Gogosi la Air Fryer cu glazura de vanilie

2 ore +

foarte usor

aprox. 30 de gogosi

Cum ar fi sa te poti bucura de gogosile delicioase fara a-ti face griji atatea griji pentru silueta? Servite adesea la micul dejun sau ca gustare, gogosile pot fi facute rapid si intr-o varietate de modalitati, dar utilizarea unui Air Fryer poate fi o alegere sanatoasa si mai ales, foarte rapida. Hai sa vezi cat de simplu e sa faci aceasta reteta de gogosi moi si pufoase la Air Fryer!

Gogosi coapte la Air Fryer

Ce este un Air Fryer?

Air Fryer-ul, sau friteuza cu aer cald, este un electrocasnic modern si compact care foloseste aer cald pentru a praji alimentele, oferind aceleasi rezultate delicioase ca si prajirea in ulei, dar cu mult mai putine calorii. Poti gati o multime de retete la Air Fryer, de la diferite tipuri de fripturi, legume si cartofi prajititi pana la paine, produse de patiserie, cheesecake si multe alte deserturi. Practic, e ca un un cuptor electric mai mititel, functionand asemanator functiei de ventilatie a acestuia.

Bun, si atunci de ce am nevoie de acest aparat in viata mea? Exact asta spuneam si eu, pana cand sa am unul (multumesc socrilor mei pentru cadou! 😊). Ei bine, Air Fryer-ul gateste mancarea mai repede, face preparatele mult mai crispy si mai ales, nu necesita atat de multa grasime in pregatirea mancarii. Sa mai zic si ca se curata de un catralion de ori mai usor decat cuptorul?

Pentru cei care încearca sa manance mai sanatos, prajirea cu aer cald este o alternativa la prajirea clasică in ulei (deep fry). Aceasta implica utilizarea unui minim de ulei si imbunatateste considerabil gustul si textura mancarii. Prin urmare, alimentele „prajite” cu aer au un continut mai scazut de grasimi si calorii in comparatie cu cele prajite in baie de ulei.

In afara de continutul de grasimi si calorii, prajirea alimentelor poate produce compusi periculosi precum acrilamida, care se formează in alimentele bogate in carbohidrati (da da, aici intra si gogosile) la temperaturi inalte. Unele cercetari sugereaza ca acrilamida poate fi legata de aparitia cancerului. Prin urmare, este important sa fim constienti de acest risc atunci cand gatim si sa luam masuri pentru a reduce acrilamida in alimentele prajite.

Gogosile coapte la Air Fryer sunt la fel de delicioase precum cele traditionale, dar mult mai sanatoase

Gogosile sunt preparate de muuulta vreme, fiind mentionate pentru prima data in documente din secolul al XVII-lea. Au devenit populare in tarile din Europa de Est, inclusiv Romania, unde au devenit o parte importanta a culturii culinare.

In zilele noastre, gogosile au devenit mai populare decat oricand, cu numeroase restaurante si cafenele oferind variante moderne si creative ale acestei delicatese traditionale. Utilizarea unui Air Fryer reprezinta, poate, cea mai sanatoasa metoda de a prepara gogosile, deoarece permite coacerea lor fara a fi nevoie de utilizarea multor grasimi.

Aceasta reteta de gogosi la Air Fryer este usor de urmat si nu necesita prea mult timp sau ingrediente complicate. De fapt, aluatul este cel de baza, pe care il cunoaste orice gospodina, cu drojdie, lapte, oua, zahar, unt si faina. La fel ca si in cazul gogosilor traditionale, aluatul se lasa la crescut, apoi se decupeaza formele. Poti face gogosile in stil american (cu gaura in mijloc, asa cum sunt si acestea), le poti taia in cercuri si umple cu dulceata sau Nutella (vezi reteta de gogosi la cuptor) sau poti forma mici bile de aluat. Coacerea este ce face aceasta reteta diferita: nu vom praji gogosile in baie de ulei, ci le vom pune cateva minute la Air Fryer.

Daca vrei sa faci aceasta reteta si mai sanatoasa, poti renunta la glazura si doar sa le pudrezi cu un strat fin de zahar sau de ce nu, sa le ungi cu putina miere. De asemenea, poti alege alternative mai sanatoase a ingredientelor din aluat. Inlocuieste zaharul alb, rafinat, cu zahar din trestie de zahar sau diferite siropuri (de artar, de agave), foloseste unt vegan (daca vrei si mai putine grasimi) sau diverse feluri de faina (de exemplu, faina de secara).

Retete la Air Fryer

Ce gust au gogosile la Air Fryer?

Gogosile coapte la Air Fryer sunt o alegere mai sanatoasa decat cele clasice prajite, dar au acelasi gust delicios. Sigur, de ce sa te mint, nu au gustul acela specific de prajeala… Dar tot sunt extrem de bune, moi si pufoase. Si te opresti la fel de greu din mancat! 😄 Dar, nu uita: chiar daca nu sunt coapte in ulei, nu inseamna totusi ca ar trebui sa le mananci in exces, deoarece contin carbohidrati si zahar si pot fi nesanatoase daca sunt consumate in cantitati mari. Este important sa mananci responsabil… si sa le imparti cu cei dragi.

Sfaturi pentru coacerea gogosilor la Air Fryer

Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa obtii gogosi crocante si delicioase cu Air Fryer-ul pe care il ai:

  • Foloseste o cantitate mica de ulei pentru a unge gogosile inainte de a le pune in Air Fryer. Aceasta va ajuta la obtinerea unei cruste crocante, a unui aspect usor lucios si va preveni arderea partii superioare. Poti unge cu un penson sau, si mai bine, foloseste un spray cu ulei pentru gatit.
  • Utilizeaza o temperatura potrivita pentru coacere. De obicei, 3-6 minute la 175°C sunt suficiente pentru a coace gogosile.
  • Nu supraincarca tava Air Fryer-ului. Este important sa lasi suficient spatiu intre gogosi. Acest lucru va permite aerului cald sa circule in jurul lor, astfel incat as se coaca uniform.
Reteta gogosi la Air Fryer

Cum pastram gogosile?

Gogosile se pot pastra in mai multe moduri, in functie de cat de mult vrei sa se mentina proaspete: de proaspete doriți să fie.

La temperatura camerei: Daca doresti sa pastrezi gogosile proaspete, dar planuiesti sa le consumi in maximum 4 zile, le poti lasa la temperatura camerei, intr-un recipient inchis. Acest lucru va ajuta la mentinerea umiditatii gogosilor.

In frigider: Daca doresti sa le pastrezi cat mai multe zile (pana la o saptamana), poti pastra gogosile la frigider, tot intr-o cutie inchisa. Inainte de a le pune la frigider, asigura-te ca sunt complet reci.

La congelator: Gogosile se pot congela pentru a le pastra proaspete pentru o perioada mai lunga de timp. Infasoara-le in folie de aluminiu sau alimentara sau pune-le intr-o punga cu zip. Atunci cand doresti sa le servesti, lasa-le sa se decongeleze la temperatura camerei sau incalzeste-le in cuptorul cu microunde.

Este important să evitati sa pastrati gogosile in locuri umede sau calde pentru a evita mucegaiul si a pastra cat mai mult timp prospetimea.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta gogosi la Air Fryer cu glazura de vanilie. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Vezi si alte delicii care ar putea fi pe gustul tau:

🍰 Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei

🍰 Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Hot Cross Buns cu ciocolata

* Aceasta postare NU este realizata in parteneriat cu niciun brand de electrocasnice de tip Air Fryer.

💛💛💛

3 din 1 Review

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
280 ml lapte
7g drojdie uscata
2 oua
113g unt topit
100g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
0.5 lingurita esenta de portocala
0.5 lingurita esenta de lamaie
620g faina
un praf de sare
Glazura de vanilie
350g zahar pudra
9 linguri lapte
2 lingurite extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua pentru aluat

Incalzim laptele si amestecam putin cu drojdia si o lingurita de zahar din cantitatea totala. Acoperim cu un prosop curat si lasam 10-15 minute, pana cand se formeaza o spuma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele umede pentru aluat

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar, daca folosesti) batem ouale la temperatura camerei cu zaharul. Adaugam si compozitia cu lapte si drojdie si la final, untul topit, amestecand bine dupa fiecare.
Aromam cu esentele dorite (eu am folosit vanilie, portocala si lamaie).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam faina si framantam

Incorporam treptat faina cernuta amestecata cu sarea. Daca folosesti mixer planetar, la un moment dat va fi nevoie sa schimbi accesoriul tip paleta cu cel pentru framantat.
Dupa ce s-a legat aluatul, eu il framant si cu mana (aproximativ 5-10 minute). Vrei sa stii ca e gata? Ciupeste aluatul cu degetele si trage o bucatica in sus > daca se intinde minimum 4 cm pana sa se rupa, atunci il poti lasa la crescut.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Lasam aluatul sa se odihneasca

Ungem un bol incapator (poate fi acelasi bol utilizat anterior) cu ulei, asezam aluatul si acoperim cu folie alimentara si/sau un prosop curat. Lasam la temperatura camerei timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Preincalzim Air Fryer-ul

Asezam tava pentru grill in Air Fryer si preincalzim timp de 15 minute la 175°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Decupam gogosile

Dupa ce a crescut, intindem aluatul cu un sucitor si decupam gogosile cu un pahar sau cu decupatoare speciale. Daca ai, poti folosi si decupatoare pentru biscuitii Linzer. Repetam procesul pana terminam toata cantitatea de aluat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

"Prajim" gogosile

Dupa ce Air Fryer-ul s-a incalzit, tapetam tava cu un spray de gatit, cu ulei, asezam gogosile (la mine au incaput cate patru) si le pulverizam putin si pe ele cu spray.
Lasam 4 minute la 175°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Glazuram gogosile

Dupa ce s-au racit, pregatim glazura. Amestecam intr-un castronel zaharul pudra, laptele si vanilia, apoi scufundam fiecare gogoasa in glazura. Asezam pe un grilaj de racire si lasam sa glazura sa se intareasca.
Poti folosi si zahar pudra cu aroma de vanilie, dar omite esenta de vanilie din reteta. De asemenea, poti modifica aroma glazura in functie de preferinte, prin schimbarea esentei folosite (poti folosi si de portocala, lamaie, rom etc.)
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

1 mesaj

  • Mihai Achim

    Haha, păi bine, acum trebuie să mă apuc să fac și eu pe bucătarul de Air Fryer, nu? Gogosi sănătoase, zici? Păi dacă-mi spuneai asta în copilărie, îți ziceam că ești nebun – adică ce farmec mai au gogoșile fără baia aia de ulei care te face să-ți regreți alegerile alimentare? Dar na, trăim vremuri moderne, acum ne batem pe gogoși cu aer cald și zero vinovăție.

    Dar să fiu sincer, îmi place ideea de a avea gogoși pufoase fără să le simt ca pe o grenadă calorică în stomac. Iar dacă Air Fryer-ul ăsta face minuni și îți păstrează silueta intactă, poate nu e chiar așa o idee rea. Plus că măcar nu trebuie să spăl tigaia aia nesuferită după.

    Dar stai așa, ai zis ceva de glazură de vanilie?! Oh, da, acum vorbim pe limba mea! Deci Air Fryer-ul ăsta face gogoși care sună a „bunătate fără regrete”? Hmm… Poate mă convingi să nu-i returnez (încă). Totuși, dacă tot sunt mai sănătoase, crezi că pot să mănânc dublu fără să mă simt vinovat? Glumesc, glumesc… sau nu 😏.

    În orice caz, mă bucur că ne-ai lămurit cu gogoșile astea super healthy. Să nu zici că nu mi-ai stârnit pofta! Hai noroc și poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *