Tort cu banane, mousse de ciocolata si de cafea

2 ore +

medium

8-10 portii

Vei indragi cu siguranta acest tort festiv cu banane, ciocolata si cafea! Cu blaturi aromate cu banana si chipsuri de ciocolata, acoperite de nu unul, ci doua feluri de mousse, de ciocolata si cafea si imbogatite cu banane flambate, acest tort este o adevarata incantare pentru cei pasionati de gustul acestor fructe exotice. Cu un aspect suficient de elegant pentru a fi vedeta oricarei petreceri sau pur si simplu, pentru a te bucura de ceva dulce, acest tort cu banane, ciocolata si cafea va cuceri cu siguranta inimile (si burticile 😊) celor din jur! Este combinatia perfecta de dulce, cremos si aromat.

Chiar daca la inceput pare complicata, prepararea acestei retete de tort cu banane, ciocolata si cafea este surprinzator de simpla.

Tort cu banane, mousse de ciocolata si de cafea

Despre elementele din tortul cu banane, ciocolata si cafea

Eu l-am pregatit acest tort de ziua sotului meu, care recent a implinit 30 de ani. Cand vine vorba de preferinte in ceea ce priveste deserturile, el e mare iubitor de ciocolata, asa ca era imperios necesar ca tortul sa contina macar putina ciocolata. Ea se regaseste, asadar, atat in blaturi (sub forma de chipsuri de cioco), dar si in mousse-ul de ciocolata aerat si cremos pe care il regasim in primul strat al tortului.

Pentru ca sotul meu e mare fan smoothies cu banane si unt de arahide (chiar anul trecut a avut un tort cu aceasta combinatie), am preluat si de data aceasta bananele si am facut blaturi ce seamana la gust cu deja faimoasa banana bread. PS: Am folosit aceeasi reteta de blat ca si in cazul acestui tort cu banane, caramel si mascarpone. Si pentru ca imi place sa inserez diferite texturi in torturi, am potentat aroma de banane cu ajutorul bananelor flambate in vinars, ascunse printre staturile de mousse. Poti folosi si alte tipuri de alcool, cum ar fi rom, whiskey, coniac.

Si ca tot vorbeam de mousse, acest tort este perfect si pentru cafegii (sotul meu se numara printre ei). Mousse-ul de cafea se prepara asemanator celui de ciocolata, dar are la baza ciocolata alba si cafea instant. Cafeaua instant (din aceea la pliculet) ofera o aroma intensa si concentrata, ceea ce inseamna ca poti obtine o nota puternica de cafea fara a adauga un volum mare de lichid la reteta. Aceasta este o calitate dorita in mousse-uri, unde consistenta si textura sunt esentiale.

Ce fel de tava ai nevoie pentru acest tort?

Pentru torturile tip Momofuku (cu straturile la vedere), iti recomand sa folosesti un inel pentru tort din otel inoxidabil, pe care il vei utiliza pentru a taia si apoi pentru a stivui straturile de blat. Opteaza pentru un inel cat mai inalt; in cazul meu, am folosit un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie de folie de acetat pentru a preveni lipirea straturilor de blat de peretii inelului si de a facilita procesul de asamblare.

Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu ajutorul acestui inel, motiv pentru care acestea trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul insusi. Spre exemplu, poti opta pentru 3 tavi de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22 cm. Poti folosi si o singura tava sau doua, obtinand astfel un blat mai inalt, pe care il vei taia in doua. Indiferent de metoda aleasa, important este sa obtii in final 3 blaturi si sa nu uiti sa tapetezi bine tavile cu unt, pentru a nu se lipi.

Resturile de margine pot fi sfaramate si folosite pentru decor. Sau, bineinteles, le poti manca.

Tort cu banane, mousse de ciocolata si de cafea

Cat timp iti ia sa pregatesti acest delicios tort de casa cu banane?

Sa fim sinceri, tortul este absolut senzational, dar, avand atat de multe elemente minunate, ar putea cere ceva timp pentru a fi pregatit in intregime. Recomand sa-ti rezervi doua zile pentru a-i oferi timpul si atentia necesare, astfel incat sa te poti bucura in totalitate de gustul sau in a treia zi. Iata cum poti organiza programul:

1⃣ Prima zi: Coace blaturile si pregateste bananele flambate.

2⃣ A doua zi: Decupeaza blaturile, pregateste mousse-urile, asambleaza tortul si pune-l la rece. Tortul ar trebui sa stea la rece cel putin 6 ore, dar ar fi ideal sa-l lasi peste noapte. Cu cat sta mai mult, cu atat mai bine.

3⃣ A treia zi: Decoreaza si… acum este momentul sa te rasfeti pe deplin, gustand fiecare strat si savurand fiecare aroma.

Desigur, poti sa-l asamblezi, sa-l decorezi si sa-l servesti in aceeasi zi, daca nu ai atat de mult timp la dispozitie. Totusi, lasa-l sa stea la rece cat mai mult inainte de a-l decora si servi (cel putin 6-8 ore).

Eu zic ca fiecare secunda investita in aceasta capodopera dulce merita pe deplin!

Tort cu banane, mousse de ciocolata si de cafea

Cum pastram tortul cu banane, ciocolata si cafea?

Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

🍰 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati

🍰 Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure

🍰 Panna cotta cu ciocolata si rodie, desert de Halloween

🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
85g unt
200 g zahar
1 ou
110g lapte batut
20g ulei
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
200g banane 2-3 banane
225g faina
3g praf de copt
3g bicarbonat de sodiu
un praf de sare
80 g chipsuri de ciocolata
Mousse de ciocolata, mousse de cafea, banane flambate

MOUSSE DE CIOCOLATA

4g gelatina
1 lingura apa rece
66g smantana lichida
110g ciocolata (neagra sau cu lapte)
200g smantana lichida
20g zahar pudra

MOUSSE DE CAFEA

4g gelatina
1 lingura apa rece
80g smantana lichida
5g cafea instant
50g ciocolata alba
1 lingurita extract de cafea sau lichior de cafea optional
200g smantana lichida
35g zahar pudra

BANANE FLAMBATE

300g banane
40g zahar brun
40g unt
20g rom / coniac / whiskey

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blat

In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel cerc, de aceea trebuie sa aiba un diametru mai mare. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm. Tapeteaza cu unt sau cu hartie de copt tava/tavile alese.
Nu uita sa scoti toate ingredientele de la frigider si sa le lasi la temperatura camerei!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

* Optional: coacem bananele

E important sa folosim banane cat mai coapte, pentru ca acelea sunt si cele mai aromate. Daca nu sunt indeajuns de coapte, pune-le la cuptor 10 minute inainte de a te apuca de treaba, intorcandu-le de pe o parte pe alta. Curata coaja, faramiteaza-le putin cu furculita (vor fi oricum deja moi) si lasa-le la racit inainte de a le adauga in compozitie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim blatul de tort cu banane

Batem untul la temperatura camerei cu zaharul, la viteza medie, timp de 2-3 minute. Adaugam si oul, dupa care mai batem inca 2-3 minute. Turnam pe rand laptele batut (la temperatura camerei!), uleiul si vanilia, in timp ce amestecam la viteza mica. Apoi mutam pe o treapta de viteza superioara si amestecam 5-6 minute, pana cand compozitia capata o nuanta deschisa la culoare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam si bananele, amestecam 1 minut, apoi incorporam faina cernuta, praful de copt si bicarbonatul si mai amestecam inca 1 minut. Cu o spatula, incorporam si chipsurile de ciocolata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Impartim cat mai egal aluatul in cele 3 tavi, lovim tavile de masa de cateva ori (pentru a se intinde uniform) si dam la cuptor 25-30 de minute. Verifica cu ajutorul unei scobitori daca e copt la interior. Lasa-l sa se raceasca bine inainte de a scoate blatul din tava. Poti pregati blatul in avans si sa il invelesti in folie. Rezista la frigider pana la 5 zile.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Banane flambate

Taiem bananele rondele (mai marisoare) si la rumenim in unt. Adaugam zaharul, iar cand acesta se topeste, adaugam alcoolul (poti folosi whiskey, rom, coniac, vinars) si dam peste cu bricheta sau torta de bucatarie. Miscam usor tigaia, focul se va domoli treptat. Lasam sa se raceasca inainte de a le integra in tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Mousse de ciocolata

Dupa ce blaturile s-au racit bine si e timpul sa montam tortul, putem incepe sa pregatim cele doua mousse-uri.
Lasam gelatina la hidratat in apa timp de 5-10 minute. Taiem ciocolata cat mai marunt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Intr-o cratita, punem 66 g smantana lichida si dam pe foc mic. Cand e calduta, adaugam si ciocolata si amestecam pana cand ciocolata se topeste si amestecul se omogenizeaza.
Oprim focul si adaugam gelatina hidratata, amestecand bine pana cand se dizolva. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Batem cu mixerul 200 g smantana lichida (rece, de la frigider) cu zaharul pudra. Adaugam putina frisca in amestecul cu ciocolata si gelatina si amestecam, cu miscari de jos in sus, apoi incorporam toata frisca. Mutam compozitia intr-un pos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Mousse de cafea

Se prepara asemanator cu mousse-ul de ciocolata. Hidratam gelatina in apa timp de 5-10 minute.
Intr-o cratita, punem 80 g smantana lichida si cafeaua instant si dam pe foc mic. Cand e calduta si cafeaua s-a dizolvat, adaugam si ciocolata alba si amestecam pana cand ciocolata se topeste si amestecul se omogenizeaza. Oprim focul si adaugam gelatina hidratata, amestecand bine pana cand se dizolva. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Batem cu mixerul 200 g smantana lichida (rece, de la frigider) cu zaharul pudra. Adaugam putina frisca in amestecul cu ciocolata si gelatina si amestecam, cu miscari de jos in sus, apoi incorporam toata frisca. Mutam compozitia intr-un alt pos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
12.

Asamblam tortul

Taiem blaturile cu inelul din inox. Asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat.
Asezam primul blat, apoi, cu ajutorul unui pos, punem stratul de mousse de ciocolata. Peste el, din loc in loc, adaugam banane flambate. Venim apoi cu al doilea blat si cu mousse-ul de cafea urmat de bananele flambate. Ai grija sa pastrezi putin mousse de cafea si pentru a acoperi al treilea blat (nu trebuie sa fie un strat gros). Dam la frigider peste noapte. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *