Fursecuri cu gem de capsuni si tonka
Ce poate fi mai dragut si mai delicios decat niste fursecuri fragede, cu o inima din gem de capsuni, aromatizate discret cu tonka? Sunt dulci, sunt romantice si se fac extrem de usor! Fie ca sarbatoresti Valentine’s Day, Dragobetele sau vrei pur si simplu sa iti surprinzi jumatatea intr-o zi obisnuita, aceste fursecuri sunt o idee perfecta. Iar daca vrei sa oferi un cadou facut cu drag, nici ca vei gasi ceva mai potrivit.

Inima dulce din gem – secretul acestor fursecuri
Daca ai facut vreodata thumbprint cookies, atunci deja stii despre ce vorbesc. Daca nu, o sa iti placa la nebunie ideea! Astfel, obtii niste fursecuri care nu doar ca e amuzant sa le faci, dar arata si super dragalas.
Cum ziceam, e tare simplu sa modelezi acesti biscuiti: faci o biluta din aluat pe care o aplatizezi usor, apoi apesi in mijloc cu degetul pentru a crea un mic cuib-inimioara ce va veni umplut cu gem. Cand se coc, fursecurile raman fragede si aromate, iar gemul se transforma intr-un centru dulce si lipicios de delicios, care face fiecare muscatura de-a dreptul irezistibila.

De ce tonka in fursecurile cu gem de capsuni?

Daca inca nu ai incercat tonka in deserturi, pregateste-te sa te indragostesti! Este o aroma care te cucereste treptat, cu note calde de vanilie si migdale, usor condimentate, ce aduc un strop de mister oricarui desert. Are un parfum bogat, intens, care face ca fiecare muscatura sa fie speciala. In aceste fursecuri, tonka se combina perfect cu gemul de capsuni si notele de unt din aluatul fraged.
Daca iti place ideea de a integra tonka in deserturi, sigur o sa-ti placa si alte retete in care am folosit-o:
🧁 Tarta cu mousse de ciocolata si tonka – unde aroma tonka se impleteste minunat cu ciocolata bogata, creand un desert rafinat si decadent.
🧁 Pasca in doua culori cu ciocolata si tonka – un twist delicios al retetei clasice, unde ciocolata, branza si tonka se combina intr-un strat fin, catifelat.
🧁 Cheesecake fara coacere cu piersici – aici, tonka adauga un contrast interesant fata de prospetimea si dulceata piersicilor, rezultand un cheesecake parfumat si revigorant.
🧁 Mini tarte cu crema de ananas – in care notele exotice ale ananasului sunt puse in valoare de subtilitatea condimentata a tonkai, pentru o combinatie surprinzatoare.
Daca nu ai tonka la indemana, poti folosi doar vanilie si esenta de migdale, dar sincer… nu va fi la fel! Tonka are acel ceva care transforma deserturile simple in unele cu adevarat deosebite si rafinate. Asa ca, daca nu ai incercat-o pana acum, fursecurile astea sunt o ocazie perfecta!

Ce gem folosim?
Desi capsunile sunt prima alegere (pentru ca sunt romantice si delicioase), poti experimenta si cu alte arome:
- Zmeura – pentru un gust mai acrisor, care contrasteaza frumos cu aluatul fraged
- Caise – dulce, dar usor citric, perfect daca vrei ceva mai fresh
- Fructe de padure – pentru o varianta mai intensa si usor exotica
- Visine – daca iti plac deserturile cu un twist acrisor
Important este sa alegi un gem mai gros, care nu curge, ca sa isi pastreze forma frumoasa in mijlocul fursecurilor.
De asemenea, poti alege si alte umpluturi, precum creme tartinabile sau un ganache de ciocolata (alba, cu lapte sau neagra). Pe acestea recomand sa le folosesti pentru a umple fursecurile DUPA ce le scoti din cuptor si se racesc bine, nu inainte de coacere.

Cum pastram aceste fursecuri cu gem de capsuni si tonka?
Daca nu devorezi imediat fursecuri cu gem de capsuni (ceea ce ar fi perfect de inteles, sincer), le poti pastra intr-o cutie inchisa ermetic, la temperatura camerei, timp de 4-5 zile. Daca vrei sa le faci din timp, le poti congela fara probleme – doar ca recomand sa adaugi gemul dupa ce le scoti si le lasi sa se dezghete.

Nu trebuie sa astepti o ocazie speciala ca sa te bucuri de aceste fursecuri adorabile. Sunt perfecte langa o cafea dimineata, la un ceai dupa-amiaza sau pur si simplu ca rasfat dulce cand ai pofta de ceva bun. Fa-le pentru tine, pentru cei dragi sau pentru cineva special – sigur vor aduce zambete si multe „mmm”-uri de incantare!
Daca incerci reteta de fursecuri cu gem de capsuni si tonka, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu gustarea facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
💟 Mini-pizza in forma de inima
💟 Prajitura cu gris si migdale, insiropata si foarte aromata
💟 Briose de Valentine’s Day cu visine si lamaie
💟 Fursecuri de Valentine’s Day: inimioare cu migdale & trandafiri
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
222g unt moale, la temperatura camerei | |
130g zahar | |
2 galbenusuri | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
un varf de cutit de pudra de tonka | |
0.25 lingurita esenta de migdale | |
282g faina | |
un praf de sare | |
9 g amidon de porumb | |
100g gem de capsuni |
Pasii necesari
Unt + zahar + galbenusuri + arome
Ingredinte uscate
Formam fursecurile si le umplem cu gem

Lasă un răspuns