Tarta rustica cu afine si branza Brie

1 ora +

usor

6-8 portii

Daca esti in cautarea unei retete usoare si rapide pentru un desert sau gustare spectaculoasa, atunci ai ajuns unde trebuie. Te invit sa incerci o reteta minunata de tarta rustica cu afine si branza Brie – o combinatie neasteptata, dar absolut divina!

Aceasta tarta rustica este atat de simplu de facut, incat oricine o poate pregati. Iar gustul… oh, gustul sau este o calatorie culinara in lumea contrastelor, cu dulceata suculenta a afinelor care se impleteste armonios cu parfumata si cremoasa branza Brie. Este o combinatie inedita de arome care te va face sa te intrebi de ce nu ai incercat-o mai devreme! 🤭

Dar nu-i timpul pierdut. Si cu siguranta iti vei impresiona familia si prietenii cu aceasta reteta interesanta si delicioasa.

Galette, tarta rustica, spune-i cum vrei

Tarta rustica, cunoscuta si sub numele de galette in limba franceza, aduna toate componentele si ingredintele unei tarte, oferind aceeasi savoare delicioasa, dar cu un proces mult mai simplu de preparare.

Un aspect distinctiv al unei galette este aspectul lor rustic. Marginea aluatului este pliata peste umplutura pentru a crea o bordura. Aceasta caracteristica face ca tartele rustice sa fie relativ usor de preparat in comparatie cu alte deserturi, deoarece nu necesita o forma speciala sau un aspect perfect. Asta inseamna ca nu trebuie sa te straduiesti prea mult in pregatirea ei.

Acest desert este popular in special in Franta, dar a devenit tot mai apreciat in intreaga lume ca o alternativa delicioasa la alte deserturi sau gustari. Poate fi personalizat in functie de preferintele culinare si sunt adesea asociate cu bucataria de sezon, folosind ingrediente proaspete pentru umplutura.

Galette cu afine si branza brie

Aluatul meu preferat pentru tarta rustica

Retetele pentru aluatul de tarta se aseamana in mare parte, avand ca ingrediente de baza faina, unt, apa rece, si optional, galbenus de ou pentru a le lega. Uneori, se poate adauga zahar pentru un plus de dulceata. Eu de cand am descoperit ca otetul din cidru de mere face crusta mai frageda, il folosesc mereu in aluatul de galette sau de tarta clasica.

Asadar, aluatul de galette va fi atat de delicat si fraged, practic se topeste in gura! Care e stiinta din spate? In mod normal, atunci cand apa si faina sunt amestecate, se formeaza gluten, ceea ce poate duce la un aluat tare. Unii experti in patiserie sustin ca adaugarea unui acid, cum ar fi otetul din cidru de mere, poate preveni formarea excesiva a glutenului, pastrand crusta frageda. Pe langa asta, acest aluat se intinde mai usor, nu se oxideaza si nu se micsoreaza la coacere. Este un truc minunat care face diferenta in crearea unei tarte cu o crusta perfecta!

Clasica tarta rustica cu afine… with a twist

Ah, branza Brie, vedeta absoluta a acestei retete de tarta rustica cu afine! Cine ar fi crezut ca o branza atat de cremoasa si bogata poate juca un rol atat de delicios intr-un desert? Ei bine, branza Brie nu este doar pentru platourile de branza mai mult sau mai putin sofisticate, ci poate transforma cu adevarat orice preparat intr-o experienta culinara aparte.

Cand adaugi branza Brie in aceasta tarta rustica, ea se topeste intr-o crema de vis, creand o textura catifelata si o aroma bogata care se imbina perfect cu dulceata pufoasa a afinelor. Este ca si cum ai adauga o pata de rafinament si eleganta, iar gustul sau usor sarat si untos se potriveste de minune cu dulceata si aciditatea fructelor.

Branza Brie nu este doar un simplu ingredient in aceasta reteta, ci este vedeta care isi pune amprenta asupra intregului preparat. Cu fiecare feliuta din aceasta tarta rustica cu afine vei simti cum aromele se impletesc intr-o simfonie delicioasa. Este o explozie de gusturi contrastante, dar care se completeaza de minune.

Tarta rustica cu afine si branza brie

Cum pastram galette cu afine si branza Brie?

Pastrarea corecta a tartei rustice cu afine si branza Brie este importanta pentru a mentine prospetimea si savoarea ei.

Dupa ce ai scos tarta din cuptor, las-o sa se raceasca la temperatura camerei timp de aproximativ 15-20 de minute. Daca intentionezi sa consumi tarta in urmatoarele ore sau in aceeasi zi, poti sa o acoperi cu folie alimentara sau sa o pui intr-o cutie de prajituri la temperatura camerei.

Daca vrei sa pastrezi tarta pentru mai multe zile, trebuie sa o tii la frigider, intr-un recipient inchis sau in folie alimentara. Asigura-te ca tarta este complet racita inainte de a o pune la frigider.

Cand doresti sa servesti tarta, poti sa o reincalzesti putin la cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, tarta rustica poate fi, de asemenea, savurata rece din frigider, ceea ce o face o optiune delicioasa pentru o gustare rapida.

Daca ai facut o cantitate mare de tarta sau doresti sa o pastrezi pentru o perioada mai lunga de timp, poti sa o congelezi. Infasoara tarta in folie sau pune-o intr-un recipient cu capac. Ea poate fi pastrata la congelator timp de aproximativ 2-3 luni. Pentru a o decongela, pune-o in frigider si las-o sa se dezghete timp de cateva ore sau peste noapte. Textura crustei s-ar putea sa devina putin mai crocanta decat in momentul coacerii initiale, dar gustul va ramane delicios.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tarta rustica cu afine si branza Brie. Spune-mi in comentarii cum a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete de pe blog:

🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)

🍰 Placinta cu mure si vin rosu

🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

🍰 Budinca de croissante cu afine si ciocolata

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
175g faina
1 lingura zahar
un praf de sare
113g unt
0.5 lingura otet din cidru de mere
2 linguri apa rece cantitatea poate diferi in functie de textura aluatului
Umplutura
250g afine
125g branza brie
2 linguri zeama de lamaie
4 linguri zahar

Pasii necesari

1.

Crusta pentru galette

Cernem faina si amestecam cu zaharul si sarea. Incorporam untul rece, taiat cubulete si otetul din cidru de mere, apoi pe rand, cate o lingura de apa rece, pana cand obtinem un aluat usor sfaramicios, dar care se leaga. Nu framantam foarte mult. Formam un disc de aluat, pe care il invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin o ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Umplutura de afine

Amestecam afinele cu zeama de lamaie si zaharul si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Branza brie

Taiem branza brie in feliute de aprox. 2 cm si, in functie de preferinte, curatam coaja.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intindem aluatul

In primul rand, preincalzim cuptorul la 170°C. Intindem aluatul de galette cu sucitorul. In centru, asezam cateva felii de branza, apoi 2/3 din cantitatea totala de afine. Adunam marginile in jurul umpluturii, facand pliuri din loc in loc. Completam cu restul de afine ramase si optional, putem pune si cateva feliute de branza deasupra.
Ungem cu ou marginile tartei, presaram zahar brun si dam la cuptor pentru 20-25 de minute (marginile sa fie rumenite si umplutura sa faca bulbuci). Iti recomand sa servesti tarta calda.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingura = jumatate de lingura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *