Panna cotta cu tei, lamaie si miere
Daca iubesti vara, parfumul florilor si deserturile delicate, atunci aceasta panna cotta cu tei, lamaie si miere va fi exact pe gustul tau. E fina, aromata, racoritoare si se face destul de usor, chiar daca necesita un pic de rabdare. Si nu e doar o panna cotta obisnuita, ci una cu poveste, inspirata de teiul inflorit din fata ferestrei mele, aici in Iasi, orasul teilor.
In fiecare vara, ma opresc din orice fac doar ca sa privesc cum se leagana ramurile pline de flori galbene si sa simt mirosul lor inconfundabil. De data asta, am vrut sa fac ceva mai mult decat sa admir si sa miros – am vrut sa gust parfumul. Asa a luat nastere ideea acestei panna cotta cu tei, lamaie si miere.

O combinatie indrazneata si super aromata: tei, lamaie si miere
Poate nu te-ai gandit pana acum ca teiul ar putea fi vedeta unui desert. Dar te asigur ca merita toata atentia. Aroma lui e fina, florala si se potriveste de minune cu notele acrisoare ale lamaii si cu dulceata blanda a mierii. E o combinatie inedita, cu adevarat curajoasa, dar care functioneaza perfect intr-un desert fin ca panna cotta.
Teiul aduce parfumul verii, lamaia vine cu prospetime si echilibru, iar mierea imbraca totul intr-o armonie delicata. Fiecare lingurita te duce parca cu gandul la o plimbare intr-o seara racoroasa de vara, invaluita de mireasma florilor de tei.

Pentru ce ocazii e potrivita panna cotta cu tei?
E genul de desert care se potriveste perfect la o masa speciala, fie ca e o cina romantica, un pranz de weekend cu familia sau o petrecere eleganta. Poate fi si un desert minunat de servit la o sarbatoare in aer liber sau chiar la o petrecere cu tematica florala. Arata sofisticat, dar se face destul de simplu, ceea ce o face ideala si pentru ocazii spontane, cand vrei sa impresionezi fara sa petreci ore in bucatarie.
Desi se prepara usor, aceasta panna cotta are nevoie de putina rabdare pentru a se intari straturile, daca vrei sa obtii acel efect frumos si bine delimitat. Iti recomand sa torni fiecare strat doar dupa ce precedentul s-a intarit bine in frigider. Asadar, ai nevoie de cateva ore pentru a ajunge la desertul final, dar asteptarea merita din plin.



Intrebari frecvente despre panna cotta cu tei
Ce fel de ceai de tei folosim?
Pentru un gust autentic si aromat, iti recomand sa folosesti un ceai de tei 100%, fara alte plante sau arome adaugate. Totusi, daca ai prin casa un amestec cu tei si lamaie, merge si acela, mai ales ca lamaia face deja parte din reteta. Important e ca ceaiul sa fie de calitate si sa aiba aroma aceea inconfundabila de tei proaspat inflorit.
Se poate face panna cotta cu miere in loc de zahar?
Da, chiar asta facem in reteta asta. Mierea indulceste si da un gust mai floral si mai interesant decat zaharul alb clasic. Poti folosi miere de salcam sau miere de tei pentru un plus de aroma.
Ce fel de vase sunt recomandate pentru panna cotta?
In primul rand, e ideal sa alegi niste vase din sticla, pentru a se vedea frumos straturile. Pahare mai elegante sau mai clasice, cupe de sampanie sau de inghetata, borcanase – toate sunt niste optiuni foarte bune. De asemenea, poti folosi si castronase mai mici sau vase ramekin. In cazul acestei panna cotta, textura este destul de cremoasa, de aceea nu ti-as sugera neaparat sa folosesti o forma pe care sa o rastorni ulterior (cum e in cazul acestei panna cotta cu lapte batut si capsuni). Daca mergi pe varianta asta, as sugera sa mai cresti putin cantitatea de gelatina din amestecul cu smantana lichida: in loc de 5 g, mergi pe 7-8 g. Cantitatea de gelatna din jeleu poate ramane neschimbata, textura lui fiind deja mai ferma.
Cum se pastreaza panna cotta cu tei?
Pastreaz-o la frigider, acoperita cu folie alimentara sau in recipiente inchise ermetic. Se mentine perfecta pana la 3 zile, dar cel mai bine e sa o servesti in primele 24 de ore, cand aromele sunt proaspete si intense.

Alte idei de panna cotta aromata
Daca iti place aceasta combinatie de panna cotta cu tei, sigur vei fi incantat(a) sa incerci si alte variante la fel de speciale, cu arome delicate, florale, note de ceai sau ingrediente surprinzator. Ce spui de…



🪻 Panna cotta cu liliac, miere si afine – un desert de primavara, cu aroma subtila si eleganta de liliac. Daca ai vreodata curiozitatea sa transformi parfumul florilor in desert, aceasta e o varianta perfecta, delicata si romantica.
🍵 Panna cotta cu ceai verde si iasomie – o optiune sofisticata, cu influente asiatice, in care gustul vegetal si usor amarui al ceaiului verde este echilibrat de parfumul floral al iasomiei. Este perfecta pentru iubitorii de ceai si pentru cei care prefera deserturile mai putin dulci, dar extrem de aromate.
🍾 Panna cotta cu prosecco – o alegere eleganta si rafinata, perfecta pentru sarbatori, aniversari sau chiar un brunch de weekend. Prosecco-ul adauga un plus de efervescenta si note fructate subtile, iar desertul capata un aer festiv, fin si usor de iubit.
Aceste variante pornesc de la aceeasi baza clasica de panna cotta. Dar infuziile sau ingredientele speciale transforma complet profilul aromatic. Sunt deserturi care se fac usor, dar lasa o impresie deosebita.

Daca vrei un desert fin, usor, cu parfum de vara si gust inedit, reteta de panna cotta cu tei, lamaie si miere e alegerea perfecta. E simplu de facut, dar spectaculoasa la servire si cu o combinatie de arome care te va surprinde placut. Iar daca esti din Iasi sau ai trecut vreodata prin oras in luna iunie, stii exact ce inseamna magia teilor infloriti. Acum o poti aduce si in farfurie.
Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii!
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍰 Tiramisu cu lamaie si Limoncello
🍰 Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba
🍰 Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine
🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere
🍰 Lapte de pasare cu migdale caramelizate
De asemenea, vezi si reteta de chec cu tei, un chec delicios, cu o aroma unica, subtila, completata de prospetimea unei glazuri cu crema de branza si miere.


💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
400ml smantana lichida | |
200ml lapte | |
5 plicuri ceai de tei | |
5g gelatina pudra | |
60g miere | |
1 lingurita extract de vanilie |
Jeleu de tei & lamaie + crumble biscuiti
JELEU DE TEI & LAMAIE |
|
200ml apa | |
3 plicuri ceai de tei | |
30ml suc de lamaie | |
coaja de lamaie | |
4 lingurite miere | |
5g gelatina pudra | |
CRUMBLE BISCUITI |
|
80g biscuiti cu miere | |
45g unt topit | |
coaja de lamaie |
Lasă un răspuns