Tort de vara cu fructe si Sangria

2 ore +

medium

8-10 portii

Vara este sezonul deserturilor racoritoare si pline de arome fresh. Daca esti in cautarea unui tort care sa impresioneze la aniversari, petreceri sau orice eveniment special, atunci aceasta reteta de tort de vara cu fructe de sezon si Sangria este exact ce trebuie! Combinatia de blaturi insiropate cu Sangria, mousse-ul dulce-acrisor de fructe de padure si fructele proaspete macerate te va cuceri pe loc.

Blaturile moi, insiropate cu Sangria, mousse-ul cremos si dulce-acrisor si fructele macerate care adauga un plus de suculenta – toate acestea se combina perfect intr-o explozie de gusturi si texturi. Este genul de desert care te revigoreaza, facandu-te sa te bucuri din plin de zilele calde de vara.

Ingrediente magice – Sangria si fructe de sezon

Ce este Sangria?

Sangria este o bautura alcoolica originara din Spania, facuta din vin rosu, fructe proaspete (precum portocale, lamai, lime, mere, fructe de padure si piersici), indulcitor (zahar, miere) si, optional, alte bauturi spirtoase (brandy, lichior de portocale). Aceasta este macerata la frigider pentru cateva ore pentru a permite aromelor sa se imbine, iar inainte de servire se adauga apa minerala pentru o nota racoritoare.

Bautura este extrem de populara nu doar in Spania, ci si in intreaga lume. Este servita de obicei in carafe mari, decorata cu felii de fructe, si se savureaza cu gheata, fiind ideala pentru ocazii festive si intalniri relaxante cu prietenii si familia.

Am facut Sangria vedeta acestui tort, fiind prezenta in mai multe elemente ale retetei. O vom folosi pentru a insiropa blaturile, pentru a adauga un gust intens si fructat in mousse si pentru a macera fructele proaspete. Ea aduce o nota de prospetime si un echilibru perfect intre dulce si acrisor, care se potriveste de minune cu aromele de vara.

Mousse-ul de fructe de padure este usor, aerat si delicios, completand perfect blaturile insiropate. In plus, adauga un strat de prospetime si, nu in ultimul rand, culoare. Pentru mousse am folosit un mix de fructe de padure congelate, dar poti folosi si fructe proaspete daca iti doresti.

Cu ce putem inlocui Sangria? Varianta de tort de vara cu fructe, fara alcool

Alcoolul din Sangria se va evapora prin coacerea blaturilor si fierberea piureului de fructe de padure. Va ramane, insa, in fructele macerate si lichidul care insiropeaza blaturile. Asadar, daca vrei sa renunti complet la alcoolul din tort, exista mai multe optiuni delicioase pentru a inlocui Sangria.

Poti folosi, de exemplu, sucuri de fructe – struguri, fructe de padure sau fructe rosii, rodie, merisoare – pe care le poti amesteca cu suc de portocale. De asemenea, si ceaiurile sunt si ele un substituent pentru Sangria, cum ar fi cele de hibiscus sau fructe de padure.

Alegerea depinde de preferintele tale si de ce arome vrei sa pastrezi sau sa accentuezi in tortul tau. Nu uita sa ajustezi si cantitatea de zahar si alte arome pentru a echilibra gustul in functie de ingredientul ales.

Totodata, daca vrei sa folosesti alcool, dar nu ai la indemana Sangria, poti folosi doar vin rosu, ideal unul dulce. Sau iti poti face propria Sangria cu vin rosu si fructe.

Fructele macerate, secretul unui tort de vara fresh

Pe timpul verii imi place sa pregatesc deserturi cu fructe proaspete. Asa ca, pentru un plus de aroma, m-am gandit sa includ in tort fructe macerate, care aduc un plus de savoare si prospetime. Procesul de macerare nu doar ca intensifica aromele naturale ale fructelor, dar le si transforma intr-un deliciu suculent care se potriveste perfect cu blaturile insiropate si mousse-ul cremos.

Ce inseamna macerarea fructelor?

Macerarea este un proces simplu, dar magic, prin care fructele sunt imbibate intr-un lichid aromat, cum ar fi Sangria, pentru a le inmuia si a le intensifica gustul. Pe langa faptul ca devin mai suculente, fructele capata si arome noi, complementare celor naturale. Am adaugat, asadar, pe langa Sangria, putin suc de portocale si o lingura de zahar, pentru un plus de dulceata. In ceea ce priveste fructele, am optat pentru zmeura, afine, cirese si piersici, dar poti folosi ce iti place tie sau ce ai la indemana.

Daca doresti o varianta fara alcool, poti inlocui Sangria cu suc de fructe, cum ar fi cel de struguri, de rodie, fructe de padure, cirese, merisoare etc. Toate acestea sunt alegeri excelente care vor aduce aceeasi prospetime si intensitate a aromelor.

Cu cat lasi mai mult fructele la macerat, cu atat vor capata mai multa savoare. Nu cumva sa arunci lichidul in care se macereaza fructele, deoarece pe acesta il vom folosi la insiroparea blaturilor.

Tips & Tricks

Macerarea fructelor: Lasa fructele sa se macereze pentru cel putin o ora. Acest proces va intensifica aromele si le va face mai zemoase.

Coacerea si racirea blaturilor: Poti folosi din start trei tavi de tort sau doua, urmand apoi sa tai unul dintre blaturi. Un alt lucru important este sa nu tapetezi cu nimic tavile si sa le intorci cu fundul in sus imediat ce ai scos blaturile din cuptor. In momentul in care scoti blaturile din cuptor, ele sunt inca foarte fragile si exista riscul ca mijlocul sa se scufunde sub propria greutate. Intoarcerea tavii le permite blaturilor sa se raceasca intr-o pozitie stabila, prevenind acest efect de scufundare. Lipsa tapetarii permite blatului sa adere usor la marginile tavii, ceea ce ajuta la sustinerea acestuia in timpul coacerii si racirii cu fundul in sus. Astfel, blatul nu se va contracta excesiv si nu va pierde din volum.

Blaturi perfect insiropate: Asigura-te ca blaturile sunt complet racite inainte de a asambla tortul si de a le insiropa. In acest fel, ele vor absorbi mai bine lichidul fara sa devina prea moi.

Mousse aerat: Ai grija sa incorporezi frisca cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a mentine textura pufoasa.

Cum scoti samburii de la cirese? Daca nu ai o unealta speciala, poti scoate samburii folosind un pai metalic, cu care sa impingi samburele din cireasa.

Cum pastram tortul de vara cu fructe si Sangria?

Depoziteaza tortul intr-un vas cu capac pentru a preveni uscarea si absorbtia mirosurilor din frigider. Tortul se poate pastra in frigider pentru aproximativ 3-4 zile.

Daca doresti sa pastrezi tortul pentru o perioada mai lunga, taie-l in felii sau portii. In acest fel, vei putea dezgheta doar cat ai nevoie, fara a expune intregul tort la fluctuatiile de temperatura. Inveleste fiecare felie sau portie in folie alimentara si apoi in folie de aluminiu sau pune-le in pungi cu zip si pastreaza-le la congelator pentru 2-3 luni. Pentru a dezgheta, transfera tortul din congelator in frigider si lasa-l sa se dezghete lent peste noapte.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort de vara cu fructe si Sangria. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere

🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

🍰 Tort cu zmeura si lamaie

🍰 Cheesecake fara coacere cu piersici

🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan

 🎂 Vezi mai multe retete de tort →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
270g faina
1 lingurita praf de copt
5 oua
90g zahar
5 linguri ulei
1 lingurita zeama de lamaie
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
180 ml Sangria / Vin rosu / Suc de stuguri (sau alte fructe)
Mousse de fructe de padure & fructe macerate

MOUSSE DE FRUCTE DE PADURE

450g fructe de padure
1 lingura suc de portocale
100g zahar
80ml Sangria / Vin rosu / Suc de stuguri (sau alte fructe)
1 lingurita coaja de portocala
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
10g gelatina
290g smantana lichida

FRUCTE MACERATE

400g mix de fructe (am folosit zmeura, cirese, piersici, afine)
80ml Sangria / Vin rosu / Suc de stuguri (sau alte fructe)
40ml suc de portocale
1 lingura zahar
optional - putin rozmarin proaspat sau menta

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea celor necesare pentru blaturi

In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel cerc, de aceea trebuie sa aiba un diametru mai mare. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm. Atentie! Nu le tapeta cu unt sau ulei!
Nu uita sa scoti toate ingredientele de la frigider si sa le lasi la temperatura camerei. Preincalzim cuptorul la 160°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Separam ouale

Galbenusurile le amestecam cu uleiul. Apoi adaugam Sangria (sau vin rosu, suc de struguri, de fructe de padure, cirese, merisoare etc.) si faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul, pe care il adaugam in 3 transe. La final, adaugam si zeama de lamaie si vanilia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incorporam treptat albusurile peste compozitia cu galbenusuri, folosind o spatula si miscari de jos in sus.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La cuptor

Impartim compozitia in tavile de copt - poti folosi si doua tavi si sa tai apoi unul dintre blaturi. Cum ziceam si mai sus, nu tapeta tavile nici cu ulei, nici cu unt.
Lasam la cuptor 25-30 de minute, verificand cu o scobitoare cand s-au copt. Imediat ce scoatem tava din cuptor, o intoarcem cu fundul in sus si lasam sa se raceasca. Vom face asa pentru a ne asigura ca blatul se pastreaza pufos si nu se lasa. Pentru a scoate blatul, desprindem cu un cutit marginile blatului de tava si apoi intoarcem tava.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Fructe macerate

Cu minimum o ora inainte de a pregati mousse-ul, punem fructele la macerat. Le poti lasa chiar si mai mult.
Intr-un bol incapator sau un recipient cu capac adaugam fructele. Am folosit zmeura, afine, cirese si piersici, dar poti folosi si alte fructe, la alegere. Scoatem samburii cireselor, taiem in doua zmeura, afinele si ciresele si cat mai marunt piersicile si le punem pe toate intr-un vas. Adaugam Sangria (sau vin rosu, suc de struguri, de fructe de padure, cirese, merisoare etc.), sucul de portocale (ideal proaspat stors), o lingura de zahar si optional, rozmarin sau menta fresh. Amestecam, acoperim vasul si dam la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Piure de fructe de padure

Punem intr-o cratita fructele de padure impreuna cu o lingura suc de portocale, 100 g de zahar si Sangria (eu am folosit vin rosu pentru o aroma mai puternica). Dam pe foc mediu, amestecand din cand in cand, pana cand compozitia fierbe, fructele se inmoaie si zaharul e dizolvat. Oprim focul si lasam putin la racit. Dam prin blender sau folosim un mixer vertical pentru a pasa cat mai fin fructele. Ar trebui sa obtinem 400 g de piure de fructe de padure. Iti recomand sa masori aceasta cantitate, pe care o vei adauga mai tarziu in mousse, pentru a fi sigur(a). Daca e prea mult lichid, e posibil ca mousse-ul sa nu se intareasca corespunzator.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Hidratam gelatina si incorporam in piure

Peste 60 ml de apa rece presaram gelatina pudra. Amestecam usor, apoi lasam ca gelatina sa se hidrateze timp de 5-10 minute. Punem vasul respectiv pe foc sau in cuptorul cu microunde timp de cateva secunde, pana cand gelatina s-a dizolvat. O incorporam apoi in piureul de fructe de padure si il lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Batem frisca

Intr-un bol incapator batem cu mixerul smantana lichida pana se formeaza frisca. Adaugam si vanilia, apoi treptat, amestecand cu o spatula, incorporam piureul de fructe de padure in frisca, folosind miscari de jos in sus.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Asamblam tortul

Taiem blaturile cu inelul din inox. Asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat. Scurgem fructele macerate si pastram lichidul.
Asezam primul blat si il insiropam cu lichidul de la fructele macerate. Apoi, cu ajutorul unui pos, punem un strat de mousse de fructe de padure . Peste el, din loc in loc, adaugam fructe macerate. Venim apoi cu inca un strat subtire de mousse si apoi cu al doilea blat. Insiropam si repetam procesul (mousse, fructe macerate, mousse, blat insiropat). Ai grija sa pastrezi putin mousse de fructe de padure si pentru a acoperi al treilea blat (nu trebuie sa fie un strat gros). Dam la frigider peste noapte. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru varianta fara alcool a tortului poti inlocui Sangria cu suc de struguri sau alte fructe (fructe de padure, cirese, merisoare etc.) De asemenea, in loc de Sangria poti folosi vin rosu, ideal dulce.
Pentru mousse am folosit amestec de fructe de padure congelate.
Pentru fructele macerate am folosit 60 g zmeura, 60 g afine, 60 g cirese (fara samburi) si 230 g piersici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *