Tort cu banane, mousse de ciocolata si de cafea
Vei indragi cu siguranta acest tort festiv cu banane, ciocolata si cafea! Cu blaturi aromate cu banana si chipsuri de ciocolata, acoperite de nu unul, ci doua feluri de mousse, de ciocolata si cafea si imbogatite cu banane flambate, acest tort este o adevarata incantare pentru cei pasionati de gustul acestor fructe exotice. Cu un aspect suficient de elegant pentru a fi vedeta oricarei petreceri sau pur si simplu, pentru a te bucura de ceva dulce, acest tort cu banane, ciocolata si cafea va cuceri cu siguranta inimile (si burticile 😊) celor din jur! Este combinatia perfecta de dulce, cremos si aromat.
Chiar daca la inceput pare complicata, prepararea acestei retete de tort cu banane, ciocolata si cafea este surprinzator de simpla.
Despre elementele din tortul cu banane, ciocolata si cafea
Eu l-am pregatit acest tort de ziua sotului meu, care recent a implinit 30 de ani. Cand vine vorba de preferinte in ceea ce priveste deserturile, el e mare iubitor de ciocolata, asa ca era imperios necesar ca tortul sa contina macar putina ciocolata. Ea se regaseste, asadar, atat in blaturi (sub forma de chipsuri de cioco), dar si in mousse-ul de ciocolata aerat si cremos pe care il regasim in primul strat al tortului.
Pentru ca sotul meu e mare fan smoothies cu banane si unt de arahide (chiar anul trecut a avut un tort cu aceasta combinatie), am preluat si de data aceasta bananele si am facut blaturi ce seamana la gust cu deja faimoasa banana bread. PS: Am folosit aceeasi reteta de blat ca si in cazul acestui tort cu banane, caramel si mascarpone. Si pentru ca imi place sa inserez diferite texturi in torturi, am potentat aroma de banane cu ajutorul bananelor flambate in vinars, ascunse printre staturile de mousse. Poti folosi si alte tipuri de alcool, cum ar fi rom, whiskey, coniac.
Si ca tot vorbeam de mousse, acest tort este perfect si pentru cafegii (sotul meu se numara printre ei). Mousse-ul de cafea se prepara asemanator celui de ciocolata, dar are la baza ciocolata alba si cafea instant. Cafeaua instant (din aceea la pliculet) ofera o aroma intensa si concentrata, ceea ce inseamna ca poti obtine o nota puternica de cafea fara a adauga un volum mare de lichid la reteta. Aceasta este o calitate dorita in mousse-uri, unde consistenta si textura sunt esentiale.
Ce fel de tava ai nevoie pentru acest tort?
Pentru torturile tip Momofuku (cu straturile la vedere), iti recomand sa folosesti un inel pentru tort din otel inoxidabil, pe care il vei utiliza pentru a taia si apoi pentru a stivui straturile de blat. Opteaza pentru un inel cat mai inalt; in cazul meu, am folosit un inel cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm. De asemenea, vei avea nevoie de folie de acetat pentru a preveni lipirea straturilor de blat de peretii inelului si de a facilita procesul de asamblare.
Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu ajutorul acestui inel, motiv pentru care acestea trebuie sa aiba un diametru mai mare decat inelul insusi. Spre exemplu, poti opta pentru 3 tavi de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22 cm. Poti folosi si o singura tava sau doua, obtinand astfel un blat mai inalt, pe care il vei taia in doua. Indiferent de metoda aleasa, important este sa obtii in final 3 blaturi si sa nu uiti sa tapetezi bine tavile cu unt, pentru a nu se lipi.
Resturile de margine pot fi sfaramate si folosite pentru decor. Sau, bineinteles, le poti manca.
Cat timp iti ia sa pregatesti acest delicios tort de casa cu banane?
Sa fim sinceri, tortul este absolut senzational, dar, avand atat de multe elemente minunate, ar putea cere ceva timp pentru a fi pregatit in intregime. Recomand sa-ti rezervi doua zile pentru a-i oferi timpul si atentia necesare, astfel incat sa te poti bucura in totalitate de gustul sau in a treia zi. Iata cum poti organiza programul:
1⃣ Prima zi: Coace blaturile si pregateste bananele flambate.
2⃣ A doua zi: Decupeaza blaturile, pregateste mousse-urile, asambleaza tortul si pune-l la rece. Tortul ar trebui sa stea la rece cel putin 6 ore, dar ar fi ideal sa-l lasi peste noapte. Cu cat sta mai mult, cu atat mai bine.
3⃣ A treia zi: Decoreaza si… acum este momentul sa te rasfeti pe deplin, gustand fiecare strat si savurand fiecare aroma.
Desigur, poti sa-l asamblezi, sa-l decorezi si sa-l servesti in aceeasi zi, daca nu ai atat de mult timp la dispozitie. Totusi, lasa-l sa stea la rece cat mai mult inainte de a-l decora si servi (cel putin 6-8 ore).
Eu zic ca fiecare secunda investita in aceasta capodopera dulce merita pe deplin!
Cum pastram tortul cu banane, ciocolata si cafea?
Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:
🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat
🍰 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati
🍰 Madlene cu ciocolata, cafea si alune de padure
🍰 Panna cotta cu ciocolata si rodie, desert de Halloween
🍰 Prajitura cu cocos si ciocolata, rapida si delicioasa
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
85g unt | |
200 g zahar | |
1 ou | |
110g lapte batut | |
20g ulei | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
200g banane 2-3 banane | |
225g faina | |
3g praf de copt | |
3g bicarbonat de sodiu | |
un praf de sare | |
80 g chipsuri de ciocolata |
Mousse de ciocolata, mousse de cafea, banane flambate
MOUSSE DE CIOCOLATA |
|
4g gelatina | |
1 lingura apa rece | |
66g smantana lichida | |
110g ciocolata (neagra sau cu lapte) | |
200g smantana lichida | |
20g zahar pudra | |
MOUSSE DE CAFEA |
|
4g gelatina | |
1 lingura apa rece | |
80g smantana lichida | |
5g cafea instant | |
50g ciocolata alba | |
1 lingurita extract de cafea sau lichior de cafea optional | |
200g smantana lichida | |
35g zahar pudra | |
BANANE FLAMBATE |
|
300g banane | |
40g zahar brun | |
40g unt | |
20g rom / coniac / whiskey |
Lasă un răspuns