumos.

Zmeura proaspata, taiata in jumatati si pusa pe marginea tortului, aduce un efect vizual spectaculos, dar si un contrast de textura.

Confitul de zmeura cu lavanda poate fi facut in avans si tine bine la frigider 4-5 zile. Ajuta la un plus de aroma si creeaza acele insertii minunate in stratul de mousse.

Decor floral din crema de unt – pentru decor, am folosit o crema de unt in nuante pastelate, din care am modelat flori cu ajutorul unor duiuri speciale pentru decorat torturi. Le am pe acestea dintr-un set, nu au numar, dar poti cauta mai multe info pe Youtube sau Pinterest. Florile adauga un aer romantic si elegant tortului si transforma fiecare felie intr-o mica opera de arta comestibila.

Cum se pastreaza tortul?

Tortul se pastreaza la frigider intr-o cutie de tort, pentru a nu prelua alte mirosuri si pentru a preveni uscarea. Rezista perfect 3-4 zile, iar aromele devin chiar mai armonioase dupa prima zi. Scoate-l din frigider cu 15-20 de minute inainte de servire, pentru ca aromele sa fie cat mai pronuntate.

Daca esti in cautare de retete de tort cu lavanda, tort cu ciocolata alba, tort cu zmeura, prajituri cu lavanda sau un tort de casa special, ai ajuns unde trebuie. Acest tort le are pe toate – e elegant, echilibrat si cu un parfum care cucereste discret, dar sigur.

Incearca-l si tu si spune-mi cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Fursecuri cu gem de capsuni si tonka

🍰 Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
6 oua
180g zahar
30ml ulei
1 lingurita extract / esenta de vanilie
180g faina
un praf de sare
0.5 lingurita praf de copt
Mousse de zmeura + Mousse de ciocolata alba & lavanda + Confit zmeura + Sirop lavanda

MOUSSE DE ZMEURA

300g zmeura
50g zahar
3 foi gelatina
150g crema de branza
30g zahar pudra
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
150g smantana lichida (min.30% grasime)

MOUSSE CIOCOLATA ALBA & LAVANDA

200g ciocolata alba
280g smantana lichida
1 lingurita flori de lavanda pisate in mojar
un praf de sare
2.5 foi gelatina
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

CONFIT DE ZMEURA & LAVANDA

100g zmeura
1 lingura zahar
30ml zeama de lamaie
1 lingurita amidon de porumb
0.5 lingurita flori de lavanda pisate in mojar

SIROP LAVANDA

150ml apa
50g zahar
1.5 lingurite flori de lavanda pisate in mojar
+ aprox. 150 g zmeura proaspata pentru stratul din tort

Pasii necesari

1.

Pregatim blaturile

Ungem cu unt 3 tavi de tort cu diametrul de 20 cm (sau una inalta). Scoatem ingredientele din frigider, sa fie la temperatura camerei. Preincalzim cuptorul la 165°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Oua + zahar + ulei + vanilie

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) adaugam ouale si zaharul. Batem bine cu mixerul, la viteza mare, timp de 3-4 minute pana cand isi dubleaza volumul si obtinem o compozitie spumoasa si deschisa la culoare.
Adaugam treptat uleiul, amestecam, iar la final aromatizam cu vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Faina + praf de copt + sare

Cernem faina si praful de copt si le incorporam in compozitie, amestecand cu o spatula si folosind miscari usoare, de jos in sus. Adaugam si sarea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La cuptor

Impartim blaturile in tavi si dam la cuptor la 165°C pentru 25-30 de minute (verifica cu o scobitoare). Daca folosesti o singura tava, mareste timpul de coacere.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Confit de zmeura si lavanda

Pregatim in avans si confitul de zmeura si lavanda. Intr-o cratita adaugam zmeura, zaharul si florile de lavanda pisate intr-un mojar. Lasam sa fiarba pana cand zmeura incepe sa se inmoaie. Amestecam amidonul cu zeama de lamaie si turnam peste zmeura, amestecand pana se ingroasa si obtinem o textura ca de dulceata. Lasam la racit si acoperim cu folie alimentara. Pastram la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Sirop de lavanda

Il vom folosi la insiropat blaturile si este optional, dar mai adauga aroma si pastreaza blaturile proaspete mai mult timp. Intr-o cratita adaugam apa, zaharul, florile de lavanda si zeama de lamaie si dam in clocot, sa se dizolve si zaharul. Acoperim si lasam la infuzat 10-15 minute - nu recomand sa lasi mai mult pentru ca siropul va deveni amar.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Mousse de ciocolata alba

Hidratam foile de gelatina in apa rece si lasam timp de 5–10 minute.
Tocam ciocolata alba cat mai marunt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Infuzam smanata cu lavanda si turnam peste ciocolata

Punem 140 ml smantana lichida si lavanda uscata intr-un vas si incalzim usor, pana aproape de punctul de fierbere (fara sa lasam sa fiarba). Luam de pe foc, acoperim si lasam la infuzat 15–20 de minute. Strecuram smantana infuzata pentru a elimina lavanda.. Reincalzim usor smantana infuzata, apoi adaugam gelatina hidratata (stoarsa bine de apa). Amestecam pana se dizolva complet gelatina.
Turnam amestecul cald peste ciocolata alba tocata si lasam 1–2 minute sa se topeasca. Apoi amestecam pana obtinem o crema fina si lucioasa. Aadaugam vanilia si praful de sare. Lasam sa se raceasca foarte bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Incorporam frisca si lasam la racit

Batem restul de 140 ml smantana lichida pana obtinem o frisca ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata alba cu miscari delicate, de jos in sus, pentru a pastra aerul si textura usoara.
Lasam la frigider 2-3 ore, sa se mai intareasca putin inainte de a asambla tortul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Mousse de zmeura: hidratam gelatina, facem piureul de zmeura

Hidratam foile de gelatina in apa rece, timp de 5–10 minute.
Punem zmeura si zaharul intr-o craticioara, la foc mic. Amestecam pana cand zmeura se inmoaie si zaharul se dizolva. Pasam cu blenderul, apoi strecuram prin sita ca sa eliminam semintele. Vom obtine aproximativ 210 g piure - foloseste exact aceasta cantitate pentru mousse, altfel s-ar putea sa fie prea curgator sau prea ferm!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Gelatina in piure

Incalzim usor piureul (sa fie cald, nu fierbinte - in jur de 40°C). Scoatem foile de gelatina din apa, le stoarcem bine si le punem in piureul cald. Amestecam pana se topesc complet. Lasam piureul sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
12.

Crema de branza + zahar pudra + vanilie + piure zmeura

Mixam crema de branza cu zaharul pudra ca sa devina fina si cremoasa, apoi aromatizam cu vanilie. Adaugam treptat piureul de zmeura racit, amestecand usor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
13.

+ Frisca

Batem smantana lichida rece pana obtinem o frisca ferma. Incorporam frisca in crema de branza si zmeura cu miscari largi, de jos in sus, ca sa pastram textura aerata.
Lasam la rece 2-3 ore inainte de asambla tortul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
14.

Asamblam tortul

Taiem fiecare blat cu inelul pentru tort. Asezam inelul pe o farfurie sau suport pentru tort si il imbracam la interior cu folia de acetat. Asezam primul blat in inelul de tort si il insiropam uniform cu siropul de lavanda, folosind un penson de bucatarie. Cu un pos, turnam mousse-ul de ciocolata alba cu lavanda peste blat si nivelam frumos. Pe margini, asezam jumatati de zmeura proaspata, cu taietura spre exterior, pentru un efect estetic.
Punem al doilea blat, il insiropam cu sirop de lavanda, apoi turnam cu un pos mousse-ul de zmeura si nivelam usor. Din loc in loc, adaugam cu lingurita mici gramajoare de confit de zmeura, presand usor ca sa se aseze in mousse. Asezam al treilea blat, il insiropam si acoperim cu un strat subtire de mousse de ciocolata alba, cat sa obtinem o suprafata neteda si finisata. Dam tortul la frigider pentru minimum 6 ore, ideal peste noapte, ca sa se stabilizeze bine inainte de decorare si servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru decor, am folosit o crema de unt si duiuri speciale pentru realizarea florilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *