Terci de ovaz la rece cu tiramisu (overnight oats)
Nu mai stii ce sa mananci la micul dejun sau te-ai saturat de variantele obisnuite? Iti prezint o reteta ce promite sa devina preferata ta: terci de ovaz la rece, cu gustul clasic de tiramisu. E minunat sa iti incepi ziua cu un bol de porridge cremos, cu aroma bogata de cafea si cacao, completat de prospetimea iaurtului grecesc. Este o combinatie de arome care te va face sa te simti ca si cum ai manca un desert decadent la micul dejun, dar fara nicio urma de vinovatie. Chiar ai putea sa te lauzi ca manaci tiramisu la micul dejun, dar intr-o forma mult mai sanatoasa si hranitoare. 😊
Ce e minunat la aceasta reteta este faptul ca este servita rece, ceea ce o face ideala pentru zilele calde de vara. Cand temperaturile sunt ridicate, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa stai langa aragaz, amestecand de zor pana cand fulgii de ovaz se umfla in lapte. Terciul de ovaz la rece te racoreste si iti ofera un start revigorant al zilei.

De ce terci de ovaz la rece?
Daca nu esti familiarizat cu conceptul de overnight oats, lasa-ma sa-ti explic. Terciul de ovaz la rece (sau terci de ovaz peste noapte) este un mod simplu si rapid de a te bucura de un mic dejun hranitor fara sa petreci mult timp in bucatarie dimineata. Practic, amesteci ingredientele seara, le lasi la frigider peste noapte, iar dimineata te asteapta un bol delicios si cremos de porridge de ovaz, gata de savurat. Fara sa mai fie nevoie sa amesteci pe aragaz, sa speli cratita cu ovaz lipit…

Iti va placea reteta de terci de ovaz la rece pentru ca…
Este extrem de usor de facut si rapid – Amesteca toate ingredientele cu o seara inainte si da la frigider peste noapte.
Ai micul dejun asigurat pentru mai multe zile – Poti sa faci o cantitate mai mare de terci si sa o pastrezi la frigider. Dimineata, trebuie doar sa pui cantitatea dorita intr-un bol sau pahar si sa adaugi iaurtul si pudra de cacao. Optional, poti sa incalzesti putin terciul la microunde.
Mic dejun delicios, sanatos si satios – Fulgii de ovaz sunt baza acestui mic dejun minunat. Sunt plini de fibre, ceea ce inseamna ca te vor ajuta sa te simti satul pentru o perioada mai lunga de timp, iar fibrele sunt excelente si pentru digestie. De asemenea, ovazul e o sursa buna de proteine si contine vitamine si minerale esentiale, cum ar fi magneziul si fierul. In acelasi timp, iaurtul grecesc adauga si el o cantitate semnificativa de proteine si probiotice, benefice pentru sanatatea sistemului digestiv.
Excelenta gustare vegana – foloseste lapte si iaurt vegetal, inlocuieste mierea cu sirop de artar, de agave sau orice alt indulcitor lichid

Ce ingrediente ai nevoie pentru a pregati ovenight oats
🍚 Fulgi de ovaz – Folosesc in general fulgi de ovaz fini, pentru ca obtin un terci mai cremos, dar poti pregati reteta cu orice fel de fulgi de ovaz la indemana.
🫘 Seminte de chia – ajuta la legarea porridge-ului de ovaz
🥛 Lapte – Este perfect orice fel de lapte preferi si consumi de obicei, vegetal sau de origine animala. Poti folosi si apa, dar nu va iesi la fel de cremos.
☕ Espresso/cafea – Cafeaua nu doar ca iti ofera un boost de energie, dar adauga si o aroma profunda si bogata care se combina perfect cu restul ingredientelor. Un shot de espresso are o aroma mai puternica, dar poti folosi orice fel de cafea (inclusiv decofeinizata sau instant).
🍯 Miere sau sirop de artar – Indulceste si adauga un gust bogat. Orice alt indulcitor lichid (pentru a se dizolva mai usor) este perfect. Insa poti folosi si optiuni de indulcitori precum stevie, xilitol sau eritritol.
🥄 Vanilie – Extract sau esenta de vanilie. Este optionala, dar imbogateste aroma terciului.
🫙 Iaurt – Poti folosi orice fel de iaurt simplu doresti (fara arome), ideal este cel grecesc pentru ca e mai cremos si se aseamana cu branza mascarpone din tiramisu clasic. Eu folosesc de obicei iaurtul grecesc de la Lidl sau cel de la Olympus pentru ca nu mi se par la fel de acre. Apropo de gust, daca preferi ceva mai dulce, poti amesteca iaurtul cu putina miere. De asemenea, poti folosi si alternative vegetale, precum iaurt de cocos, de soia etc.
🍫 Pudra de cacao – Tiramisu nu ar fi tiramisu fara cacao. Aceasta adauga un gust de ciocolata bogat si delicios, dar vine si cu un aport de antioxidanti, care ajuta la reducerea stresului oxidativ din corpul tau. Este perfecta si pudra de roscove.

Cum pastram terciul de ovaz?
Pastreaza compozitia cu ovaz la frigider, intr-un recipient si consuma in maximum 4 zile. Iti recomand sa pastrezi separat amestecul de ovaz si iaurtul pana cand servesti micul dejun, deoarece acestea tind sa se amestece in cele din urma daca sunt puse impreuna.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de terci de ovaz la rece cu tiramisu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu micul tau dejun pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Pancakes cu cartof dulce si prune posate
🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
🍰 Prajitura cu gris si lapte Galatopita
🍰 Pancakes la tava (clatite americane)
🍰 Budinca de croissante cu afine si ciocolata
🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
80g fulgi fini de ovaz | |
1 lingura seminte de chia | |
240 ml lapte integral sau vegetal | |
30ml espresso | |
1 lingura miere sau sirop de artar | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
250g iaurt grecesc sau iaurt vegan | |
1 lingurita cacao |
Lasă un răspuns