Tort de vara cu fructe si Sangria
Vara este sezonul deserturilor racoritoare si pline de arome fresh. Daca esti in cautarea unui tort care sa impresioneze la aniversari, petreceri sau orice eveniment special, atunci aceasta reteta de tort de vara cu fructe de sezon si Sangria este exact ce trebuie! Combinatia de blaturi insiropate cu Sangria, mousse-ul dulce-acrisor de fructe de padure si fructele proaspete macerate te va cuceri pe loc.
Blaturile moi, insiropate cu Sangria, mousse-ul cremos si dulce-acrisor si fructele macerate care adauga un plus de suculenta – toate acestea se combina perfect intr-o explozie de gusturi si texturi. Este genul de desert care te revigoreaza, facandu-te sa te bucuri din plin de zilele calde de vara.
Ingrediente magice – Sangria si fructe de sezon
Ce este Sangria?
Sangria este o bautura alcoolica originara din Spania, facuta din vin rosu, fructe proaspete (precum portocale, lamai, lime, mere, fructe de padure si piersici), indulcitor (zahar, miere) si, optional, alte bauturi spirtoase (brandy, lichior de portocale). Aceasta este macerata la frigider pentru cateva ore pentru a permite aromelor sa se imbine, iar inainte de servire se adauga apa minerala pentru o nota racoritoare.
Bautura este extrem de populara nu doar in Spania, ci si in intreaga lume. Este servita de obicei in carafe mari, decorata cu felii de fructe, si se savureaza cu gheata, fiind ideala pentru ocazii festive si intalniri relaxante cu prietenii si familia.
Am facut Sangria vedeta acestui tort, fiind prezenta in mai multe elemente ale retetei. O vom folosi pentru a insiropa blaturile, pentru a adauga un gust intens si fructat in mousse si pentru a macera fructele proaspete. Ea aduce o nota de prospetime si un echilibru perfect intre dulce si acrisor, care se potriveste de minune cu aromele de vara.
Mousse-ul de fructe de padure este usor, aerat si delicios, completand perfect blaturile insiropate. In plus, adauga un strat de prospetime si, nu in ultimul rand, culoare. Pentru mousse am folosit un mix de fructe de padure congelate, dar poti folosi si fructe proaspete daca iti doresti.
Cu ce putem inlocui Sangria? Varianta de tort de vara cu fructe, fara alcool
Alcoolul din Sangria se va evapora prin coacerea blaturilor si fierberea piureului de fructe de padure. Va ramane, insa, in fructele macerate si lichidul care insiropeaza blaturile. Asadar, daca vrei sa renunti complet la alcoolul din tort, exista mai multe optiuni delicioase pentru a inlocui Sangria.
Poti folosi, de exemplu, sucuri de fructe – struguri, fructe de padure sau fructe rosii, rodie, merisoare – pe care le poti amesteca cu suc de portocale. De asemenea, si ceaiurile sunt si ele un substituent pentru Sangria, cum ar fi cele de hibiscus sau fructe de padure.
Alegerea depinde de preferintele tale si de ce arome vrei sa pastrezi sau sa accentuezi in tortul tau. Nu uita sa ajustezi si cantitatea de zahar si alte arome pentru a echilibra gustul in functie de ingredientul ales.
Totodata, daca vrei sa folosesti alcool, dar nu ai la indemana Sangria, poti folosi doar vin rosu, ideal unul dulce. Sau iti poti face propria Sangria cu vin rosu si fructe.
Fructele macerate, secretul unui tort de vara fresh
Pe timpul verii imi place sa pregatesc deserturi cu fructe proaspete. Asa ca, pentru un plus de aroma, m-am gandit sa includ in tort fructe macerate, care aduc un plus de savoare si prospetime. Procesul de macerare nu doar ca intensifica aromele naturale ale fructelor, dar le si transforma intr-un deliciu suculent care se potriveste perfect cu blaturile insiropate si mousse-ul cremos.
Ce inseamna macerarea fructelor?
Macerarea este un proces simplu, dar magic, prin care fructele sunt imbibate intr-un lichid aromat, cum ar fi Sangria, pentru a le inmuia si a le intensifica gustul. Pe langa faptul ca devin mai suculente, fructele capata si arome noi, complementare celor naturale. Am adaugat, asadar, pe langa Sangria, putin suc de portocale si o lingura de zahar, pentru un plus de dulceata. In ceea ce priveste fructele, am optat pentru zmeura, afine, cirese si piersici, dar poti folosi ce iti place tie sau ce ai la indemana.
Daca doresti o varianta fara alcool, poti inlocui Sangria cu suc de fructe, cum ar fi cel de struguri, de rodie, fructe de padure, cirese, merisoare etc. Toate acestea sunt alegeri excelente care vor aduce aceeasi prospetime si intensitate a aromelor.
Cu cat lasi mai mult fructele la macerat, cu atat vor capata mai multa savoare. Nu cumva sa arunci lichidul in care se macereaza fructele, deoarece pe acesta il vom folosi la insiroparea blaturilor.
Tips & Tricks
Macerarea fructelor: Lasa fructele sa se macereze pentru cel putin o ora. Acest proces va intensifica aromele si le va face mai zemoase.
Coacerea si racirea blaturilor: Poti folosi din start trei tavi de tort sau doua, urmand apoi sa tai unul dintre blaturi. Un alt lucru important este sa nu tapetezi cu nimic tavile si sa le intorci cu fundul in sus imediat ce ai scos blaturile din cuptor. In momentul in care scoti blaturile din cuptor, ele sunt inca foarte fragile si exista riscul ca mijlocul sa se scufunde sub propria greutate. Intoarcerea tavii le permite blaturilor sa se raceasca intr-o pozitie stabila, prevenind acest efect de scufundare. Lipsa tapetarii permite blatului sa adere usor la marginile tavii, ceea ce ajuta la sustinerea acestuia in timpul coacerii si racirii cu fundul in sus. Astfel, blatul nu se va contracta excesiv si nu va pierde din volum.
Blaturi perfect insiropate: Asigura-te ca blaturile sunt complet racite inainte de a asambla tortul si de a le insiropa. In acest fel, ele vor absorbi mai bine lichidul fara sa devina prea moi.
Mousse aerat: Ai grija sa incorporezi frisca cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a mentine textura pufoasa.
Cum scoti samburii de la cirese? Daca nu ai o unealta speciala, poti scoate samburii folosind un pai metalic, cu care sa impingi samburele din cireasa.
Cum pastram tortul de vara cu fructe si Sangria?
Depoziteaza tortul intr-un vas cu capac pentru a preveni uscarea si absorbtia mirosurilor din frigider. Tortul se poate pastra in frigider pentru aproximativ 3-4 zile.
Daca doresti sa pastrezi tortul pentru o perioada mai lunga, taie-l in felii sau portii. In acest fel, vei putea dezgheta doar cat ai nevoie, fara a expune intregul tort la fluctuatiile de temperatura. Inveleste fiecare felie sau portie in folie alimentara si apoi in folie de aluminiu sau pune-le in pungi cu zip si pastreaza-le la congelator pentru 2-3 luni. Pentru a dezgheta, transfera tortul din congelator in frigider si lasa-l sa se dezghete lent peste noapte.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort de vara cu fructe si Sangria. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere
🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese
🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii
🍰 Cheesecake fara coacere cu piersici
🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan
🎂 Vezi mai multe retete de tort →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
270g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
5 oua | |
90g zahar | |
5 linguri ulei | |
1 lingurita zeama de lamaie | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
180 ml Sangria / Vin rosu / Suc de stuguri (sau alte fructe) |
Mousse de fructe de padure & fructe macerate
MOUSSE DE FRUCTE DE PADURE |
|
450g fructe de padure | |
1 lingura suc de portocale | |
100g zahar | |
80ml Sangria / Vin rosu / Suc de stuguri (sau alte fructe) | |
1 lingurita coaja de portocala | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
10g gelatina | |
290g smantana lichida | |
FRUCTE MACERATE |
|
400g mix de fructe (am folosit zmeura, cirese, piersici, afine) | |
80ml Sangria / Vin rosu / Suc de stuguri (sau alte fructe) | |
40ml suc de portocale | |
1 lingura zahar | |
optional - putin rozmarin proaspat sau menta |
Lasă un răspuns