Dulceata de merisoare si portocale

40 de minute

foarte usor

5 borcane de 100 g

Cadourile handmade sunt intotdeauna apreciate! Daca si tie iti place sa oferi celor dragi cadouri facute de tine, atunci un borcanel cu dulceata este o idee excelenta. Ti-am pregatit o reteta de gem cu iz festiv, de sarbatoare, perfect pentru a fi daruit in perioada Craciunului. Cui nu i-ar placea sa primeasca in dar un borcanel micut si dragut cu dulceata de merisoare, mere si portocale, parfumata cu mirodenii?

Dulceata de merisoare, populara peste granite

Inspiratie pentru acest gem a fost o excursie la Viena. Acolo, traditionalul snitel vienez este adesea servit cu dulceata de merisoare. Recunosc ca si eu am fost putin sceptica la inceput, dar combinatia este foarte reusita. In fond, chiar si americanii sunt cunoscuti pentru al lor cranberry sauce pe care il prepara de Thanksgiving, servit impreuna cu friptura de curcan.

Ajunsa acasa, am cautat prin magazine o dulceata asemanatoare, dar nu prea am avut succes. Apoi, am avut o revelatie: ce ar fi ca in acest an sa ofer celor dragi un borcanel de dulceata? Stiam ca merisoarele merg de minune cu portocala, am adaugat si niste mere in ecuatie pentru un plus de aroma si textura si bineinteles, nelipsitele mirodenii de Craciun (scortisoara, nucsoara etc.). A iesit o deliciosenie dulce-acrisoara, care sunt sigura ca va fi pe gustul tuturor.

Poveste de Craciun cu dulceata de merisoare

E dimineata de Craciun. Ai desfacut repede-repede cadourile de sub brad alaturi de familie si… parca acum simti ca ti-e un pic fomica. Asa o zi speciala merita un mic-dejun pe masura. Dar e deja ora 10 si la 13:00 esti asteptat(a) in vizita la masa de pranz impreuna cu mama, tata, bunicii, strabunicii, matusa, unchiul, verisorii, vecinii de vis-a-vis, copiii vecinilor de vis-a-vis… Ce sa mai, la atatia invitati, sigur va fi multa mancare.

Zic ca merge un mic dejun mai light. Strecoara in prajitorul de paine cateva feliute si lasa-te invaluit de parfumul lor imbietor. Cu grija, intinde un strat generos de dulceata de merisoare si ia o imbucatura, cu pofta. Mmm, ce bun! Parca felia aceasta de paine contine toate aromele de Sarbatori, nu-i asa? Nu uita sa te rasfeti si cu o cana de lapte, de ceai sau de cafea si sa te bucuri de cateva momente de tihna in aglomeratia zilei de Craciun. ☕

Cea mai rapida reteta de dulceata

Vara aceasta am facut si eu pentru prima data dulceata. Mi se parea un proces tare anevoios, stiind de la bunici ca implica ore intregi de fierbere, ingrediente speciale (aspirina???). Si sa nu mai vorbim de sterilizarea borcanelor. Cum s-o mai face si asta? se intreba Maddy de atunci.

De fapt, procesul e foarte simplu. Iar aceasta dulceata de merisoare se face si ea extrem de rapid, nu necesita multa fierbere, nici o cantitatea uriasa de zahar sau alte ingrediente. Fara pectina, aspirina sau alte cuvinte ce se termina cu -ina. Poate doar mandarina, dar asta doar in cazul in care nu ai zeama de portocale. 🤭

Tot ce trebuie sa faci este sa speli merisoarele si sa le pui intr-o cratita cat mai incapatoare alaturi de merele taiate cubulete, zeama si coaja de portocala (sau mandarina, cum ziceam), putina zeama de lamaie (ajuta la inchegarea gemului) si mirodenii. Lasa-le un pic sa fiarba pana cand vei auzi cum merisoarele incep sa pocneasca. Adauga zaharul si mai amesteca din cand in cand, pana cand compozitia ajunge la 104°C si e destul de solida…Well, asa cum trebuie sa fie un gem.

Cum se sterilizeaza borcanele de dulceata

Nimic mai simplu. Nici eu nu stiam prima data si am gasit un raspuns foarte detaliat pe blogul savoriurbane.com. Multumesc, Oana, pentru sfaturile pretioase! Mult mai multe informatii gasesti acolo, dar pe scurt, iata ce ai de facut.

Eu am ales varianta de sterilizare la cuptor, dar acolo gasesti si alte metode, in functie de care ti se pare mai potrivita pentru tine. Dupa ce speli si clatesti bine borcanele si capacele, asaza-le pe o tava, separat (nu infileta capacele, ci lasa-le langa borcane). Pune tava in cuptorul RECE (neaparat rece, altfel se vor sparge) si porneste cuptorul la 150°C (cu ventilatie). Lasa-le acolor 16 minute, apoi opreste cuptorul si intredeschide usa acestuia, lasand borcanele si capacele sa se raceasca incet, pana cand e gata si dulceata.

Cum poti servi dulceata de merisoare?

Aceasta dulceata se potriveste in atat de multe combinatii!

🔴 Savureaza pe paine simpla sau prajita, croissante, scones (briose englezesti)

🔴 Serveste ca un sos impreuna cu friptura preferata (sau cu snitel)

🔴 Integreaz-o ca sos pe un platou cu branzeturi sau serveste impreuna cu camembert la cuptor

🔴 Foloseste-o in diferite deserturi dulci ce contin gem. Recomandarile mele? Creme brulee cu ciocolata si capsuni sau Rulouri cu capsuni si glazura (dar in loc de sosul de capsuni, foloseste dulceata de merisoare), Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto (inlocuieste magiunul de prune), Foitaje cu capsuni sau Pliculete cu gem de capsuni (dulceata de merisoare merge si ea de minune).

Un cadou dulce 💝

In decembrie, goana dupa cadouri e in plina desfasurare. Personal, imi aduce mai multa bucurie sa daruiesc cadouri decat sa le primesc. Iubesc sa vad expresia de pe fata celui ce primeste cadoul, mai ales daca stiu si ca e ceva ce isi dorea sau e pe sufletelul ei/lui. Adesea prefer sa aleg lucrusoare handmade, cu o poveste in spate, facute de maini talentate. Si dupa ce am vazut ca nu-i asa greu de facut dulceata, am zis ca ar fi o idee minunata de cadou.

Pentru ca imi place sa cred ca sunt atenta si la cele mai mici detalii, consider ca ambalajul este la fel de important precum ce e inauntru. Cadourile le impachetez frumos, cu panglici, fundite si etichete, asa ca nici borcanelele de dulceata nu puteau pleca de la mine fara o prezentare cat mai draguta. Am facut o eticheta speciala, cu elemente grafice ale ingredientelor reprezentative si un aspect usor vintage. Dar partea mea preferata este eticheta autocolanta de pe capac pe care scrie Spread some love (on toast). Le-am adaugat si o fundita in culori de Craciun (sau de Martisor? 😆) si gata, cadouasul e pregatit!

Bineinteles, toate aceste detalii sunt optionale, dar, vorba aceea, Detaliile fac diferenta. Poti sa folosesti orice fel de eticheta, poti scrie de mana, cum vrei tu. Dar eu as zice sa nu renunti la fundita, doar e un cadou, nu?

De asemenea, daca si tie iti place sa daruiesti cadouri dulci, te invit sa arunci un ochi si pe articolul Cadouri dulci pentru cei dragi. Gasesti acolo inspiratie si idei pentru darurile pe care le poti face chiar tu, in bucatarie.


Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de dulceata cu merisoare, portocale, mere si mirodenii de sezon. Si de ce nu, ca o vei darui si celor dragi! Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Vrei si alte retete festive de Craciun?

🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

🎄 Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara

🎄 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

Vezi si alte prajituri de Craciun →

💛💛💛

0 din 1 Review

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300g merisoare
300g mere aprox. 2 mere
150ml suc de portocale de la 2 portocale
30ml zeama de lamaie
2 lingurite coaja de portocala
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita condimente pumpkin spice
170g zahar

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Spalam merisoarele. Spalam merele si la taiem cubulete. Stoarcem sucul de portocale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Sterilizam borcanele

Eu sterilizez borcanele si capacele (daca sunt metalice) la cuptor. Dupa ce le-am spalat si clatit bine, asezam pe o tava borcanele si separat, capacele. Introducem tava in cuptorul RECE (neaparat rece, altfel se vor sparge) si pornim cuptorul la 150°C (cu ventilatie). Le lasam in cuptor 16 minute, apoi oprim cuptorul si intredeschidem usa acestuia, lasand borcanele si capacele sa se raceasca incet, pana cand e gata si dulceata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Punem ingredientele la fiert

Intr-o cratita incapatoare punem merisoarele, merele cubulete, sucul de portocala, zeama de lamaie si condimentele. Dam la foc mic sa fiarba timp de 10 minute, acoperind cratita cu un capac.
Adaugam zaharul si mai lasam sa fiarba cateva minute, amestecand din cand in cand. Compozitia trebuie sa ajunga la 104°C (verificam cu un termometru de bucatarie).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Umplem borcanele

Cat dulceata este calda, umplem borcanele. Punem capacele, strangem bine si intoarcem borcanele cu fundul in sus, lasandu-se sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

1 mesaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *